Světová zdravotnická organizace radí, jak na kojení

0
1091
kojení
Foto: Pixabay.com

Lékaři tvrdí: Je-li to možné, každé dítě má být výlučně kojeno minimálně do šesti měsíců věku. Kojení totiž zaručuje matce i dítěti zdravotní, výživové, imunologické, ale i psychologické, sociální a ekonomické výhody. Proč?

Mateřské mléko se u žen začíná ve větším množství tvořit spolu s porodem dítětě. Tím končí útlum jeho tvorby pomocí placentárních hormonů. Tvorbu mateřského mléka ovlivňuje hormon prolaktin. Ten stoupá do dvou hodin po porodu po přiložení dítěte k prsu. Nejvíce se ho tvoří v noci. Prolaktin působí na pohodu matky. Kvůli jeho přítomnosti v těle je více ospalá a unavená. To je pro matku pozitivní, protože je schopna dostatečného odpočinku, i když v noci kojí.

 Výhody kojení pro dítě
  • Chrání před průjmy
  • Ochrana proti infekcím dýchacích cest, zánětu středouší
  • Nižší riziko cukrovky, alergie, anémie, obezity
  • Lepší vývoj duševních schopností
  • Méně často vyžaduje hospitalizaci
  • Silnější kosti v dospělosti i stáří
Výhody kojení pro matku
  • Děloha se po porodu rychleji stahuje a vrací do původního stavu
  • Menší poporodní ztráty krve
  • Ženy trpí méně chudokrevností
  • Chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou
  • Rychlejší návrat postavy ke stavu před těhotenstvím
  • Antikoncepční účinek v průběhu kojení [pokud matka plně a často kojí]
  • Podpora citové vazby matky a dítěte
  • Plenky dítěte [tolik] nezapáchají
  • Finanční úspora – levnější než umělá výživa

Podle Úmluvy o právech dítěte, má každé dítě právo na mateřské mléko jako jedinou potravu plně odpovídající jeho potřebám. Matka a dítě zároveň mají právo na odpovídající péči před porodem i po porodu, a to včetně podmínek, které kojení usnadňují.

Kojení miminek bude podporovat národní komise

Matka i její okolí by měla svému dítěti zajistit výlučné kojení do jeho šesti měsíců věku a v něm s postupně zaváděným příkrmem pokračovat až do dvou let. Toto má být vnímáno jako běžná součást každodenního života v rodině i ve společnosti.

Jak na Kojení pro zdravotnické profesionály dle WHO

Světová zdravotnická organizace [WHO] stanovila deset kroků k úspěšnému a zdravému kojení pro zdravotnické profesionály. První tři jsou klíčové řídící postupy, zbývajících sedm pak klíčové klinické postupy.

  1. Plně dodržovat Mezinárodní kodex marketingu náhrad mateřského mléka a příslušná usnesení Světového zdravotnického shromáždění [WHA]. / Mít písemně vypracovanou strategii výživy kojenců a seznamovat s ní zaměstnance a rodiče v rámci běžného standardu péče. / Zavést systémy průběžného monitorování a správy dat.
  2. Postarat se o to, aby zaměstnanci měli dostatečné znalosti, kompetence a dovednosti pro podporu kojení.
  3. Diskutovat o významu a praktickém kojení s těhotnými ženami a jejich rodinami.
  4. Zajistit okamžitý a nepřerušovaný kontakt kůže na kůži a podporovat matky v tom, aby kojení zahájily co nejdříve po porodu.
  5. Podporovat matky v zahájení a udržování kojení a ve zvládání běžných obtíží.
  6. Nedávat kojeným novorozencům žádné jídlo nebo tekutiny jiné než mateřské mléko, pokud to není lékařsky indikováno.
  7. Umožnit matce a dítěti zůstat spolu; praktikovat rooming-in 24 hodin denně.
  8. Podpořit matky, aby u svého dítěte rozpoznaly signály ke krmení a reagovaly na ně.
  9. Poskytovat matkám rady o používání lahviček, šidítek a dudlíků a rizik s tím spojených.
  10. Zajistit, aby měl rodič s dítětem včasný přístup k průběžné podpoře a péči.

Přiložení dítěte po porodu

Laktační odborníci považují za klíčové přiložit dítě k prsu ihned po porodu. Nejdéle do 30 minut až dvou hodin. Sací reflex dítěte je nejsilnější během první hodiny po porodu. Také sekrece hormonů potřebných pro kojení [prolaktin, oxytocin, pozn. red.] je v této době nejvyšší. Zpočátku dostává dítě z prsu matky mlezivo neboli kolostrum, které poskytuje dítěti první živiny, tekutiny a obranné látky. Přiložení dítěte k prsu ihned po porodu dává dítěti i kontakt kůže na kůži a dochází k osídlení bakteriálními kmeny matky.

Hlad a žízeň dítěte je to, co ovlivňuje tvorbu mléka u matky. Po nakojení zůstává v prsu ženy téměř 70 % mateřského mléka a tím je připraveno pro další kojení. Pokud je ale kojení narušeno například dudlíkem, dokrmem nebo lahvičkou, dochází přirozeně k utlumení tvorby mléka.

Přikládání dítěte, dokud to jde

Lékaři doporučují zpočátku nabízet kojenci prs klidně i osmkrát až dvanáctkrát za den. Je zcela běžné, že některé děti vyžadují kojit i dvanáctkrát za den. Časté kojení je normální a vytváří dostatek mléka. Velice důležitá je také technika. Vzájemná poloha matky a dítěte, přisání a správná technika sání. Spavé děti je třeba ke kojení budit po čtyřech hodinách od předchozího kojení. Používání dudlíků a láhví může u některých dětí vyvolat problém ve správné technice sání při kojení.

Novorozenci se nemají dokrmovat čajem, glukózou, umělou výživou. Je-li dokrm nutný, první volbou má být vlastní odstříkané mléko či darované z banky mateřského mléka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here