Do Česka dorazilo prvních 130 tisíc vakcín od Novavaxu

0
775
covidu
Foto: UPS Healthcare

Do Česka dorazil první závoz vakcín proti covidu od společnosti Novavax. Lidé, kteří se k očkování proti covidu touto látkou přihlásili, nyní dostanou SMS zprávu s upozorněním k registraci.

První závoz v objemu 130 tisíc dávek vakcíny Nuvaxovid od amerického výrobce Novavax dorazil do Česka. Informaci již i potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. O očkovací látkou Novavax prostřednictvím předregistrace, jíž MZ ČR spustilo 1. února na svých stránkách, zatím projevilo zájem 8 252 osob.

„U praktiků a v očkovacích centrech tak máme další očkovací látku schválenou Evropskou lékovou agenturou, která jasně deklaruje její účinnost, bezpečnost a největší možnou ochranu před vážným průběhem onemocnění covid-19,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Proteinovou vakcínou, která má podle ministra srovnatelnou efektivitu i bezpečnost s mRNA vakcínami, se mohou Češi očkovat u praktických lékařů a v očkovacích centrech.

Indie vyvezla první vakcíny proti covidu-19 od Novavaxu

Současně připomněl, že jde o dvoudávkovou vakcínou s intervalem 21 dní mezi dávkami. To znamená, že v nabídce je teď jen pro dospělé osoby a ne jako posilovací dávka. Ministerstvo zatím objednalo 375 tisíc dávek vakcíny, což pokryje očkování 187 500 osob.

Novavax se na distribuci dohodla s UPS Healthcare

Na distribuci a dodávkách v EU v pořadí páté podmínečně schválené vakcíny Nuvaxovid do unijních zemí se její výrobce dohodl s nadnárodní společností UPS Healthcare.

„Společnost UPS Healthcare bude vakcíny určené k distribuci skladovat v nedávno rozšířeném, moderním logistickém centru pro zdravotnické zásilky v nizozemském Roermondu,“ informovala firma v tiskové zprávě.

UPS Healthcare má nové logistické centrum v Ostravě

Zmíněné logistické centrum v Nizozemsku je dle vedení společnosti strategicky umístěno v blízkosti evropského leteckého hubu UPS na letišti v Kolíně nad Rýnem a Bonnu v Německu. Přístup tak má ke klíčovým přístavům včetně Rotterdamu, Antverp a Amsterdamu.

„Umožňuje tak krátkou dobu přepravy po celém světě a garantuje doručení zásilek do 80 procent Evropy do druhého dne,“ tvrdí globální přepravce.

Rekombinantní vakcína Novavax proti covidu

Vakcína Nuvaxovid je založená na inovativní a prověřené technologii rekombinantního proteinu, která se desítky let používá i u jiných vakcín. Například proti chřipce, pásovému oparu a papilomavirům [HPV].

Vakcína Novavaxu se podává lidem starším 18 let intramuskulárně [nitrosvalově]nejlépe do deltového svalu v horní části paže. Vždy pak ve dvou dávkách po 0,5 ml. Druhou dávku doporučuje lékový regulátor podat tři týdny [21 dnů] po první dávce.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

V tuto dobu je podle doporučení EMA preparát určený pouze k prvovakcinaci, tedy k základnímu očkování, a to pouze dospělých osob. O podání vakcíny Novavax jako posilovací dávky rozhodne v budoucích měsících opět evropský lékový regulátor.

Vakcína Novavax se u nás podle dřívějšího vyjádření MZ ČR podává hlavně v očkovacích místech. Objednat si ji ale do svých ordinací mohou také praktičtí lékaři. Pokud tedy proti covidu-19 očkují a chtějí rozšířit svou nabídku i o vakcíny společnosti Novavax. Vakcínu ani její obchodní název Nuvaxovid zatím k použití neschválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here