Podcast: Analytik říká, jak investovat do zdravotnictví

0
1101
zdravotnictví
„Koncentraci kapitálu v sektoru zdravotnictví očekávám na finančních trzích v horizontu jednoho až dvou let,“ říká investiční analytik Štěpán Hájek. / Foto: XTB

„Pokud v dohledné době ještě přijdou na finančních trzích nějaké významné výprodeje, tak sektor zdravotnictví by měl podržet portfolio každého investora,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz investiční analytik XTB Štěpán Hájek.

Podle něj investice do zdravotnictví v posledních letech prozatím zůstávaly spíše na okraji zájmu většiny investorů, kteří peníze raději dávali například do technologického sektoru. Do něj patří akcie společností, jako jsou Facebook, Apple nebo Alphabet [vlastník Googlu, pozn. red.]. To se však s růstem úrokových sazeb centrálních bank a očekávané ekonomické recesi podle Štěpána Hájka nejspíš brzy změní. A investoři, aby ochránili své peníze a zároveň je zhodnotili, přesunou své investice právě do hodnotových sektorů, kterým je právě zdravotnictví.

„Zdravotnictví je dlouhodobě taková kotva portfolia. Valuačně, hodnotově, to je takový držák,“ vysvětluje v podcastu ZdraveZpravy.cz Štěpán Hájek.

Argumentuje tím, že sektor zdravotnictví, podobně jako energetický sektor, za poslední čtyři hospodářské krize na burzách nejenže nepropadl, ale peníze investorů dokonce zhodnocoval. Štěpánem Hájkem očekávaný přesun peněz do zdravotnictví pak v praxi přinese v blízké době nárůst hodnoty akcií farmaceutických firem, poskytovatelů zdravotní péče i lékárenských sítí. K čemuž ostatně dochází již nyní.

„Když se podíváme na ETF fondy investující do zdravotnictví, jako je XLV nebo VHT, tak to jsou ETF, které od začátku roku porazily ten hlavní akciový index S&P 500,“ říká s tím, že koncentraci kapitálu v sektoru zdravotnictví očekává v příštím roce, případně dvou letech.

Pozor na akcie biotechnologických firem

V úvodu podcastu ZdraveZpravy.cz se Štěpán Hájek vyjadřuje k aktuálnímu soudnímu sporu mezi společností Moderna a Pfizer a BioNTech. Moderna zažalovala Pfizer a BioNTech za to, že jí podle ní zcizily patenty na technologii mRNA. Tedy technologii, na které Pfizer a BioNTech postavil výrobu a úspěšný prodej své vakcíny proti covidu-19 Comirnaty.

Moderna chce podíl ze zisku z vakcíny Comirnaty

„Soud s Modernou o vlastnictví mRNA technologie bude mít bezpochyby negativní dopad na akcie společností Pfizer a BioNTech. A pokud by spor nevyšel ve prospěch Moderny, pak to bude mít velice negativní dopad na PR Moderny,“ říká investiční analytik.

Upozorňuje, že růst akcií firem, které dodávaly vakcíny proti covidu, už zdaleka nebude takový, jako byl po roce 2021, kdy tyto firmy významně navýšily zisky.

„Ta politika jednotlivých států, jejich vlád, nebude už tolik tlačit na povinné booster dávky a povinné přeočkování. Už tam nebude takový tlak, který těm firmám umožní doručit takové tržby, jako v minulosti,“ vysvětluje a za příklad dává nedávný propad ceny akcií americké společnosti Novavax, která nenaplnila očekávání investorů ve věci prodeje své proteinové vakcíny Nuvaxovid proti covidu. Není bez zajímavosti, že na její výrobě se podílí také závod Novavaxu v České republice.

Do ČR tento týden dorazí proteinové vakcíny Novavaxu

Upozorňuje i na to, že sektor biotechnologických společností se stal v posledních letech mnohem více rizikovější, než je třeba sektor poskytovatelů zdravotních služeb. Pod velký tlak se podle něj nyní navíc dostávají kvůli rostoucím úrokovým sazbám a zdražování peněz především akcie menších a středních biotechnologických společností.

„Před dvěma, třemi roky bylo na newyorské burze kotovaných 400 biotechnologických společností. Teď jich je tam přes 800. To znamená, že někdy na přelomu roku 2020 a 2021 se tam přefoukla velká bublina. A teď ta bublina splaskla a ještě splaskne,“ říká.

Firmy v byznysu s marihuanou kótuje Kanada

Štěpán Hájek vyjmenovává i možnosti, jak investovat do sektoru zdravotnictví. V nabídce jsou podle něj specializované podílové fondy, burzovně obchodované fondy, takzvané ETF, a pak samozřejmě jednotlivé akcie konkrétních firem.

„ETF se většinou dělí na ty, které se věnují biotechnologickým společnostem, farmaceutickým společnostem, poskytovatelům zdravotních služeb a pak poskytovatelům alternativních zdravotnických služeb,“ říká s tím, že on sám považuje investice do ETF fondů za nákladově nejvýhodnější a zároveň nejjednodušší. Byť připouští, že nákup ETF vyžaduje přeci jen aktivnější přístup než investice do podílových fondů.

Za příklad alternativních zdravotnických služeb uvádí společnosti, které participují na byznysu užívání marihuany pro rekreační účely. Což umožňuje Kanada a některé státy USA. Anebo jsou to společnosti, které se zabývají vývojem a výzkumem psilocybinu pro léčebné účely. Vývoj v této oblasti provádí i český Národní ústav duševního zdraví. 

„Společnosti, které se účastní rozvíjejícího se byznysu s marihuanou pro rekreační účely nejsou kotovány v USA, ale v Kanadě, kde už proběhla plná legalizace. V USA ta legalizace je jen v některých státech, ne na federální úrovni. Což značí, že ty společnosti jsou odstřiženy od nějakého velkého kapitálu, který by jim umožnil velkou expanzi,“ tvrdí.

Švýcarsko testuje prodej marihuany v lékárnách

„Amerika a Kanada jsou pro tyto společnosti ta dojná kráva, tam mají žně. V Evropě bych u nich takovou expanzi ale nečekal,“ dodává.

Investice do klasického zdravotnictví

V závěru podcastu Štěpán Hájek přibližuje svou osobní zkušenost s investicemi do zdravotnického sektoru.

„Já osobně koukám na společnosti, které provozují nemocnice, protože tam mi to přijde jako skutečně stabilní byznys. Jsou to společnosti se stabilním ziskem, dividendou i růstem. Moje oblíbená společnost je HCA Healthcare, která provozuje přes dva tisíce zdravotnických zařízení v USA a Velké Británii,“ říká s tím, že shodou okolností má v této společnosti největší expozici svého akciového portfolia.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

K jeho dalším favoritům patří společnost Axsome Therapeutics. Ta je držitelem léku AXS-05, který cílí na léčbu depresí a demencí, konkrétně Alzheimerovu chorobu. Firma se mu velmi zamlouvá. Cílí totiž na léčbu civilizačních chorob. A také zohledňuje demografický vývoj ve vyspělých zemích.

„Také mám expozici v ETF s názvem XLV. Očekávám, že tam investoři ve vazbě k ekonomickému propadu přesunou své peníze. A pak mám, a shodou okolností je to má největší expozice, v akciích americké lékárenské společnosti CVS Pharmacy,“ tvrdí.

Zajímavé z investorského hlediska jsou podle něj i společnosti, jako je americká Gilead, která dodává remdesivir. Anebo společnost Vertex, která je v Česku známá pro léky na cystickou fibrózu, ale i mnoho dalších.

EMA schválila účinnější lék na CF pro pacienty od 6 let

„Zdravotnictví v mém akciovém portfoliu činí 15 až 18 procent. Ale zdůrazňuji, že každý by měl investovat do toho, co ho baví, k čemu má vztah, čemu rozumí. Tím chci říct, že každý se musí rozhodnout sám. Sám musí zvážit, jaké investice mu dávají smysl,“ říká závěrem investiční analytik XTB Štěpán Hájek.

Daniel Tácha

Štěpán Hájek se finančním trhům věnuje od svých studií na České zemědělské univerzitě [ČZU] v Praze. Přes technickou analýzu se dostal až k fundamentálním analýzám jednotlivých akciových sektorů. Později se zaměřil na vývoj makroekonomických trendů. Ty vnímá jako hlavní hybnou sílu na burzách. Tím se začal prodlužovat jeho investiční horizont, část jeho portfolia ale stále tvoří aktivní trading.

Dříve pracoval jako analytik finančních trhů ve společnostech Bossa a Purple Trading. V brokerské společnosti XTB připravuje pro klienty pravidelné zprávy o dění na finančních trzích. V médiích pak popularizuje svět investování.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here