Medvědí česnek se dá zaměnit za prudce jedovatý ocún

2
2757
medvedi_cesnek
Foto: Pixabay.com

Dvě ženy z Kroměřížska skončily v nemocnici ve vážném stavu poté, kdy si spletly medvědí česnek s ocúnem. Po jeho požití dochází k selhání jater a ledvin. Lékaři varují, že listy medvědího česneku se snadno zamění za listy ocúnu i konvalinky.

Aktuálně přemístili zdravotníci kroměřížské nemocnice jednu z otrávených žen na standardní oddělení. Zdravotní stav druhé z nich je stále velmi vážný, proto žena zůstává na jednotce intenzivní péče. Informaci potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

„Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné. Požití může mít až fatální následky,” uvedla Slaměnová.

Podle primáře interního oddělení kroměřížské nemocnice Pavla Třeštíka se otrava po požití ocúnu projeví úporným zvracením a neustupujícími průjmy. U dětí je situace o dost složitější, protože příznaky u nich obvykle přicházejí později.

„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,” upozorňuje Pavel Třeštík.

Po požití ocúnu pomůže zvracení a sanita

Lidé, kteří ocún omylem požijí, mají podle primáře Třeštíka okamžitě vyvolat zvracení a užít černé uhlí. A ihned volat sanitku.

„Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér,“ popisuje rozdíly mluvčí nemocnice.

Intoxikace syrovou fazolí se blíží otravě kyanovodíkem

Jak ale dodává, medvědí česnek se bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné. Požití může mít až fatální následky.

Případ dvou hospitalizovaných žen po otravě ocúnem je podle ní v Kroměřížské nemocnici ojedinělý. V posledních dvou desítkách let byl pacient kvůli otravě ocúnem v nemocnici pouze v roce 2017.

Medvědí česnek je zdravý a oblíbený

Sběr medvědího česneku se pro jeho blahodárné účinky především na oběhovou soustavu stává hlavně u starší generace rok od roku oblíbenější. Lidé na něj vyrážejí právě v předjaří ještě před olistěním stromů, často i organizovaně do oblastí známých jeho výskytem. Sbírají se jeho listy. Nejsilnější účinky má brzy zjara, v teplejších oblastech začíná růst již koncem února.

Zájem o léčivé byliny roste, lidé posilují své zdraví

Medvědí česnek je vytrvalá bylina. Nadzemí část rostliny je asi 15 až čtyřicet centimetrů dlouhá s několika zelenými listy. Rostlina je zakončena květenstvím a tobolkou, tedy plodem. Medvědímu česneku se daří ve vlhčích a stinných místech. Ve velkém zastoupení roste v lužních a listnatých lesích. Najdeme ho také kolem potoků a menších říčních toků s písčitohlinitou až jílovitou půdou.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Medvědí česnek lze zaměnit i za listy konvalinky. Listy ocúnu, listy konvalinky a listy česneku medvědího se liší. A především, jdou rozeznat pouhým čichem. Jen listy česneku medvědíku jsou cítit česnekem. Navíc, na místě, kde roste česnek medvědí, nerostou konvalinky a už vůbec ne ocún. Kdo se v bylinách nevyzná, nechť je nesbírá. To je to stejné, jako se sběrem hub.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here