Švýcarsko testuje prodej marihuany v lékárnách

0
870
prodej_marihuany
Foto: Pixabay.com

Švýcarsko otestuje prodej marihuany pro rekreační účely. Od poloviny září začne některým jejím uživatelům prodávat produkty s obsahem THC v basilejských lékárnách. Podle politiků represe nevede ke snížení počtu uživatelů konopí.

Od 15. září se sortiment volného prodeje devíti lékáren ve švýcarské Basileji rozšíří o čtyři produkty z marihuany a dva z hašiše. Informovaly o tom místní úřady. Podle švýcarských médií tím chce vláda otestovat jiný přístup, tedy legální, k dostupnosti marihuany v zemi. Represivní opatření se totiž podle tamních politiků docela míjí účinkem.

„Byli bychom raději, kdyby spotřeba konopí byla nulová, ale represivní politika nevedla k trvalému poklesu užívání této látky,” uvedl vedoucí zdravotnictví v kantonu Basilej-město Lukas Engelberger.

Podle něj se zatím jen pilotní projekt prodeje produktů s THC spustí v polovině září v kantonu Basilej-město, který má přibližně 200 tisíc obyvatel. Odhadem se do něj zapojí 370 dospělých občanů země, které už konopí užívají. To si zdravotníci ověří vzorkem moči.

Gram marihuany za osm až 12 franků

Vybraní zájemci si po ověření jejich osobních údajů budou kupovat zmiňovanou návykovou látku celkem v devíti vybraných lékárnách. Za gram marihuany nebo hašiše [pryskyřice z květů konopí, obvykle s vyšším obsahem THC, pozn. red.] v nich zaplatí osm až 12 franků [cca 205 až 310 korun].

Konopí stojí za 30 procenty závislostí v EU, tvrdí OSN

Množství, které si budou smět účastníci programu v lékárnách zakoupit, bude ale podle politiků omezené. Navíc každých šest měsíců budou sledovaní uživatelé vyplňovat informační dotazník, který následně odevzdají zdravotním úřadům.

V pilotním projektu chce švýcarská vláda sledovat a vyhodnotit dopady legálního prodeje na zdraví spotřebitelů a jejich chování. Zapojily se do něj i zástupci místní univerzity a fakultní nemocnice.

Ne všechny autority s legální dostupností marihuany souhlasí. Jedním z nich je i tuzemský V Česku je jedním z nich i psychiatr a emeritní primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor.

Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

„S jistou mírou zjednodušení lze říci, že zneužívání jakékoli návykové látky zvyšuje riziko zneužívání jiné látky,” uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz. V něm vyjmenoval i rizika, která užívání marihuany provází.

  • Rizika pro duševní zdraví, například komplikované průběhy intoxikací, psychotická onemocnění, depresivní poruchy, zhoršení existující duševní poruchy, poruchy paměti a riziko recidivy závislosti na pervitinu nebo opiátech.
  • Hrozba pro kardiovaskulární systém včetně srdečních infarktů.
  • Rizika pro dýchací systém, např. bronchitis, nádorová onemocnění a zhoršení jiného existujícího onemocnění.
  • Častější úrazy a násilí.
  • U těhotných poškození plodu.

Podle něj je zneužívání kanabis spojeno s vyšší úmrtností, na níž se podstatným způsobem podílejí násilné příčiny smrti. Nevhodná je podle něj pak i interakce kanabis a léků nebo kanabis a alkoholu.

Volný prodej marihuany Švýcarsko ještě rozšíří

Švýcarsko v loňském roce přijalo legislativu, která obdobné projekty dovoluje odzkoušet v praxi. Podle švýcarského tisku se testovací programy s prodejem marihuany a hašiše v lékárnách brzy objeví také v Curychu a Lausanne.

FNUSA v Brně si začala pěstovat vlastní léčebné konopí

Vůbec jako první na světě povolila volný prodej marihuany pro rekreační užití v lékárnách v roce 2017 jihoamerická Uruguay. Prodej marihuany pro rekreační účely povoluje od roku 2018 i Kanada. V České republice si lidé produkty z konopí pro rekreační účely v lékárnách nekoupí. V různých formách je u nás lékaři předepisují pacientům jen s v zákoně přesně vymezenými diagnózami, převážně na tlumení bolesti. Obdobný přístup, tedy prodej marihuany v lékárnách k léčebným účelům, zatím volí většina evropských zemí.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here