mRNA vakcíny dle EMA nejsou rizikem pro těhotné

0
1277
tehotne
Ilustrační foto: Pixabay.com

mRNA vakcíny proti covidu-19 nejsou pro těhotné ženy ani jejich děti rizikem. Uvedla to Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] po přezkumu několika studií, kterých se zúčastnilo přibližně 65 tisíc žen v různé fázi gravidity.

Výsledky hodnocení odborníků z pracovní skupiny evropského lékového regulátora rovněž potvrdily, že očkovací látky proti covidu-19 snižují riziko hospitalizace a úmrtí u těhotných žen stejně účinně jako u ostatních lidí.

„Zkušenosti z reálného používání těchto vakcín naznačují, že přínos očkování mRNA vakcínami proti covid-19 během těhotenství převažuje nad možnými riziky onemocnění covid-19 pro nastávající matky a nenarozené děti,“ uvádí EMA ve své tiskové zprávě.

Studie sledovaly 65 tisíc těhotných žen

Hodnocení dostupných dat z provedených studií zahrnujících kolem 65 000 těhotných žen podle EMA neprokázalo zvýšené riziko těhotenských komplikací. Studie nepotvrdily ani zvýšené riziko potratů a předčasných porodů. Neprokázaly se ani nežádoucí účinky u nenarozených dětí v době po podání mRNA vakcín těhotným ženám. Závěry hodnocení se vztahují pouze na mRNA vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Spikevax od Moderny.

„EMA rovněž přezkoumá údaje o dalších registrovaných očkovacích látkách proti covid-19, jakmile budou k dispozici,“ konstatuje evropský lékový regulátor.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Nicméně i tak zástupci EMA upozorňují na nežádoucí reakce, které mohou vakcíny proti covidu-19 i u těhotných žen vyvolat. Současně ale dodávají, že se nikterak výrazně neodlišují od reakcí ostatních očkovaných.

„Patří mezi ně nejčastěji bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy. Zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice,“ vyjmenovává EMA s tím, že tyto nežádoucí účinky očkovaní obvykle hodnotí jako mírné nebo středně závažné, které v několika dnech ustoupí.

Bereme vážně všechna podezření na nežádoucí účinky

Závěrem EMA těhotným ženám i těm, které o těhotenství třeba jen uvažují, doporučuje, aby se nechali proti covidu-19 naočkovat: „Vzhledem k tomu, že těhotenství bylo dosud spojováno s vysokým rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19 [zejména ve druhém a třetím trimestru. pozn. red.], doporučuje se ženám, které jsou těhotné nebo plánují těhotenství, aby se nechaly očkovat v souladu s národními doporučeními.“ 

Očkování těhotným ženám doporučuje i ČVS

Očkování proti covidu těhotným ženám doporučuje i Česká vakcinologická společnost [ČVS] ČLS JEP. Podle jejího stanoviska z loňského podzimu by na něj měly myslet především těhotné ženy ve vyšším riziku nákazy. A ty, u kterých hrozí horší průběh onemocnění.

„Rizikovými faktory závažného průběhu onemocnění covid-19 v těhotenství jsou věk nad 35 let, obezita. Pregestační diabetes mellitus, preexistující hypertenze a jiná chronická onemocnění,“ píše se v doporučení ČVS.

Těhotenská cukrovka trápí až tři procenta těhotných

Nákaza ve třetím trimestru těhotenství podle odborné společnosti značí v porovnání s těhotnými bez covidu-19 vyšší riziko předčasného porodu.

„Proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno,“ upozorňují vakcinologové.

Očkovat se lze kdykoli. A přednost mají mRNA vakcíny

Podle ČVS se proti covidu-19 mohou těhotné ženy očkovat v kterémkoli stadiu gravidity. Společnost uvedla, že neexistují žádné důkazy o tom, že by se podání vakcíny mělo oddalovat. Například na dobu po prvních 12 týdnech těhotenství.

„Očkování považujeme za účinné a bez zvýšeného rizika v jakékoli fázi těhotenství,“ tvrdí ČVS s tím, že těhotné ženy mají ideálně volit mRNA vakcíny.

Stejně tak není aplikace očkování proti covidu-19 podle odborníkům důvodem pro odložení otěhotnění. A vakcína není ani překážka pro ženy, které podstupují léčbu neplodnosti. Anebo v momentě, kdy se domnívají, že mohly být těhotné v době podání vakcíny.

„Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je možné také bezprostředně po porodu,“ uvádí ČVS v doporučení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here