Léčebné konopí tlumí bolest v 90 % případů

1
492
konopi
Foto: Pixabay.com

Léčebné konopí tlumí bolest v 90 % případů. Kanabinoidy působí specificky na rakovinné buňky. To a další zaznělo na česko-izraelském sympoziu věnovanému léčebnému konopí. Na něm se potkali čeští lékaři a další odborníci na léčebné konopí se svými izraelskými kolegy.

Za českou stranu se jednání zúčastnil i premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za Izrael diskutovali zástupci tamějšího ministerstva zdravotnictví a Agentury pro léčebné konopí. Dále pak zástupci Léčebného centra v Tel Avivu, Centra bolesti nemocnice Sheba a Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

„Čeští pacienti nemají léčebné konopí v dostatečném množství,“ uvedl na sympoziu Ondřej Hanuš, profesor Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Zároveň ale i apeloval na odpovědný přístup lékařů: „Při léčebném použití konopí je nutné identifikovat nejen takové pacienty, kteří z užívání mohou mít prospěch a kterým může pomoci, ale i ty, kterým by mohlo naopak uškodit.“

Lepší než chemoterapie?

Podle něj je třeba se učit ze zahraničí, ale ne převzít slepě vše, ale jen ty přístupy, které fungují. Jako jednu z výhod kanabinoidů uvedl, že působí specificky na rakovinné buňky a nemají toxický účinek a nepoškozují normální nerakovinné buňky.

„To je skutečně obrovská výhoda, ve srovnání s konvenční léčbou chemoterapií, která naopak působí na celý systém a má mnohdy devastující účinky. […] Je třeba vnímat konopí jako lék pro pacienty a překonat tak jeho stigmatizaci. Je třeba vrátit se do doby, kdy se konopím léčilo a udělat pro to vše potřebné,“ řekl Ondřej Hanuš a zároveň zdůraznil potřebu vyváženého přístupu.

Dodal, že při nesprávném postupu a předávkování tetrahydrocannabinolem [THC] může u osob s nízkou tolerancí a bez zkušeností vyvolat užití konopí pocity strachu, paranoie, zmatku a v některých případech i prožitku vlastní smrti. Vedlejší účinky jsou i častou příčinou ukončení léčby pacienta.

Léčebné konopí tlumí bolest i v ČR

Ke konci května tohoto roku bylo v ČR léčebné konopí alespoň jedenkrát předepsané a vydané 665 pacientům. Konopí tlumí bolest tam, kde jiné léky nezabírají, anebo je jejich doplňkem. Násobně se zvýšil i počet registrovaných lékařů k předepisování konopí, celkově jich léčebné konopí aktuálně předepisuje téměř 100.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo pro příští rok úhradu až 30 gramů léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění ve výši 90 %. Důvod byl, aby doplatek za cenu léčebného konopí nebyl pro některé pacienty zatěžující. Zároveň však odmítlo návrhy, aby bylo konopí hrazeno stoprocentně. Sloužit má jako pojistka proti nadměrnému užívání a úniku preparátu na černý trh.

„Uvědomujeme si, že dnešní cena může být pro některé skupiny pacientů významně zatěžující. Zejména pro ty, kteří jsou v invalidním důchodu a mají nízké příjmy. Díky našemu návrhu bude výše doplatku srovnatelná s doplatky u léčby chronických onemocnění a pacienti zaplatí maximálně pár stovek měsíčně,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Náklady pro pacienta

Cena za 1 gram léčebného konopí vypěstovaného v ČR je dnes pro pacienta 180 korun bez DPH. Takto vysoká cena je podle zkušeností lékařů jedním z důležitých důvodů, proč pacienti ukončují léčbu. [Dalším důvodem jsou nežádoucí účinky nebo nespokojenost s účinkem.]

Z návrhu ministerstva vychází, že doplatek v lékárně u jednoho gramu tak bude činit 18 korun [bez DPH]. Maximální množství ve výši 30 gramů měsíčně je podle zkušeností z praxe dostatečné. Z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a dotazníkového šetření mezi předepisujícími lékaři vyplývá, že jeden pacient v současnosti spotřebuje v průměru do 10 gramů měsíčně. Pouze ve výjimečných případech na základě návrhu ošetřujícího lékaře po schválení revizním lékařem bude možná i úhrada nad tento limit.

Výsledky léčby konopím

O léčbě konopí není zatím v ČR dostatek odborných informací a klinických studií. Nedostatek informací v léčbě potvrdily i lékaři, kteří jsou k předepisování léčebného konopí registrovaní. Kvalitu léčby konopím by mělo zlepšit zpracování sesbíraných anonymizovaných dat právě od předepisujících lékařů.

„Hlášení, která budou lékaři zasílat lékovému ústavu, budou minimálně administrativně náročná a pro české zdravotnictví budou mít nesmírný význam,“ vysvětlila Irena Storová ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Vyhodnocování dat o účincích léčebného konopí umožňuje eRecept, který bude nově obsahovat informaci o diagnóze, množství léčebného konopí, dávkování, lékové formě a o cestě podání.

Léčebné konopí tlumí bolest v 90 % případů

V roce 2018 bylo k léčbě vydáno 4 800 gramů konopí. To je téměř čtyřikrát více než v roce 2017. Od začátku roku do konce května tohoto roku bylo vydáno 5 347 gramů konopí pro léčebné účely. Přibližně 90 % celkového množství léčebného konopí je v současnosti vydáváno na diagnózu chronické neztišitelné bolesti, následuje roztroušená skleróza u cca 4 % z celkového množství konopí.

–DNA–

1 komentář

  1. konopi pouziva moje babicka mamka i ja..mamka na ekzemy..babicka na zada..a ja na dobry spani..a to jsem donedavna ani nevedel ze sou ruzny druhy..kamos mi poslal dobrej clanek na jednomm webu..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here