Krevní tlak i doma spolehlivě naměří Meddi BioScan

0
882
krevni_tlak
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Naměřený krevní tlak v ordinaci lékaře není ideální vodítko k vedení léčby hypertenze. Někteří pacienti jsou neklidní, nervózní a vykazují vyšší než běžné hodnoty. Lepší je průběžné domácí a spolehlivé měření.

Jedno takové nabízí telemedicínská technologie Meddi BioScan. Vysoký krevní tlak patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním v Česku i jinde ve světě. Hypertenzí v Česku trpí přibližně třetina obyvatel ve věku 25 až 60 let. A s přibývajícím věkem roste i počet pacientů s tímto onemocněním. Podle přednosty I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc [FNO] profesora Miloše Táborského problém je, že i přes nastavenou léčbu dosahuje cílového krevního tlaku pouze 20 procent hypertoniků, tedy pacientů s vysokým krevním tlakem.

„Situace je celosvětově špatná,“ hodnotí léčbu hypertenze prof. Táborský.

Určitou nevýhodou je podle něj i to, že vysoký krevní tlak se dlouho nijak neprojevuje a vlastně ani nebolí. Přitom už v té době ale často zhoršuje kondici orgánů, především srdce a cév. Jedinou cestou, jak na onemocnění včas přijít, je podle něj měření krevního tlaku. Nikoli však nahodile až náhodně, ale pravidelně a za dodržení správných postupů.

„Krevní tlak si musíme vždy měřit třikrát,“ říká prof. Táborský.

Každý musí znát svůj cholesterol, tvrdí lékaři

První měření je totiž u většiny pacientů zkreslené, respektive vyšší. Ke správnému výsledku pro správné nastavení léčby hypertenze je nutné i zklidnění pacienta.

Důležitou roli sehrává rovněž správné nasazení manžety pro měření tlaku a její velikost, která má odpovídat obvodu paže pacienta. Nicméně i při dodržení veškerých doporučení a správných postupů bývají výsledky měření krevního tlaku v ordinaci často zkreslené. Krevní tlak se totiž u pacientů podle profesora mění i v průběhu dne a noci, lékaři pak hovoří o takzvané maskované hypertenzi.

„Ale i tito pacienti jsou svým způsobem rizikoví a je třeba jim věnovat určitou pozornost,“ upozorňuje.

Krevní tlak spolehlivě změří Meddi BioScan

Jednoduché měření krevního tlaku navíc v domácím prostředí nabízí za použití umělé inteligence mnohé technologické společnosti. Jednou z nich je telemedicínská Meddi a její aplikace zvaná BioScan. Ta s pomocí mobilního telefonu a jeho kamery dokáže naměřit krevní tlak zhruba v jedné minutě. Naměřená data jsou podle zakladatele a ředitele společnosti Jiřího Peciny srovnatelná s údaji získanými z běžného tlakoměru. A je tu další výhoda. Aplikace nabízí možnost odeslat naměřená data ihned ošetřujícímu lékaři.

„Možnost změřit si krevní tlak pomocí mobilu může podstatně zjednodušit život lidem, kteří si tyto hodnoty musí měřit pravidelně. Je to jednodušší a přesnější než využití domácího tlakoměru,“ říká Jiří Pecina.

Umělá inteligence změní farmaceutický průmysl

Mimo to aplikace šetří čas jinak strávený v čekárně nebo ordinaci obvykle praktického lékaře. Spolu s pravidelným sledováním krevního tlaku BioScan nabízí ještě měření dalších základních hodnot. Například saturaci kyslíkem, dechovou a tepovou frekvenci či variabilitu srdeční frekvence. Z jednoho měření se pacient mimo to dozví třeba i to, jaká je aktuální úroveň jeho duševního zdraví. A podle ředitele společnosti Meddi už její vývojáři pracují na rozšíření měřených parametrů.

„Plánujeme rozšíření funkce MEDDI BioScan o stanovení hladiny cholesterolu, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu, tedy laicky řečeno průměr hladiny cukru v krvi za poslední tři měsíce. V současné době tyto funkce testujeme,“ nastiňuje Jiří Pecina s tím, že do praxe by je mohli uvést ještě v letošním roce.

Měření je jednoduché, zvládne ho každý

A jak celé měření vlastně funguje? Stačí si do telefonu stáhnout aplikaci Meddi a otevřít si funkci Meddi BioScan. Měření probíhá buď zaměřením obličeje kamerou telefonu, k čemuž je třeba nejlépe denní světlo. Pokud není aktuální osvětlení pro měření hodnot ideální, což aplikace sama vyhodnotí, vyzve pacienta k měření pomocí bříška prstu. Ten přiloží na zadní kameru telefonu.

Technologie tak zanalyzuje video obraz obličeje, případně bříško prstu a s pomocí umělé inteligence a algoritmů hlubokého učení z nasnímaných signálů stanoví výši krevního tlaku a dalších zmiňovaných zdravotních parametrů. Aplikaci nabízí Meddi ke stažení zdarma v AppStore nebo na Google Play.

Meddi hub uspěl se svou aplikací v Latinské Americe

Podle praktického lékaře a vedoucího lékaře Meddi Ondřeje Tefra společnost vyvíjela technologii BioScan déle než tři roky. A podle něj jde o nástroj, který jednoznačně povede ke zlepšení dostupnosti a kvality poskytované zdravotní péče v Česku i ve světě.

„Naším cílem je poskytovat zdravotní služby, nikoli konzultace,“ říká s tím, že již letos v červnu získá produkt certifikaci zdravotnického prostředku třídy jedna.

Což ovlivní i jednání se zdravotními pojišťovnami o úhradě měření pro některé pacienty. Společnost podle Ondřeje Tefra slaví úspěchy i v zahraničí. Konkrétně v Jižní Americe, kde očekávají certifikaci od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] do dvou měsíců.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here