Exministr Arenberger už není ani ředitelem FN KV

0
5923
Arenberger
Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] odvolal z funkce ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a exministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Arenberger si držel ředitelské místo v nemocnici, i když byl ministrem.

Do doby jmenování nového ředitele pověřil Válek řízením nemocnice náměstka pro léčebně preventivní péči Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FN KV] Jana Votavu.

„Nové vedení se musí zaměřit především na otázku nastavení funkčních manažerských procesů a problematiku zadávání veřejných zakázek,” zdůvodnil výměnu vedení FN KV ministr zdravotnictví.

Ministr Petr Arenberger je zámožnější víc, než se zdálo

Dodal, že Petra Arenbergera respektuje jako špičkového odborníka v dermatovenerologické oblasti. Nicméně se kvůli zmiňovanému zlepšení nastavení manažerských procesů rozhodl, že FN KV bude první nemocnicí, kde na funkci ředitele bude vypsáno otevřené výběrové řízení. Stejně chce Válek dle svých nedávných vyjádření postupovat u ostatních ministerstvem řízeních institucí.

Arenberger Válka údajně přeběhl a sám rezignoval

Odvolání někdejšího ministra zdravotnictví z funkce ředitele fakultní nemocnice dnes [21.1.] potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Bez zajímavosti není ani to, že sám Petr Arenberger dnes v tiskové zprávě FN KV uvedl, že již včera [20.1.] požádal ministra Válka o uvolnění z funkce ředitele nemocnice. A ten, jak uvedl, dnes jeho žádosti [laskavě, pozn. red.] vyhověl.

„Myslím, že ale nastal čas, abych se v celém rozsahu vrátil ke své medicínské odbornosti v čele dermatovenerologické kliniky a vědě a výzkumu ve FN KV,” uvedl.

Z jeho slov se tak dá předpokládat, že se v otevřeném výběrovém řízení o funkci ředitele FN KV ucházet nebude, byť v nemocnici možná zůstane i nadále.

Krušné období prof. Petra Arenbergera

Petr Arenberger FN KV vedl od října 2019, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Na jaře 2021 se stal na několik týdnů, přesně pak na 48 dnů, ministrem zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše [ANO], když nahradil premiérem odvolaného Jana Blatného.

Výměna ministrů zdravotnictví vzbuzuje hlavně nedůvěru

Před odvoláním Blatného a svým jmenováním Arenberger na svém twitterovém profilu zveřejňoval zprávy v tom znění, že “rád pomůže”. Následně svá vyjádření upřesnil, že “rád pomůže každému”. A pak ho někdejší premiér Babiš vybral za ministra zdravotnictví.

Ministr Arenberger potvrdil výměnu politických náměstků

Na ministerskou funkci ale rezignoval kvůli nesrovnalostem v jeho majetkových přiznáních, na která tehdy upozornila média. Arenberger v nich neměl přiznat příjmy z klinických studií a pronájmu budovy nemocnici, kterou vedl.

„Bohužel jsem jen nesprávně vyplnil svá majetková přiznání,” uvedl tehdy na svou obhajobu s tím, že za svou chybu už se i omluvil.

Arenberger jako ministr končí. Vrátit se má Adam Vojtěch

V dnešní tiskové zprávě FN KV Arenberger uvádí, že hospodaření nemocnice se v posledních letech zlepšilo. V roce 2020 činil její hospodářský výsledek 252 milionů korun. Za loňský rok se předpokládá taktéž plusový výsledek ve výši 743 milionů korun.

Ministr Arenberger ještě vysvětlí příjmy z klinických studií

Arenberger upozornil, že ekonomické a provozní zdraví potvrdily i četné kontroly příslušných orgánů, i ty z ministerstva zdravotnictví. Nutno dodat, že výsledky z ministerské kontroly nebyly oficiálně zveřejněny.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here