Ministr Arenberger potvrdil výměnu politických náměstků

0
398
ministr

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger [za ANO], který úřad převzal ve středu 7. dubna, potvrdil výměnu politických náměstků. Pozici tak nově obsadí ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] Vlastimil Vajdák a Martin Havrda z interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FN KV].

Výměnu dvou politických náměstků bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] Vladimíra Černého a Pavlu Seilerovou potvrdil Arenberger dnes na tiskové konferenci.

„Političtí náměstci většinou přicházejí s ministrem, s jedním jsem mluvil a s druhým jsem komunikoval po e-mailu, oba mi nabídli rezignaci,“ uvedl.

Dodal, že první z rezignací už přijal. Akceptování druhé následně potvrdil slovy, že na obě místa už má své kandidáty. Jsou jimi ředitel Nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák a Martin Havrda, primář interní kliniky vinohradské nemocnice, v jejímž čele stál do jmenování Petr Arenberger. V pozici ředitele FN KV bude ale nový ministr pokračovat. Po dobu jeho působení na úřadu ho bude zastupovat náměstek pro léčebně preventivní péči Jan Votava.

K odchodu národní koordinátorky očkování proti covidu-19 Kateřiny Baťhové, která v reakci na odvolání Blatného oznámila odchod ze svého postu, ministr uvedl, že ta prozatím ve své práci pokračuje.

„Včera jsme se sešli a dohodli jsme se, že připravíme parametry k vytvoření týmu, který bude dál pokračovat, a nebude to jen parta malující tabulky,“ uvedl s tím, že Baťhová měla v pozici národní koordinátorky ostatně v červnu skončit.

Ministr: Covidé pasy jsou ve fázi programování

Ministr se krátce vyjádřil k chystaným takzvaným covidovým pasům, kterými mají lidé potvrzovat své očkování a postinfekční imunitu. Anebo negativní výsledek testu na přítomnost koronaviru.

„Je to velice elegantní systém,“ řekl s tím, že covidový pas je stále ve fázi programování. Není tedy ještě k dispozici. Přiblížil, že se osoby budou prokazovat prostřednictví QR kódu, aniž by byly porušeny nějaké právní předpisy ochrany osobních údajů.

„Je to elektronická pomůcka k tomu, aby se vás lidé kolem nebáli,“ uvedl s tím, že jde zároveň o dodatečnou vstupenku na všechny možné akce.

Registrace pro další chronické pacienty a osoby 65+

V příštím týdnu se dle jeho slov začnou do Centrálního rezervačního systému registrovat nově také osoby pod 70 let, konkrétně ve věku od 65 do 69 let. A dále i druhá část chronických pacientů. Jde o nemocné s nižším rizikem závažného průběhu nemoci covid-19. Ministr dále potvrdil pokračování očkování látkou AstraZeneca, kterou v minulých dnech prověřoval výbor pro hodnocení rizik při Evropské agentuře pro léčivé přípravky [EMA].

„EMA potvrdila, že je to tak vzácná záležitost [vznik krevní sraženiny, pozn. red.], že není třeba nijak modifikovat očkování a můžeme touto očkovací látkou očkovat dále, jak jsme zvyklí,“ řekl.

V létě ministerstvo počítá s dosažením až 70procentní proočkovanosti u dospělé populace. Koncem letošního června pak se necelými 60 procenty. Pokud, jak upozornil ministr, přijdou do ČR nasmlouvané objemy vakcín. Aktuálně se v ČR očkuje vakcínou Moderna a Comirnaty.

EMA: Riziko krevní sraženiny u AstraZeneca je nízké

Amatérský sport jen venku v počtu do 20 osob

Od pondělí 12. dubna se mimo 1. stupňů ZŠ a MŠ pro předškoláky povolí za určitých podmínek užívat sportoviště. Trénovat můžou pouze ve venkovních prostorách a nejvýše v počtu dvaceti osob. Přičemž nemusí mít při pohybu žádnou ochranu nosu a úst. Vnitřní tréninky se otevřou pouze pro výkon povolání. Jinak řečeno pro profesionální sportovce, kteří se sportem živí.

Otevření škol se o týden zpozdí pro žáky pouze v okrese Děčín, kde mimo vysoké počty nakažených, dnes hygienici potvrdili výskyt dvou případů nákazy brazilskou mutací viru. Podle Arenbergera jde o import ze zahraničí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here