VZP dá lidem nad 60 let dva tisíce na vakcínu proti RS virům

3
28294
rs_virum
Foto: Pixabay.com

Lidem ve věku 60 a více let přispěje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] od září na očkování proti RS virům. Dá jim dva tisíce korun. Celé očkování stojí zhruba pět tisíc korun.

Respirační syncyciální virus [RSV] je běžný vysoce nakažlivý virus způsobující onemocnění plic a dýchacích cest. První vakcínu proti RS virům schválila letos v červnu Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

  • Jde o látku společnosti GlaxoSmithKline [GSK] určenou zatím jen pro osoby ve věku 60 a více let.
  • Výbor při EMA vydal zhruba o měsíc později pozitivní stanovisko i k registraci vakcíny proti RS virům společnosti Pfizer. Tu je pro osoby starší 60 let, tak navíc i pro těhotné ženy.

Na registraci vakcíny proti RS virům zareagovala Správní rada VZP ČR. A rozhodla, že na očkování od září přispěje z fondu prevence dva tisíce korun svým pojištěncům ve věku 60 a více let. Přičemž věkovou hranici stanovila na doporučení České vakcinologické společnosti.

Podle vakcinologů patří RS viry k častým původcům zánětu průdušek a průdušinek a zápalu plic. Starším, imunitně oslabeným osobám, mohou způsobit závažné infekce a potíže s dýcháním, které končívají až hospitalizací v nemocnici.

„Závažný průběh doprovázený nutnou hospitalizací hrozí pacientům s chronickým onemocněním srdce či ledvin, chronickou obstrukční plicní nemocí [CHOPN], astmatem či diabetem mellitu,“ jmenuje rizikové skupiny pacientů předseda Správní rady VZP Tom Philipp.

Rekonvalescence po infekci RS viry trvá i několik týdnů, upozorňují vakcinologové. RS viry v populaci cirkulují celoročně. Jejich výskyt obvykle strmě narůstá s příchodem zimy v době před chřipkovými onemocněními.

Zdražování přivedlo pojištěnce k fondům prevence

Z fondu prevence VZP ČR přispívá i na jiné vakcíny. Největší zájem je ale o příspěvky na pohyb. Pak jsou to doplňky stravy nebo speciální z veřejného pojištění nehrazená lékařská vyšetření. U VZP ČR vzrostl počet žádostí o některý z příspěvků z fondu v prvním pololetí téměř o čtvrtinu na letošních 506 tisíc, to v celkovém objemu více než 400 milionů korun. Což je v meziročním srovnání nárůst o 45 procent, potvrdili zástupci Správní rady VZP ČR po dnešním [28.8.] jednání.

„Klienti nejvíce žádají o příspěvek na pohybové aktivity pro děti či dospělé a na dentální hygienu,“ jmenuje nejčastěji čerpané příspěvky mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Důvodem strmého nárůstu objemu čerpaných peněz přisuzuje navýšení některých benefitů a také inflaci. Vůbec nejvyšší meziroční nárůst vykazuje příspěvek na pohybové aktivity pro děti do 18 let. V prvním pololetí letošního roku si o něj podle mluvčí zažádalo přes 100 tisíc pojištěnců. To je o třetinu více než ve stejném období loňského roku. O příspěvky na pohyb se oproti loňsku i více zajímají dospělí a senioři, u nich se počet čerpaných prostředků zvýšil o čtvrtinu.

Stejně tak podle dat VZP letos v prvním pololetí rostl zájem o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě pro děti, který činí 700 Kč. Za prvních šest měsíců roku si o něj požádalo bezmála 30 tisíc klientů pojišťovny. To je o šest procent více než za loňské první pololetí.

Na dentální hygienu VZP přispěje výměnou za prevenci

Velkému zájmu ze strany pojištěnců se těší pěti set korunový příspěvek na dentální hygienu na rok. Ten pojišťovna do své nabídky zavedla teprve od letošního roku. Ovšem benefit přizná vždy jen výměnou za prevenci u praktického lékaře. Čerpat je mohou jen ti klienti, kteří v předchozích dvou letech absolvovali u svého praktika preventivní prohlídku.

VZP dá na dentální hygienu 500 Kč výměnou za prevenci

U dětí si takovou podmínku pojišťovna neklade. Příspěvek u nich poskytne automaticky po předložení, respektive nahrání dokladu o úhradě služeb dentální hygieny do online aplikace Moje VZP.

Příspěvek na dentální hygienu podle Plívové patří mezi tři nejžádanější příspěvky fondu prevence v letošním roce. Od ledna jej čerpalo přes 73 tisíc dospělých klientů. I ti o něj ale žádají vždy jen v aplikaci Moje VZP.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Tak po ekonomickém celosvětovém útoku viru, poumíralo málo starších spoluobčanů, tak je třeba asi udělat peněžní kampaň na samo umrtvení lidského života.

  2. Takže si lidé musí koupit vakcínu za 5 tisíc nebo za 3 tisíce pokud jsou 60+ a jsou u VZP, tak už vidím ty velké zástupy lidí, co o to mají zájem, tedy nevidím to pozitivně, máme tři očkování co jsme nehradili a podle zdravotní aplikace tečka platí – je účinné očkování do roku 2025. Přímo proti RS je možná vakcína lepší, zase nepotřebujeme být očkováni úplně na vše.

  3. Ano, ano. Tak to ve společnosti naší chodí. Jistěže, je to věc každého. Leč štěstí přeje připraveným, to zaprvé, potom tu je i duševní stránka. Pocit, že jsem NĚCO pro TO udělal, a věřte mi, i toto naše tělo vnímá. Takže místo nové plazmové telky dáme doma “klasiku”. Rozdíl v ceně to skoro pokryje, tak co řešit. Jo, že si kazím oči?? Naši rodičové koukali na horší a menší obraz. A černobílý.. Takže, copak je asi lepší?? Řekněte, než přijde Flegr se svou teorií.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here