Minerálky i kojenecké vody od ledna zdraží, půjdou do 21% DPH

0
3792
dph
Foto: Pixabay.com

Minerální vody, pramenité, léčivé i kojenecké vody se od ledna 2024 zdaní 21% sazbou daní z přidané hodnoty [DPH]. Nyní podléhají tyto vody 15% sazbě DPH. S konečnou platností o tom rozhodla pětikoaliční vláda Petra Fialy [ODS].

Od ledna příštího roku se tak dá očekávat další zdražení veškerých neslazených vod. Ty dosud prodejci daní první sníženou sazbou ve výši 15 procent. Od ledna 2024, kdy začne v Česku platit konsolidační balík z dílny Ministerstva financí ČR [MF ČR], se sazba pro tuto skupinu nápojů zvedne o šest procent na 21 procent. Na změnu sazby, respektive její snížení nepřistoupila vláda ani v minulém týdnu [23.8.]. Kdy se zástupci dotčených stran jednala o změnách v balíčku, který má snížit deficitní veřejné rozpočty.

Jedinou přijatou změnou týkající se sazeb DPH oproti původnímu návrhu vlády z letošního května je přesun tištěných novin a časopisů. To se stalo z 21% sazby do snížené 12% sazby DPH. Daňové změny navrhované MF ČR zavádí od ledna 2024 namísto současných dvou snížených sazeb DPH ve výši 10 a 15 procent pouze jedinou sníženou sazbu. To ve výši 12 procent. Základní sazba DPH zůstává na 21 procentech.

21% sazba DPH zdraží minerálky i kojenecké vody

Přesun neslazených vod do snížené 12% sazby prosazovali minulý týden na jednání pětikoalice zástupci Svazu minerálních vod [SMV]. Ti považují zvýšení DPH u neochucených vod za nelogické a neobhajitelné. Jde podle nich o znevýhodnění zdraví prospěšné potraviny. A to zejména proti zdraví přímo škodlivým nápojům. Jaké jsou slazené a energetické nápoje při nadměrném užívání.

Zatímco potraviny nově přejdou do jediné snížené 12 sazby DPH, tak některé potraviny včetně kojenecké nebo minerální vody přejdou do základní 21% sazby DPH.

„Vládní návrh na jedné straně zvyšuje koncovou cenu uvedených potravin s prokazatelně blahodárnými účinky na lidský organismus. Na straně druhé snižuje koncovou cenu u všech ostatních potravin včetně pochutin a cukrovinek,“ reagovala na výsledky jednání o změnách v konsolidačním balíku předsedkyně SMV Jana Ježková.

Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

Právě u cukrovinek a sladkých nápojů odborníci především lékaři volají po omezení jejich konzumace u dětí. Kvůli nim musela vzniknout i takzvaná pamlsková vyhláška regulující prodej sladkostí dětem ve školách.

„Rozumíme potřebě získat pro státní rozpočet víc financí. Ale uniká nám smysl toho, proč tyto peníze chce vláda vytáhnout z kapes těch spotřebitelů. A zrovna těc, kteří přistupují zodpovědně ke svému zdraví,” doplnila Jana Ježková.

MZ ČR na 21% DPH u neslazených vod nic nenamítalo

Zaráží, že na 21% zdanění neslazených vod v připomínkovém řízení k navrhovanému konsolidačnímu balíčku nic nenamítalo ministerstvo zdravotnictví. Jedinou navrhovanou změnou v připomínkovém řízení ke konsolidačnímu balíčku ze strany resortubylo přeřazení rostlinných náhražek mléka z 21% sazby do snížené 12% sazby DPH.

Lékaři i poslanci ale dlouhodobě upozorňují na strmý nárůst počtu dětí, mládeže i dospělých s nadváhou a obezitou. Tím i kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. A jak se většina z nich shoduje, na neblahém trendu se významnou měrou podílí právě vysoká spotřeba slazených a energeticky hodnotných nápojů.

Podle dat Evropského úřadu pro bezpečnost potravin [EFSA] energetické drinky v ČR pravidelně pije 68 procent dětí a mládeže ve věku deset až 18 let. 18 procent dětských konzumentů těchto nápojů je mladší 10 let. Pro srovnání uveďme, že z dospělých energetické nápoje pije pravidelně zhruba 30 procent.

„Z toho polovina dospělých a mladistvých je pije dohromady s alkoholem,“ uvedl na nedávném sněmovním semináři s názvem „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace – jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“ primář dětského oddělení Jan Boženský. Ten působí i jako předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP.

Obezitu u dětí již diskutují i poslanci zdravotního výboru

Naprosto zásadním obdobím pro vývoj dítěte směrem ke zdravému BMI [body mass index] jsou podle něj právě kritická léta mezi 10. až 15. rokem života. Tedy jde právě o věk, ve kterém děti popíjejí vůbec nejčastěji a nejvyšší množství energetických drinků a jiných slazených nápojů.

Výrobci tichých vín se nadále těší nulové spotřební dani

Nakonec se stejně tak nepodařilo v minulém týdnu prosadit některým zástupcům vládních stran a stakeholderům snížení DPH z 21procent na 12 procent ani u menstruačních pomůcek nebo dětských plen.

Z výsledků jednání se mohou naopak těšit tuzemští producenti takzvaných tichých vín. Ti budou svá vína nadále prodávat s nulovou spotřební daní. To přesto, že ČR patří k předním evropským zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na osobu. Nicméně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] tvrdí, že vyšší zdanění alkoholu ke snížení jeho spotřeby nepovede.

Ministr zdravotnictví Válek promluvil na téma alkohol

„Nestačí jenom to zdanění. To je kousíček. Jde nám také o to, abychom ovlivňovali rizikové produkty, které se sem dovážejí,“ vysvětlil nedávno svůj pohled na potřebu snižovat konzumaci alkoholu ve společnosti ministr zdravotnictví.

„Spotřeba po vyšším zdanění neklesne. Nicméně to nic nemění na tom, že alkohol má být zdaněný,“ dodal.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here