S Arenbergerem skončil i plán na superonkocentrum

1
2967
centrum
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nové onkologické centrum nazvané Český onkologický institut, jež se mělo stavět v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, se stavět nebude. Místo toho se rozšíří onkologické pracoviště v pražské Fakultní nemocnici v Motole.

Informaci potvrdila předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová. Ta je přednostkou onkologické kliniky v pražském Motole. V minulosti se zdrženlivě až odmítavě vyjadřovala k plánům předchozí vlády na výstavbu zbrusu nového onkologického centra ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady [FN KV]. Poukazovala například na to, že již nyní mnoho onkologických pacientů dojíždí za zdravotní péčí do Prahy, přičemž ta by jim měla být dostupná přirozeně po celé republice.

„Opustili jsme myšlenku nového onkologického centra. Jsem tomu velice ráda a udělala jsem pro to všechno, aby to nebylo,” vyjádřila se tento týden zcela otevřeně.

Pro ZdraveZpravy.cz se k budování nového pražského masivního onkologického centra v minulosti kriticky vyjádřil i mamodiagnostik Jan Daneš. I podle něj není úplně třeba. Naopak potřeba jsou dle jeho názoru onkologové a zdravotní sestry.

Já osobně bych ty peníze dal na zlepšení kvality těch stávajících center a zamyslel bych se nad tématem ambulantních onkologů,“ uvedl nedávno v podcastu ZdraveZpravy.cz

Žádanky na mamografii jinde nemají, říká Jan Daneš

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] tento týden novinářům bez dalších podrobností pak řekl, že chce, aby byla onkologická péče rozptýlena všude, nikoli pouze v jednom velkém onkologickém centru v Praze.

Onkologické centrum za sedm miliard korun a z dotací

Projekt onkologického institutu navrhla minulá vláda Andreje Babiše [ANO]. Centrum mělo vyrůst v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FN KV], kterou ještě před několika dny řídil někdejší ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger. Ten do nemocnice jako ředitel nastoupil právě za vlády Andreje Babiše. Ředitelské místo v nemocnici si držel i v době, kdy se na pár týdnu stal ministrem zdravotnictví.

Exministr Arenberger už není ani ředitelem FN KV

Samotná budova Českého onkologického institutu měla podle dřívějších informací vyjít přibližně na sedm miliard korun. Babišova vláda při loňském oznámení záměru uvedla, že na investice v onkologii plánuje využít dvě miliardy korun z evropského programu REACT-EU a deset miliard z Národního plánu obnovy na posílení onkologické prevence a péče.

Rozšíří se stávající centrum ve FN Motol

Nakonec je všechno jinak a místo stavby nové nemocnice se rozšíří stávající onkologické pracoviště ve Fakultní nemocnici Motol.

„Poslouží i jako centrum pro některé velmi speciální diagnózy, které má v České republice několik pacientů,” řekla Jana Prausová.

Projekt se uhradí z evropských dotací, ale ne v plné výši. Peníze z evropských fondů na zlepšení péče dle Prausové získají i další onkologická centra.

„Připadá mi to takto spravedlivější,” poznamenala.

Což je velice pravděpodobné, protože Evropská komise již loni vyhlásila boj proti rakovině. Ostatně onkologie patří mezi jedno z hlavních témat letošního českého předsednictví Radě EU. To pro ZdraveZpravy.cz potvrdil i Jakub Dvořáček, který 1. února nastupuje na ministerstvo zdravotnictví jako náměstek zodpovědný za přípravu českého předsednictví v oblasti zdravotnictví.

„Už nyní je na evropské úrovni připraven strategický dokument týkající se léčby pacientů s onkologickými nemocemi napříč Evropou,“ uvedl v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Jakub Dvořáček: Předsednictví bude hlavně o koordinaci

Navíc dodal, že v této oblasti může být české předsednictví velkým přínosem, protože léčba onkologických pacientů je v Česku dle jeho slov na velice vysoké úrovni.

Onkologická péče chybí v Karlovarském kraji

Ministr Válek okomentoval rozhodnutí ve věci nového onkologického centra ve vinohradské nemocnici následovně: „Budou určitě vybudována centra. Budou posílena komplexní onkologická centra. Ale priorita není jeden barák někde. Prioritou je kvalitní dostupná onkologická péče pro všechny občany ČR.

Uvedl dále, že nezapomíná ani na Karlovarský kraj, ve kterém jako jediném kraji u nás dosud není komplexní onkologické centrum.

Počty úmrtí v Karlovarském kraji vzrostly o 168 %. Proč?

„Považuji ho za důležitý a jeho občané musí mít kvalitní onkologii,” poznamenal ministr, který ještě jako řadový poslanec a člen zdravotnického výboru záměr vlády ANO na výstavbu onkologického centra za sedm miliard komentoval takto: „Prioritou má být vybudování kvalitního komplexního onkologického centra v každém kraji, aby se lidé nemuseli “doprošovat v megalomanském centru v Praze.”

–ČTK/DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here