Proti covidu se dá posílit i vakcínou Novavaxu

0
2665
Novavaxu
Foto: Novavax

Ochranu proti covidu podáním posilující dávky očkování mohou lidé v zemích EU zvýšit už i vakcínou od Novavaxu. Nezáleží přitom na typu podané vakcíny v základním očkovacím schématu. Účinná je i proti omikron variantám viru.

O schválení vakcíny proti covidu jako posilující dávky očkování pro zájemce starší 18 let ze strany Evropské komise [EK] informovali zástupci společnosti Novavax.

„Jsme rádi, že naše vakcína, první na proteinovém základě, získala schválení pro použití ve formě posilující dávky na území Evropské unie,“ říká globální ředitel společnosti Novavax Stanley C. Erck.

Jde o takzvanou rozšířenou podmínečnou registraci, která je platná v zemích EU pro osoby starší 18 let. Erck dodává, že firma nadále pokračuje v hledání nejlepšího způsobu, jak se s onemocněním covid-19 vypořádat dlouhodobě.

„To pomocí klinických studií zaměřených na bezpečnost a účinnost naší vakcíny jako posilující dávky,“ vysvětluje.

Vakcína od Novavax funguje i na omikron varianty viru

Stávající preklinická data z provedených studií podle něj ukazují, že vakcína Nuvaxovid vyvolává imunitní reakci organismu i v případě varianty omikron, včetně BA.4 a BA.5.

Dobrá zpráva pro mnohé zájemce o posilující dávku očkování proti covidu je, že vakcínou Novavax se mohou očkovat i v heterologním režimu. Tedy i v případě, že dostali v základním očkovacím schématu jiný typ vakcíny, třeba od společnost Pfizer a BioNTech nebo Moderna, kterými se u nás nejvíce očkuje. Posílit se jí mohou samozřejmě i ti, jimž podali zdravotníci v prvovakcinaci taktéž látku od Novavaxu.

Do Česka dorazilo prvních 130 tisíc vakcín od Novavaxu

K žádosti o udělení registrace dodala společnost Evropské agentuře pro léčivé přípravky [EMA] a EK data z klinických studií fáze II. Ta sbírala v Austrálii, Jižní Africe a Velké Británii. V rámci hodnocení účinnosti a bezpečnosti posilující dávky proti covidu firma Novavax podávala vakcínu zdravým účastníkům přibližně šest měsíců poté, co dostali první dvě základní dávky vakcíny od téhož výrobce.

„Třetí, posilující, dávka prokázala schopnost vyvolat v organismu ochrannou imunitní reakci srovnatelnou nebo silnější než v klinických studiích fáze III,“ tvrdí zástupci firmy.

Nežádoucí reakce na posilovací dávku Novavaxu

V klinických studiích se podle společnosti Novavax po podání posilující dávky u účastníků studie objevovaly krátkodobé lokální a systemické reakce. Trvaly nejčastěji dva dny. Vážnější nežádoucí reakce po očkování se vyskytly relativně vzácně.

„Bezpečnostní hlášení obsahovala hlášení o zvýšené reaktogenitě u všech tří dávek vakcíny, což se projevilo ve zvýšené imunogenicitě u třetí dávky,“ uvedla firma.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

Vážnější nežádoucí účinky pozorovali zdravotníci v nízké míře. Jejich výskyt byl vyvážený u obou skupin pacientů. Tedy těch, kterým podali vakcínu, i těch, kterým dali pouze placebo.

Posilující dávku očkování proti covidu společnosti Novavax dosud schválily úřady v Japonsku, Austrálii a na Novém Zélandě. Nyní i v zemích EU. A stejně jako v EU pro osoby starší 18 let. Nicméně, jak upozorňují zástupci Novavaxu, schvalovací procesy nyní probíhají i na dalších trzích.

Proteinová vakcína od Novavaxu

Očkovací látka od Novavaxu funguje proti covidu-19 za pomoci laboratorně připravené verze S-proteinu [spike protein] koronaviru. Právě ten se v jeho přirozené podobě nachází na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Po podání vakcíny imunitní systém člověka rozpozná cizorodé částice bílkovin a začne si proti nim vytvářet přirozenou obranu. Tedy protilátky a specifické buňky imunitního systému.

Pokud později očkovaná osoba přijde do kontaktu s virem, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a obratem proti němu spustí imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky společně působí proti viru a zabraňují jeho vstupu do buněk. A tím zároveň brání jeho množení a ničí buňky, které už se koronavirem nakazily.

Podle odborníků se proteinové vakcíny vyrábějí touto technologií několik desítek let a jejich fungování je tedy prověřené. Což potvrzují i odborníci z Akademie věd České republiky [AV ČR]: „Jedná se o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B.”

Za zmínku stojí i to, že americká firma Novavax k výrobě využívá i svůj český závod ve středočeské Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Kladně se o vakcíně Novavax svého času vyjadřoval i někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Výhoda proteinových vakcín je podle jeho slov velká globální kapacita výroby a možnost dlouhodobého skladování při teplotě 4 °C. Za nevýhodu naopak odborníci považují delší proces vývoje očkovací látky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here