Meddi umožňuje rodičům přidání dítěte na účet

0
361
meddi
Foto: Meddi

Telemedicínská aplikace Meddi umožňuje rodičům přidat si do účtu i své děti. V praxi to znamená, že rodiče mají v mobilu i zdravotní dokumentaci svých potomků a v případě potíží se obratem spojí s lékařem.

Podle zástupců společnosti tuto možnost rodiče ocení nejen během roku, ale i v době prázdnin a dovolených. Uživatel aplikace se spojí s lékařem sedm dní v týdnu a kdykoli během dne. A je jedno, zda pobývá v Česku nebo v zahraničí.

„Naši lékaři se s našimi klienty spojí do několika minut. A to prostřednictvím telefonu, videohovoru nebo chatu a klientům fundovaně poradí, jak se léčit nebo jim vystaví eRecept. Případně jim sjednají osobní schůzku s lékařem či specialistou,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz ředitel a majitel společnosti Meddi hub Jiří Pecina.

Podle něj jde o zásadní rozdíl oproti jiným takzvaným telemedicínským řešením, kdy lidé za úplatu dostanou mail s nejednoznačným sdělením, co jim vlastně je.

„My chceme, aby klientům přes telefon chodily celé léčebné plány,“ vysvětluje.

Dodává, že díky online komunikaci, která je šifrovaná, mohou rodiče lékaři zdravotní problém svých dětí popsat nebo vyfotit či přímo ukázat. Ať už se to týká zranění, pokousání od hmyzu nebo alergické reakce.

Telemedicína nabízí víc než jen konzultaci s lékařem

Rodiče si mohu na jeden účet v aplikaci přidat až čtyři děti. Aplikace jim přitom umožní sloučit všechna zdravotní data přehledně na jednom místě a podle potřeby je i sdílet s vybranými lékaři. Podle Jiřího Peciny v případě telemedicíny zdaleka nejde jen o problémy, které přináší například cestování s dětmi při dovolené. Meddi hub nově vyvíjí aplikaci pro děti rodičů, kteří prodělali onkologické onemocnění. Jejich potomci jsou totiž ve vyšším riziku rozvoje stejného onemocnění.

„Aplikace nejenže ohlídá jejich zdravotní stav, ale i jim doporučí, jak se vyhnout rizikovému chování. Na projektu firma nyní spolupracuje s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně a pražskou Všeobecnou fakultní nemocnicí,“ uvedl v podcastu ZdraveZpravy.cz Jiří Pecina.

Zdravotnictví potřebuje apizaci, říká Jiří Pecina

V něm i vysvětluje, že současné technologie nabízejí uživatelům telemedicínských řešení obrovské možnosti.

„Z čelní strany telefonu my už dnes změříme jednoduché EKG, saturaci kyslíkem, krevní tlak i to, jakou máte hladinu stresu. To už nabízíme teď. A během dvou, tří měsíců k tomu přidáme stanovení hemoglobinu v krvi a na přelomu roku okamžitou hladinu cukru. To vše bez jakýchkoli odběrů krve, pouze za pomoci fotopletysmografie,“ tvrdí Pecina.

Meddi vznikla po návštěvě lékaře

Aplikaci Meddi dnes v Česku využívají zaměstnanci společnosti Veolia, Hospodářské komory ČR, Visa, Pfizeru a příslušníci Policie ČR. Jiří Pecina, jak uvedl pro ekonomický server FinTag.cz, začal se svou ženu aplikaci vyvíjet před šesti roky. Proč jako podnikatel vsadil na telemedicínu vysvětlil vlastní zkušeností s českým zdravotnictvím.

„Byl jsem v nemocnici na ORL se svým synem. Viděl jsem, co všechno vyplňujeme, než půjde na operaci s mandlí. Kolik papírů jsme museli donést, jak je ten administrativní proces komplikovaný a vysilující. A tak jsem přemýšlel nad tím, proč moje tehdy šestiletá dcera může v pohodě posílat fotky z dovolené babičce, ale já nemohu poslat sestře všechny potřebné dokumenty dopředu před synovou operací,“ uvedl.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

Aktuálně aplikaci Meddi nepoužívá ze zdravotnických zařízení pouze Masarykův onkologický ústav, ale za svou si ji vzala také skupina Agel.

„První viditelná změna je, že sestřičkám přestanou zvonit telefony. Pacient, který má jít například na operaci, si veškerou předoperační dokumentaci obstará přes telefon. A v momentě, kdy třeba neudělá vše, co má, tak jeho termín dostane ten, kdo už má všechno nachystáno. A to, aniž by někdo musel zvednout telefon a někam telefonovat, složitě zjišťovat, kopírovat a někam nosit,“ vysvětluje Jiří Pecina.

Než se telemedicína v českém zdravotnictví rozšíří naplno, ale podle něj uběhne ještě dlouhá doba. Jako důvod uvádí roztříštěnost počítačových softwarů a nekvalitní systémy, které užívá většina českých nemocnic. Podle něj jsou totiž zastaralé a uživatelsky nepřátelské. Jediný přínos spočívá v tom, že jejich dodavatelé inkasují vysoké zisky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here