ZPMV ČR letos rozšířila nabízené příspěvky na prevenci

0
4452
letos
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra letos rozšířila nabídku příspěvků z fondu prevence. Zjednodušila i žádosti o jejich proplacení zavedením e-komunikace. A zvýšila i některé své stávající benefity. 

Druhá největší tuzemská pojišťovna Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR [ZPMV ČR] letos navýšila některé z již zavedených příspěvků na prevenci, ale svým klientům nabídla i novinky. Je to třeba příspěvek ve výši dva tisíce korun na očkování pro děti. Ve stejné výši pojišťovna proplatí nepovinné očkování i svým dospělým klientům.

Dva tisíce korun dává [pojišťovna] na ochranu duševního zdraví, až tři tisíce korun od ní letos dostanou těhotné ženy a ženy po porodu. Onkologickým pacientům a pacientům s alopecií přidá na paruku až dva tisíce korun,“ vyjmenovává ZPMV ČR v tiskové zprávě.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

Další dvě tisícikoruny ZPMV ČR poskytne svým klientům na odvykání kouření stejně jako některé ze služeb lékařské péče využívané na dálku. A až čtyři tisíce korun ZPMV ČR přidá dětem stejně jako dospělým na specifické diety.

Ze základních preventivních programů mohou klienti pojišťovny čerpat zvýšený příspěvek 2 000 Kč například na očkování, psychologa či logopeda. Anebo příspěvek až 500 korun dle specifického výběru. Například na:

  • Sportovní ochranné pomůcky [přilby, chrániče páteře a jiné chrániče].
  • Permanentku na sport.
  • Prevenci nádoru prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, prostaty, kůže.
  • Prevenci cukrovky, osteoporózy, nadváhy a obezity, vyšetření EKG, optometrické a podiatrické vyšetření.
  • Nácvik dentální hygieny, sportovní preventivní prohlídku, lékařskou prohlídku řidičů od 65 let.
  • Nehrazené zdravotnické pomůcky [toaletní židle, sedačky do vany, madla aj.].

Podpora správné výslovnosti i čištění zubů u dětí

Od letošního roku pojišťovna do svého programu benefitů nově zařadila příspěvek na kurzy správné péče o dětské zuby. Dále i na vyšetření dětí s vrozenými poruchami imunity. Zmírnění či odstranění logopedických vad pak podpoří příspěvkem na nákup některých logopedických pomůcek. A novinkou pro rodiče malých dětí je také příspěvek na online logopedickou péči s pomocí aplikace zvané Logapka.

Na děti do 18 let lze rovněž ze základních programů získat zvýšený příspěvek 2 000 Kč [na očkování, psychologa, logopeda]. Anebo pak příspěvek až 1 500 Kč v součtu na:

  • Sportovní pohybové aktivity, organizované plavání, ozdravný pobyt v přírodě.
  • Sportovní ochranné pomůcky [přilby, chrániče páteře, záchranné vesty].
  • Prevenci nadváhy i obezity, optometrické a podiatrické vyšetření, prevenci nád. kůže.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

 

  • Prevenci tupozrakosti, nácvik dentální hygieny, fixní nebo snímatelná rovnátka zubů, sportovní preventivní prohlídku.
  • Masáže a pomůcky pro novorozence a kojence, cvičení a plavání s kojencem.

Pro úplnost dodejme, že rodiče se mohou svého příspěvku vzdát ve prospěch svých dětí.

Příspěvek pro diabetiky i pacienty s respirační nemocí

K dalším nově zařazeným benefitům patří příspěvek určený diabetikům na pořízení si přístrojové pedikúry. Dále na léčbu popálenin po ozařování či na pořízení si oxymetru, jež využívají především pacienti trpící onemocněním respiračního systému.

Těhotné ženy a ženy po porodu mohou navíc k základní nabídce pro dospělé vyčerpat nově až 3 000 Kč v součtu na vybrané položky. Například na:

  • Předporodní kurzy, kurzy první pomoci novorozenci a kojenci.
  • Cvičení pro těhotné a ženy po porodu.
  • Pomůcky pro kojení a laktační poradenství, nákup mateřského mléka.

Světová zdravotnická organizace radí, jak na kojení

  • Vitaminy a doplňky stravy.
  • Vyšetření štítné žlázy, genetický screening či 3D nebo 4D ultrazvuk v těhotenství.
  • Odběr pupečníkové krve.
  • Těhotenské masáže.
  • Nácvik dentální hygieny v těhotenství.

Pojišťovna navíc poskytuje příspěvek až 500 Kč na každého novorozence z vícečetného těhotenství na pomůcky pro kojení. A také na nákup mateřského mléka.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Onkologičtí pacienti si letos nově žádají o příspěvek na doplňky stravy. A pojišťovna ve svých programech neopomněla ani klienty se specifickými dietami, kterým letos proplatí část výdajů na konzultaci s nutričním terapeutem nebo na analýzu mateřského mléka.

„Současně se zachovaly příspěvky z předchozího roku, které souvisejí s nemocí covid-19. Jako je například příspěvek na rekondiční pobyty pro klienty s přetrvávajícími obtížemi po prodělané infekci,“ doplňuje ZPMV ČR.

ZP MV přispívá klientům po covidu 3 500 Kč na lázně

O příspěvek klienti ZPMV ČR žádají už i elektronicky

Administrativu související s vyřizováním čerpání příspěvků letos navíc pojišťovna zjednodušila rozšířením možností, jak o příspěvek žádat a doložit potřebné doklady.

„Novinkou je také možnost zažádat si o příspěvek on-line. K tomu slouží portál E-komunikace s chráněným přístupem, do něhož mohou registrovaní klienti vstupovat přímo z webu Pojišťovny,“ upozorňuje pojišťovna ve své zprávě.

A klientům se snaží vycházet vstříc i prodloužením lhůty pro podání žádosti o příspěvek.

„Nyní může klient o proplacení požádat ve lhůtě tří měsíců od data, kdy službu nebo produkt uhradil. Ale stále platí, že to musí stihnout nejpozději do 31. prosince,“ uvádí ZPMV ČR s tím, že kompletní nabídku příspěvků z fondu prevence a podmínky kombinací bonusů klienti i zájemci najdou na webových stránkách ZPMV ČR.

Pojišťovna dále přispívá:
  • Na specifické diety [bezlepkovou, nízkobílkovinnou, bezlaktózovou], na speciální výživu pro nedonošené děti nebo na doplňky stravy pro onkologické pacienty.
  • Chronicky nemocným na služby z oblasti telemedicíny nebo nehrazené zdravotnické prostředky.
A další příspěvky pojišťovna poskytuje při sezonních akcích:
  • Zdravý úsměv [v dubnu až 250 Kč na nákup pomůcek na dentální hygienu].
  • Dětské sportovní léto [v červenci a srpnu až 500 Kč na letní pohybový pobyt].
  • Silná imunita [v říjnu až 250 Kč na nákup vybraných vitaminů a doplňků stravy].

Termín na změnu pojišťovny se blíží

Na závěr připomeňme, že na změnu zdravotní pojišťovny zbývá necelých pět týdnů. Žadatelé, kteří podají žádost o přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně, se pak stávají klienty vybrané pojišťovny od 1. července 2022. Nárok na hrazenou zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění mají lidé v Česku obecně všichni stejnou. Jediné, v čem se jednotlivé zdravotní pojišťovny odlišují, je právě nabídka benefitů z fondů prevence. Proto se je především v době blížící se přeregistrace vyplatí pečlivěji sledovat.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here