Každý musí znát svůj cholesterol, tvrdí lékaři

3
19921
cholesterol
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vyšší cholesterol v krvi nepodmiňuje pouze věk, jak si lidé myslí. Významnou roli v jeho ukládání sehrává genetika, strava i pohyb. I mladší generace by proto podle lékařů měly znát svou hodnotu LDL cholesterolu.

Vyšší hladinu cholesterolu má 80 procent dospělých. A dále: I když si nechala v posledním roce změřit hladinu cholesterolu v krvi zhruba polovina populace, jen třetina z těchto lidí dokáže říci, jakou mají hodnotu LDL cholesterolu. Tedy toho cholesterolu, který se ukládá v cévách, snižuje průtok krve a zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, jako je infarkt nebo mrtvice. Znalost hladiny LDL cholesterolu v krvi je podle profesora Michala Vrablíka z 3. interní kliniky 1. LF UK Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] pro prevenci a snížení rizika onemocnění oběhové soustavy naprosto zásadní. A neplatí to jen pro seniorní populaci.

„Zvýšenou hladinu LDL cholesterolu považujeme za hlavní rizikový faktor aterosklerózy a jejích hlavních komplikací, jako jsou ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba dolních končetin,“ vyjmenovává odborník na preventivní kardiologii prof. Vrablík.

Upozorňuje, že na nemoci oběhové soustavy v Česku ročně umírá přibližně 45 tisíc pacientů. To není málo, když podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] v Česku loni zemřelo 120 tisíc lidí. Co do příčiny úmrtí poskytují data ČSÚ zatím jen údaje za první pololetí. Nicméně i ty potvrzují slova profesora Vrablíka a v Česku několik let setrvalý trend. A sice, že nejčastější příčinou úmrtí jsou nemoci oběhové soustavy. V prvním pololetí roku 2022 na ně zemřelo celkem 22 124 lidí. Z této skupiny nemocí šlo skoro v deseti tisících případech o ischemické choroby srdeční [infarkt, chronická ischemická choroba srdeční]. Druhou nejčastější příčinou úmrtí v loňském prvním pololetí byla rakovina, které podlehlo 13 438 pacientů.

Mladí se o zdraví cév příliš nezajímají

Podle profesora Vrablíka by situaci zlepšil větší zájem lidí, a to i mladší generace, o své zdraví. V tomto případě o znalost hodnoty LDL cholesterolu. Jak ale ukazují výsledky čerstvého průzkumu zdravotní gramotnosti iniciovaného Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR], tak především mladší lidé se o zdraví svých cév příliš nezajímají.

„Lidé se často mylně domnívají, že vysoký cholesterol je věcí vysokého věku, třeba až v 50 a více letech, to ale není pravda,“ upozorňuje Michal Vrablík.

Většina infarktů myokardu v Česku připadá na lidi mladší šedesáti let. Chybou podle něj tak je, že právě mladší ročníky často až ignorují možnost nechat si změřit hladinu cholesterolu. Přitom jeho sledování již od mladších dospělých let má podle něj největší preventivní efekt. A tedy se jistě každému vyplatí.

Vysoký cholesterol se i dědí

Zvýšený cholesterol v krvi totiž není způsoben vždy jen nadměrně tučnou stravou a pasivním způsobem života bez fyzického pohybu. Jak upozorňuje prof. Vrablík, za vyšší hladinou cholesterolu může být i dědičná metabolická porucha zvaná familiární hypercholesterolemie [FH].

„Riziko srdečního infarktu je u pětadvacetiletého neléčeného pacienta s FH až stokrát vyšší než u zdravého. Neléčená FH vede k ischemické chorobě srdeční u 40 procent osob mladších 50 let,“ říká prof. Vrablík.

Infarkty sníží i testování na zděděný cholesterol

Onemocnění v Česku podle jeho odhadu postihuje asi jedno z 250 dětí. To znamená, že ročně se u nás s diagnózou FH rodí kolem čtyř set pacientů. Dobrá zpráva je, že se FH brzy stane pevnou součástí novorozeneckého screeningu.

Riziko vysokého cholesterolu zvyšuje i kouření. A vzhledem k tomu, že v Česku kouří cigarety přibližně čtvrtina dospělé populace, více pak mladší lidé, je tady další důvod, proč znát svou hladinu cholesterolu.

Cholesterol obvykle prvně změří praktik

Nechat si změřit hladinu cholesterolu přitom není podle lékařů nic složitého. U rodinnou anamnézou nezatížených pacientů je měření součástí první preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře po přechodu z péče pediatra. Obvykle tedy ve věku 18 nebo 19 let. Cholesterol sleduje praktický lékař u pacientů i při dalších preventivních prohlídkách, které zdravotní pojišťovny plně hradí ve dvouletém intervalu.

Jak ale ukazují výsledky zmiňovaného průzkumu ZP MV ČR, tak jen 28 procent respondentů ví, že první měření cholesterolu má každý podstoupit nejpozději v 18 letech právě při preventivní prohlídce u praktika. A nejen to. Jen 32 procent z těch, kteří v posledním roce testováním prošli, dokáží říct, jaká hodnota LDL cholesterolu jim při něm vyšla.

Zelený čaj brání infarktu, mrtvici i snižuje cholesterol

Což ukazuje, že Češi vnímají docela odlišně důležitost měření cholesterolu, glykemie a krevního tlaku. Zatímco o hodnotě svého krevního tlaku má představu 93 procent dotázaných, svou hodnotu glykemie zná jen 42 procent, a hodnotu LDL cholesterolu dokonce jen 27 procent dotázaných. Třetina oslovených se navíc domnívá, že hladina LDL cholesterolu nad 3 mmol/l je ještě v normě. Opak je ale pravdou.

Prevence infarktu a mrtvice

Mezery v účasti pojištěnců na preventivních prohlídkách u praktika potvrzuje i ředitelka zdravotnického úseku ZP MV ČR Zdeňka Salcman Kučerová.

„Účast na plně hrazených preventivních prohlídkách není v České republice velká,“ říká s tím, že je to i výzva pro zdravotní pojišťovny, aby se tématu více věnovaly.

Pojištěnce je podle jejích slov třeba k účasti na nich více motivovat a provázat nabídku benefitů s účastí na pravidelné prevenci. Za podstatné považuje i to, aby pacienti věděli, které výkony jsou součástí těchto prohlídek. A zajímali se o jejich výsledky.

Příznaky infarktu se u žen a mužů mohou lišit

Nicméně průzkum přinesl další překvapení. A sice, že hladinu LDL cholesterolu neznají ani lidé s vysokým rizikem srdečně-cévních komplikací [70 % z nich], a dokonce ani lidé s velmi vysokým rizikem těchto komplikací [49 % z nich].

Snížit rizika nemocí oběhové soustavy, především infarktu myokardu a mozkové mrtvice, na které v Česku umírá dlouhodobě nejvíce lidí, podle lékařů pomůže mimo jiného právě sledování hladiny cholesterolu. Nejlépe již od první preventivní prohlídky v ordinaci praktického lékaře. K další prevenci patří pohybová aktivita jakéhokoli druhu, pravidelný spánek, vyvážená strava a nejlépe absence stresu, alkoholu a kouření.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Cholesterol mám vyšší….. 6….. Ale vlastně je to OK ,protože mám vysoký HDL 3,5 což mnoho lékařů nechápe a tak to asi chodí v životě

  2. vetsina felcaru jsou je prodejni armada pro farmaceuticke firmy, jak nam jiz dokazali pri covidu, prvni co je zajima v souvislosti s ch. je narvat lidem statiny ktery jsou jeden z nejziskovejsich produktu farmacek (ty konference, darky a ruzne prebendy samozrejme farmacky zadarmo felcarum nedaji)… pacient je zere desitky let a ze maj negativni vedlejsi ucinky je jen dobre pac ty se zas daj “nasadit” jiny leky

    hlavni problem cholesterolu u lidi kteri nemaji nadvahu, sportuji, nekouri a nepiji a ze ji porad je dost… je HOMOGENIZOVANE MLEKO… ale na tom zas vydelava mlecnej prumysl takze se musi rikat ze za to muze geneticka zatez, no a zkorumpovani novinari k tomu opakovanim blabolu jen delaji krovi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here