Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro Zdravé Zprávy

0
632
Martin_Slegl
Martin Šlégl / Foto: Stada Pharma CZ

„K výpadkům léků bude docházet i nadále. Stanou se vzhledem k aktuální situaci novým normálem. A to minimálně na několik let,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel české pobočky německé farmaceutické firmy Stada Martin Šlégl.

Martin Šlégl působí jako generální ředitel Stada Pharma CZ od konce loňského roku. V podcastu ZdraveZpravy.cz popisuje dění na trhu s léky poté, kdy ustoupila pandemie covidu.

„Když se budeme bavit o poslední zimní sezóně, tak se nám sešla unikátní kombinace covidu, chřipky a respiračních onemocnění. Dominovalo to hlavně ve Spojených státech, ale i v České republice, nadprůměrně,“ říká a dodává: „Projevilo se to tím, že tyto nemoci přišly najednou již před koncem roku. Běžně nastupují v lednu.“  

V době covidu podle něj významně vzrostly prodeje vybraných skupin vitamínů. Ale třeba už minulý rok zaznamenaly masivní propady, a to o 80 až 90 procent. Na druhé straně trh ukázal na nedostatek antibiotik. Za nímž podle něj stojí zejména narušení dodavatelských řetězců.

„Doba, kterou mi standardně zadáváme pro nákup léčivých přípravků, průměrně činí dvanáct měsíců i více dopředu. Dnes, kdy tady sedíme na konci března, tak už řešíme dodávky na rok 2024 a dále. Čím je ten léčivý přípravek sofistikovanější, tím je ta doba dodání delší,“ vysvětluje Martin Šlégl.

Závislost na Číně

Situaci podle něj komplikuje fakt, že v dodávkách vybraných účinných látek nutných k výrobě léků mají evropské firmy na výběr mezi dvěma až třemi dodavateli.

„Vzhledem k tomu, že farmaceutických firem je hodně, tak se jejich poptávka nakonec sejde u těchto dvou až tří firem. A drtivá většina z nich pochází z Číny. Účinné látky k nám jdou primárně z asijského regionu,“ popisuje.

Například každý doplněk stravy, které Stada vyrábí v českém Třinci, se v průměru skládá ze 40 až 60 komponentů včetně účinných látek. A stává se, že z těchto komponentů scházejí jeden nebo dva elementy. Firma pak není schopna takový doplněk dokončit.

„Je to podobná situace jako v automobilovém průmyslu, kde kvůli čipům stojí celá výroba,“ připodobňuje Martin Šlégl v podcastu ZdraveZpravy.cz

Problémy nebyly jen u léčivých látek, ale také v nedostatku papíru, blistrů a plastů. Obchodní spolupráce s Čínou podle něj běží standardně. A to navzdory geopolitickému napětí. Chválí si zlepšení logistiky.

Martin Šlégl a cenová politika léků v Česku

Martin Šlégl považuje stávající cenovou politiku léků v Česku za neudržitelnou ze střednědobého a dlouhodobého horizontu.

„Jistě se nic nestane za rok, dva, tři roky, ale tu debatu vést musíme. Pokud zůstaneme u generických léků a biosimilárních přípravků, tak ty ceny jsou nízké,“ tvrdí.

Upozorňuje na růst nákladů na výrobu léků. A to i z pohledu německé matky české pobočky.

„My v rámci skupiny Stada sledujeme náklady na vyrobenou jednotku ve všech zemích, kde vyrábíme. A není žádné tajemství, že nárůst nákladů našeho třineckého závodu patří k nejvyšším v rámci celé skupiny,“ říká.

Zahraniční matky českých dcer ubírají na investicích

Dobrá zpráva podle něj je, že zmíněné zjištění ve firmě nevede k seškrtání investic. Naopak, německý majitel v Třinci instaluje dvě nové výrobní linky. Přesto, jak Martin Šlégl upozorňuje, pokud by tato situace trvala déle, firma se jistě začne zajímat o levnější možnosti výroby. V podcastu ZdraveZpravy.cz se vyjadřuje i k novele zákona o léčivech a dalším zajímavým tématům.

Daniel Tácha

Martin Šlégl absolvoval magisterská studia CEMS v oboru mezinárodní management v rámci Vysoké školy ekonomické v Praze. Magisterská studia v oboru podniková ekonomika absolvoval na ESADE v Barceloně.

V minulosti pracoval ve společnosti Roland Berger jako management konzultant v různých průmyslových odvětvích pro oblast Evropy. Poté přešel do oboru zdravotnictví, konkrétně společnosti Iqvia. V ní strávil osm let.

Martin Šlégl z Iqvie je nový ředitel Stada Pharma CZ

Začínal jako senior konzultant, později se stal regionálním ředitelem pro jihovýchodní Evropu a z této pozice vedl poradenství a Real-World Evidence společnosti na celkem deseti trzích. V posledních čtyřech letech zastával post generálního ředitele pro Českou republiku a Slovensko, z něhož řídil fungování společnosti v různých segmentech zdravotnictví.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here