Vakcínou Novavax se v Česku začne očkovat v březnu

0
1383
vakcinou_novavax
Foto: Novavax

Proteinovou vakcínou Nuvaxovid amerického výrobce Novavax se v Česku začne proti covidu-19 očkovat začátkem března. Její redistribuce do unijních zemí totiž začne koncem února. Předregistrace k očkování se zpřístupní 1. února.

Evropský lékový regulátor [EMA] doporučil Evropské komisi schválit první proteinovou vakcínu proti covidu-19 společnosti Novavax loni 20. prosince. O několik dní dříve již vakcínu schválily úřady ve Velké Británii. EU si podle předběžně uzavřené smlouvy se zástupci firmy objednala 200 milionů dávek vakcíny. Česko by mělo v letošním roce získat 370 tisíc dávek vakcíny Novavax.

S vakcínou Novavax se začne očkovat v březnu

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] dorazí dlouho očekávaná očkovací látka Nuvaxovid [známá pod označením NVX-CoV2373] do Česka koncem února. Samotné očkování tak dle jeho očekávání začne v prvních týdnech měsíce března.

„Jde o proteinovou vakcínu, která má ale srovnatelnou efektivitu a bezpečnost jako mRNA vakcíny. […] Očkování začne v prvních týdnech března,“ potvrdil na tiskové konferenci [27.1.] ministr Válek.

EMA doporučila vakcínu Nuvaxovid společnosti Novavax

Pro země EU jde v pořadí o pátou podmínečně schválenou očkovací látku proti covidu-19 a současně první proteinovou vakcínu, kterou EK na doporučení EMA schválila.

Předregistrace začne 1. února

Vakcína od Novavaxu se podává lidem starším 18 let intramuskulárně [nitrosvalově], nejlépe do deltového svalu v horní části paže. Vždy pak ve dvou dávkách po 0,5 ml. Druhou dávku doporučuje lékový regulátor podat tři týdny [21 dnů] po první dávce.

V tuto dobu je podle doporučení EMA preparát určený pouze k prvovakcinaci, tedy k základnímu očkování, a to pouze dospělých osob. O podání vakcíny Novavax jako posilovací dávky rozhodne v budoucích měsících opět evropský lékový regulátor.

„Z mého pohledu jako lékaře nevidím medicínský důvod, proč by to nemohlo jít, ale musejí to doporučit evropské autority,“ uvedl k podávání vakcíny od Novavaxu jako booster dávky ministr Válek.

Upozornil dále, že byť se vakcína od Novavaxu začne do EU zavážet až koncem února, k očkování s ní se mohou zájemci začít předregistrovávat již od 1. února. Úřad si chce totiž ověřit zájem o novou vakcínu. Tomu pak přizpůsobí její dodávky do jednotlivých regionů.

„Zájemce o tuto vakcínu se v daném kraji a okrese, ve kterém si přeje být očkován, standardně zaregistruje přes centrální registrační systém crs.uzis.cz,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Vakcína Novavax se u nás bude podávat hlavně v očkovacích místech. Objednat si ji ale do svých ordinací mohou také praktičtí lékaři. Pokud tedy proti covidu-19 očkují a chtějí rozšířit svou nabídku i o vakcíny společnosti Novavax.

Proteinová vakcína Nuvaxovid a výsledky klinických studií

Proteinová očkovací látka znamená, že vakcína obsahuje neškodnou část viru – virový protein. Na základě reakce imunitního systému je tělo schopno rozpoznat, že tento protein do něj nepatří. Zapamatuje si také, jak v budoucnu rozpoznat virus a jak s ním bojovat.

Klinických studií se podle EMA účastnili lidé starší 18 let v celkovém počtu více než 45 tisíc účastníků. Přičemž v první studii obdržely zhruba dvě třetiny účastníků vakcínu Nuvaxovid a zbývající třetina pak dostala placebo, tedy neúčinnou látku. V další studii pak byla zhruba polovina účastníku očkována látkou Nuvaxovid a polovina pak placebem.

První studie, jež zdravotníci prováděli ve Spojených státech a Mexiku, ukázala 90,4% snížení počtu příznakového onemocnění covid-19. A to v době po uplynutí sedmi dnů po podání druhé dávky Nuvaxovid [14 případů covid-19 z 17 312 očkovaných osob].

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

Obdobnou účinnost prokázala podle EMA i druhá studie společnosti Novavax, jež se prováděla ve Velké Británii. Onemocnění covid-19 s jeho příznaky propuklo u 10 osob ze 7 020. To ve srovnání s osobami, které dostaly placebo, kdy onemocnění propuklo u 96 případů z 7 019 osob. To znamená, že v této studii byla účinnost 89,7 procenta.

„Celkově tedy výsledky těchto dvou studií ukazují účinnost vakcíny Nuvaxovid kolem 90 procent,“ shrnula EMA.

Dále upřesnila, že původní kmen SARS-CoV-2 a některé jeho varianty, jako jsou alpha a beta, byly nejběžnějšími virovými kmeny v době provádění studie.

„V současnosti jsou k dispozici omezené údaje o účinnosti vakcíny Nuvaxovid proti jiným variantám SARS-CoV-2, včetně varianty omikron,“ uvedl koncem loňského roku evropský lékový regulátor.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here