Gilead koupila Immunomedics kvůli léku na rakovinu

0
374
Gilead
Foto: Gilead

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, která je vlastníkem léku remdesivir, koupí za 21 miliard dolarů [471 mld. Kč] firmu Immunomedics. Získá tím přístup ke slibně se vyvíjejícímu přípravku, čímž si posílí divizi léků proti rakovině. V tomto případě proti rakovině prsu.

Dohoda byla oznámena v neděli a dokončena by měla být v posledním kvartálu letošního roku, sdělily firmy. Podle dohody bude mít Gilead Sciences přístup k léčivu Trodelvy, které společnost Immunomedics vyvinula na léčbu agresivního a obtížně léčitelného typu rakoviny prsu. V dubnu lék schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků [FDA].

Společnost Gilead uvedla, že za jednu akcii Immunomedics nabídla 88 dolarů, což je o 108 procent více, než za kolik se akcie prodávaly před tímto oznámením na burze. Akcie firmy jsou obchodovány v NASDAQ Biotechnology indexu i indexu akcií největších amerických firem S&P 500. Celosvětově firma zaměstnává více než jedenáct tisíc lidí.

Firma v poslední době významně nakupuje

Společnost Gilead v posledních měsících výrazně rozšiřuje své portfolio onkologických léků. V březnu podnik oznámil dohodu o převzetí firmy Forty Seven za 4,9 miliardy USD. V květnu se dohodl na uzavření desetileté dohody o spolupráci s firmou Arcus Biosciences a v červnu ohlásil nákup podílu ve firmě Pionyr Immunotherapeutics.

Společnost se zaměřuje na vývoj inovativních léčiv proti HIV/AIDS. Dále pak proti onemocněním jater, zánětlivým a nádorovým onemocněním. Letos vešla ve známost hlavně přípravkem remdesivir na léčbu těžšího průběhu nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru SARS-CoV-2. Na vývoji přípravku se v Gileadu podílel tým expertů pod vedením českého biochemika Tomáše Cihláře. Gilead Sciences přitom již koncem minulého století uvedla na trh nová léčiva založená právě na objevech tuzemského Ústavu organické chemie a biochemie. Příjem jen z licenčních poplatků za tyto látky dosáhl za deset let v přepočtu 20 miliard korun.

Gilead Sciences je členem tuzemské AIFP

Gilead Sciences, Inc. je americkou biofarmaceutickou společností, která se zaměřuje na výzkum a vývoj inovativních léčiv. Název a logo společnosti odkazuje na hru Balzám Galád z roku 1965 amerického dramatika, nositele Pulitzerovy ceny, Lanforda Wilsona. Mezi majitele firmy patří i globální americké investiční skupiny BlackRock a The Vanguard Group.

Společnost se zaměřuje zejména na antivirotika. Mezi její nejznámější produkty patří přípravek Tamiflu užívaný v léčbě chřipky nebo Viread užívaný v léčbě HIV/AIDS a hepatitidy B. Právě v posledně jmenovaných případech pracuje s patentem na léčebné látky, který odkoupila od Antonína Holého a jeho týmu v Ústavu organické chemie a biochemie. Loni se americká biofarmaceutická společnost Gilead Sciences stala členem tuzemské Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here