Do ČR tento týden dorazí proteinové vakcíny Novavaxu

0
1012
Novavaxu
Foto: Novavax

Do ČR tento týden dorazí proteinové vakcíny proti covidu od firmy Novavax. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti]. Zájemci o očkování si mohou vakcínu od Novavaxu zvolit v registračním formuláři.

V pořadí pátá v EU podmínečně registrovaná vakcína s názvem Nuvaxovid dorazí podle Pavlovice do Česka tento týden. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] vakcínu doporučila ke schválení EK loni 20. prosince, když vakcínu o několik dní dříve již schválily úřady ve Velké Británii. EU si podle předběžně uzavřené smlouvy od Novavaxu objednala 200 milionů dávek vakcíny. Česko by mělo letos získat 370 tisíc dávek této vakcíny. První dodávka od výrobce bude v objemu zhruba 130 tisíc dávek. Uvedl to mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Ondřej Jakob.

Někteří na vakcínu Novavaxu již netrpělivě vyčkávají

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] již dříve uvedl, že Česko si prostřednictvím EK objednalo stovky tisíc dávek vakcíny od Novavaxu. Přičemž stávající objednávky si dle něj může Česko ještě navýšit. Ministerstvo totiž očekává, že by se touto vakcínou mohli nechat proti covidu-19 očkovat ti lidé, jež příliš nedůvěřují modernější technologii mRNA vakcín.

Od počátku února 2022 se zájemci o očkování vakcínou od Novavaxu dokonce již i předběžně registrují, a to na standardních stránkách MZ ČR [odkaz zde].

„Registrační formulář můžete využít i pro vyjádření zájmu o očkování látkou Novavax. Prosím vyplňte formulář pro prvotní dávku a vyberte typ vakcíny Novavax/Nuvaxoid a vyberte preferovaný kraj,” informuje zájemce MZ ČR na stránkách k očkování.

Prozatím se podle úřadu registrovalo k očkování touto látkou zhruba 8 000 lidí. Až očkovací látka dorazí, ministerstvo je informuje, na která očkovací místa se budou moci registrovat.

Vakcínou Novavax se v Česku začne očkovat v březnu

Skutečnost, že někteří lidé opravdu vyčkávají až do Česka dorazí proteinová vakcína od Novavaxu, potvrzuje například i jeden z mladých prodavačů oděvů v pražském centru.

„Covid jsem neprodělal a očkovaný proti němu nejsem, čekám na vakcínu Novavax. Těm ostatním nedůvěřuji,“ říká odhodlaně s tím, že stejný postoj k očkování zaujímá i několik přátel z jeho okolí.

A obdobně hovoří i mladá žena, jež si prohlíží zboží v obchodě: „Jestli se nechám proti covidu-19 někdy naočkovat, tak to bude vakcínou od Novavaxu.“

Jako důvod uvádí, že všichni, kdo z jejího okruhu známých prodělali covid-19, byli proti onemocnění plně očkovaní vakcínou společností Pfizer/BioNTech.

„A někteří se nakazili i dvakrát, a to i po posilovací dávce očkování,“ zdůrazňuje žena s tím, že doufá, že tradičnější proteinová vakcína zafunguje lépe.

Novavax se zatím podává jen k prvovakcinaci

Vakcína Novavaxu se podává lidem starším 18 let intramuskulárně [nitrosvalově]nejlépe do deltového svalu v horní části paže. Vždy pak ve dvou dávkách po 0,5 ml. Druhou dávku doporučuje lékový regulátor podat tři týdny [21 dnů] po první dávce.

V tuto dobu je podle doporučení EMA preparát určený pouze k prvovakcinaci, tedy k základnímu očkování, a to pouze dospělých osob. O podání vakcíny Novavax jako posilovací dávky rozhodne v budoucích měsících opět evropský lékový regulátor.

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

Vakcína Novavax se u nás bude podle dřívějšího vyjádření MZ ČR podávat hlavně v očkovacích místech. Objednat si ji ale do svých ordinací mohou také praktičtí lékaři. Pokud tedy proti covidu-19 očkují a chtějí rozšířit svou nabídku i o vakcíny společnosti Novavax.

Proteinová vakcína Nuvaxovid a výsledky klinických studií

Proteinová očkovací látka znamená, že vakcína obsahuje neškodnou část viru – virový protein. Na základě reakce imunitního systému je tělo schopno rozpoznat, že tento protein do něj nepatří. Zapamatuje si také, jak v budoucnu rozpoznat virus a jak s ním bojovat.

Klinických studií se podle EMA účastnili lidé starší 18 let v celkovém počtu více než 45 tisíc účastníků. Přičemž v první studii obdržely zhruba dvě třetiny účastníků vakcínu Nuvaxovid a zbývající třetina pak dostala placebo, tedy neúčinnou látku. V další studii pak byla zhruba polovina účastníku očkována látkou Nuvaxovid a polovina pak placebem.

První studie, jež zdravotníci prováděli ve Spojených státech a Mexiku, ukázala 90,4% snížení počtu příznakového onemocnění covid-19. A to v době po uplynutí sedmi dnů po podání druhé dávky Nuvaxovid [14 případů covid-19 z 17 312 očkovaných osob].

Obdobnou účinnost prokázala podle EMA i druhá studie společnosti Novavax, jež se prováděla ve Velké Británii. Onemocnění covid-19 s jeho příznaky propuklo u 10 osob ze 7 020. To ve srovnání s osobami, které dostaly placebo, kdy onemocnění propuklo u 96 případů z 7 019 osob. To znamená, že v této studii byla účinnost 89,7 procenta.

„Celkově tedy výsledky těchto dvou studií ukazují účinnost vakcíny Nuvaxovid kolem 90 procent,“ shrnula EMA.

Dále upřesnila, že původní kmen SARS-CoV-2 a některé jeho varianty, jako jsou alpha a beta, byly nejběžnějšími virovými kmeny v době provádění studie.

Nežádoucí účinky u vakcíny

K nejčastěji sledovaným nežádoucím reakcím po očkování vakcínou od Novavaxu u osob starších 18 let patřila především citlivost v místě injekce [75 %]. Dále bolest v místě vpichu [62 %], únava [53 %], bolesti svalů [51 %]. Dále i bolest hlavy [50 %], malátnost, bolesti kloubů, spíše méně si pak očkovaní stěžovali na pocit na zvracení.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

„Nežádoucí účinky byly obvykle mírné až střední závažnosti,“ uvedla EMA s tím, že celkově nežádoucí reakce pociťovaly mladší věkové skupiny.

Na závěr uveďme, že zájem veřejnosti o očkování v posledních týdnech obecně upadá. Nabízí se tak i otázka, zda stát nezvažuje ukončit nebo alespoň pozastavit nákup vakcín proti covidu-19. Na takový dotaz koncem minulého týdne náměstek Pavlovic ve vysílání Radiožurnálu odpověděl následovně.

„Pokud bychom měli přebytek, budeme je darovat státům, které neměly to štěstí, aby jich měly dostatek,“ vysvětlil.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Pravdou je, že v minulosti již Česko poskytlo přibližně 2,39 milionu vakcín proti covidu zemím na Balkánu, v Africe a Asii.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here