Jižní Korea do Česka léky nejen dodá, ale i je v Česku vyrobí

0
2621
jizni_Korea
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Výsledkem jednání sněmovní delegace v Jižní Koreji nejsou „jen“ dodávky v Koreji vyrobených léků do Česka pro následující sezonu respiračních nemocí. Při návštěvě zazněly i úvahy o přesunu části farma výroby do České republiky.  

Alespoň to tvrdí zástupci vlády. Jedním z důvodů diplomatické návštěvy české politické delegace v Jižní Koreji bylo mimo jiné jednání o spolupráci v oblasti výroby a dodávek léků do České republiky. A jak na dnešní [31.3.] tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová [TOP 09], která stála v čele zmiňované delegace, jednání dopadla úspěšně.

„Vedli jsme celou řadu jednání. Ale v oblasti léků jsme se vrátili s velmi dobrou zprávou,“ řekla šéfka dolní parlamentní komory.

Jihokorejský premiér Han Duk-su přislíbil spolupráci v oblasti dodávek léků, především antibiotik, do České republiky. První dodávky z Korejské republiky podle Pekarové Adamové dorazí ještě letos. Mimo zajištění dodávek potřebných léků jednali politici a podnikatelé rovněž o možnosti přesunutí části tamní farmaceutické výroby na území České republiky.

„Naším cílem je nejen dodání antibiotik a chybějících léků, které potřebujeme pro příští sezonu, ale i to, aby se posunuly možnosti korejských výrobců přesunout výrobu do České republiky,“ vysvětlila Pekarová Adamová.

Jižní Korea není závislá na Číně a Indii

Připomněla, že Jižní Korea patří k největším investorům v Česku. Což je i v ohledu přesunutí části lékové produkce výhodou.

„To je dobrou zprávou pro české občany,“ dodala šéfka Sněmovny.

Zdůraznila, že je to právě Jižní Korea, která není přímo závislá na ne vždy spolehlivých subdodavatelích některých účinných látek pro lékovou produkci. Konkrétně na dodávkách z Číny a Indie, které patří k největším dodavatelům lékových komponent na evropský kontinent.

„Oni [Jižní Korea] jsou schopni sami vyrábět veškeré komponenty pro finální výrobu léčiv,“ uvedla Pekarová Adamová.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka, který se delegace rovněž účastnil, oslovila při návštěvě Jižní Koreji česká strana celkem pět tamních výrobců. Ještě letos na podzim by někteří z nich dodali až několik stovek tisíc balení antibiotických suspensí pro děti.

„Kapacitně není problém českých trh saturovat,“ řekl.

Korejská republika je podle něj schopna svými výrobními kapacitami uspokojit poptávku nejen v ČR, ale v celém regionu střední a východní Evropy.

Další spolupráce s Korejskou republikou

Nyní se podle něj pracuje na vyřizování regulatorních povinností, standardně za účasti Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Tak, jako je tomu u ostatních výrobců a distributorů léčiv na český trh. To ale za situace, kdy regulatorní lékový systém v Jižní Koreji se odlišuje od systému českého i evropského obecně.

V jednání jsou mimo dodávek antibiotik i léky na kardiovaskulární onemocnění. A generické a biosimilární léky na onkologické nemoci.

„Tady se ale bavíme spíše o oblasti úspor v rámci lékového trhu. Ne tak úplně o nedostupnosti,“ uvedl Jakub Dvořáček s tím, že by tak došlo k posílení konkurenceschopnosti nejen českého, nýbrž celého CEE regionu.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro ZdraveZpravy.cz

Závěrem zmínil, že nedostupnost léků v Česku stejně jako celé Evropě potrvá ještě několik měsíců.

„Ještě nejsme na konci té krize,“ řekl s tím, že zásoby a dodávky léků stále sleduje na ministerstvu odborná pracovní skupina.

Při výpadku některého z léků pak hledá jeho odpovídající náhradu tak, aby nedošlo k ohrožení zdraví pacienta.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here