Mladí lékaři přesčasy nepřemohli, ministři ale chtějí jednat

0
441
prescasy
Ministr zdravotnictví Válek [vlevo] a ministr práce a sociálních věcí Jurečka [vpravo] na jednání se Sekcí Mladí lékaři ČLK. Ministr Válek ho komentoval: „Velmi konstruktivní a příjemné jednání na téma nejen přesčasů, ale i odměňování práce ve zdravotnictví obecně. Vyříkali jsme si některé nejasnosti, rozdali si úkoly a za měsíc se chceme sejít znovu a posunout to dál.“ / Foto: MZ ČR

Institut další dohodnuté práce ve zdravotnictví schválila na včerejším [12.9.] jednání Sněmovna. Pro zdravotnictví tak bude platit pětiletá výjimka pro vyšší přesčasy. Ministři nyní ale chtějí zlepšit pracovní podmínky lékařů v nemocnicích.

I přes nesouhlas především lékařů ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory [ČLK] poslanci schválili novelu zákoníku práce, jež upravuje práci na dohody s požadavky vyplývajících z evropských směrnic. Ty žádají, aby se práce na dohody podobala klasickému pracovnímu úvazku s nároky na dovolenou a příplatky. I omezují počet přesčasů.

Pro české zdravotnictví novela ale přináší pětiletou výjimku a zavádí takzvaný institut dobrovolné práce přesčas. Tedy navýšení počtu dobrovolně odsloužených přesčasů. Předloha umožňuje zdvojnásobit počet hodin přesčasů u lékařů na 832 hodin ročně, pro záchranáře pak až na tisíc hodin přesčasů za rok.

„Průměr přesčasů ve veřejném zdravotnictví je 60 hodin/měsíc (720 h/rok). 10 % nemocničních lékařů má 30 h přesčasů týdně. Politici chtějí nedostatek zdravotníků, kteří nyní pracují za neúměrně nízkou mzdu v základní pracovní době, řešit zlegalizováním dalších přesčasů,“ vyjádřila se k návrhu na sociální síti X Sekce mladých lékařů ČLK.

Sekce požaduje především adekvátní ohodnoceni už za práci v základní pracovní době.

„Na kolik si teď stát cení práci lékaře? Absolvent LF má 179 Kč čistého/hod (hrubý plat 38 980). Atestovaný lékař zodpovědný za sebe i za tým pod ním, má 231 Kč/h (hrubého 50 510),“ doplnila blíže k finančnímu ohodnocení lékařů Sekce mladých lékařů.

Přesčasy: Sekce mladých lékařů jednala s ministry

Její předseda Jan Přáda již dříve k novele uvedl, že pokud ji v navrhovaném znění Sněmovna schválí, lékaři přestanou od 1. 12. dobrovolné přesčasy sloužit. Do výzvy se podle Přády zapojilo 4 000 z 20 000 lékařů sloužících v nemocnicích.

Tento týden vyslyšelo výzvu Jana Přády vedení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR] a jejich zástupci začali ve věci společně jednat o postupech, jak změnit pracovní podmínky především mladých lékařů v nemocnicích. Po schůzce Sekce mladých lékařů ČLK vydala stručné shrnutí z jednání. Charakterizuje ho jako schůzku, na které se mimo jiné dozvěděla:

  • Změna zákoníku práce nic neřeší, protože služby delší než 12 hodin nikdy legální nebyly.
  • V Motole mají někteří lékaři 2 000 h přesčasů, ale lékaři to tak chtějí kvůli hypotékám a alimentům.
  • V některých regionálních nemocnicích se slouží kupř. 48 hodin najednou, ale je to v pořádku, protože se tam lékař občas i vyspí.
  • Zákoník práce se nikdy nedodržoval a ani novela se dodržovat a kontrolovat nebude, takže fakticky se nic nemění.
  • Zvyšování platových tabulek je k ničemu.

[Pozn. red.: Více o výsledcích jednání zde]

Na zveřejněné výstupy Sekce mladých lékařů týž den zareagovala společným prohlášením dotčená ministerstva, respektive jejich ministři. V něm uznávají, že společná diskuze byla místy velmi živá, ale zároveň věcná.

Se zveřejněnými výstupy z jednání ministři nesouhlasí

„Mrzí nás, že zástupci Sekce mladých lékařů ČLK z jednání bez kontextu vytrhávají věty, jejichž vyznění bylo v reálné diskuzi a v bodově uvedených větách bez zohlednění kontextu jiné,“ uvádí ke zveřejněnému shrnutí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

V prohlášení upozorňují, že dané výroky ani jeden z ministrů na jednání neřekl. Čtenáři si tak podle nich mohou pouze domýšlet, kdo co řekl.

„Nepřijde nám to korektní a mrzí nás to. Ale i tak z naší strany platí, na čem jsme se dohodli. Naše resorty do příštího jednání připraví drafty dokumentů a budeme postupovat tak, jak jsme se domluvili,“ uvádí.

Jurečka: Lékaři dobrovolné přesčasy sloužit nemusejí

Zástupci ministerstev se se Sekcí Mladých lékařů sejdou k dalšímu jednání zhruba do měsíce. Přičemž odpovědní zástupci obou resortů dostali úkoly, které mají vést k zlepšení situace a které mají splnit do příštího setkání, dodávají ministři.

„Jde zejména o formulaci návrhu dopisu nemocnicím s informací, jak postupovat u přesčasů,“ přibližují náplň práce ministerstva.

Současně resorty připraví návrh výkladu toho, jaká práva a povinnosti mají lékaři v předatestační přípravě. Jelikož právě na tlak v nemocnicích, včetně nepřipuštění k atestaci jako sankce za odmítání služeb, si zástupci Sekce mladých lékařů ČLK stěžovali, uvádí ministři ve společném prohlášení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here