Penicilin míří k pacientům, potvrdil ministr i lékárny

0
300
penicilin
Příprava penicilinu na rozvoz do lékáren / Foto: ViaPharma

Do Česka dorazilo slibovaných 30 tisíc balení penicilinu v tabletách a distributoři je rozvážejí do lékáren. Minulý týden výrobci do Česka dodali 38 tisíc balení penicilinu. Jeho závozy obnovila slovenská BB Pharma s 15% podílem na trhu.

Penicilinu bude pro letošní podzim a zimu podle ministerstva zdravotnictví dostatek. Do konce listopadu má do Česka dorazit celkem 300 tisíc penicilinu v tabletách a suspenzích pro dětské pacienty. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] zatím letošní spotřeba antibiotik kopíruje loňský trend. A v nasmlouvaných objednávkách resort počítá i s rezervou.

„Loni v září bylo předepsáno 45 tisíc balení tablet a necelých 14 tisíc suspenzí,“ uvedl na konci srpna ministr Válek.

Nasmlouvané množství antibiotik v objemu 300 tisíc balení penicilinu v různých formách podle něj zabrání opakovaní situace z loňska, kdy lékaři kvůli výpadkům, především dětských sirupů s penicilinem, nahrazovali nedostupné léky jinými méně vhodnými. Ze zmiňovaných 300 tisíc balení penicilinu má 130 tisíc balení do Česka dorazit do začátku října. Zbývajících 170 tisíc jich pak výrobci či jejich distributoři slíbili zavést do poloviny listopadu.

Penicilin je v Česku, potvrzují lékárny

O doručení dodávky v objemu 30 tisíc balení tabletového penicilinu informoval v pondělí [11.9.] na sociální síti ministr zdravotnictví společně s doprovodnou fotografií. Na ní jsou rozbalené krabice a v nich krabičky s penicilinem. Závozy penicilinu potvrdili i zástupci lékáren.

„Dnes jsme naskladnili dodávky V-Penicilinu od společnosti BB Pharma a začíná jeho distribuce,“ potvrdil v úterý [12.9.] pro Zdravé Zprávy tiskový mluvčí společnosti Česká Lékárna Holding, která provozuje síť lékáren Dr. Max, Michal Petrov.

Upřesnil, že primárně se léky rozvezou na všechny sklady. Což znamená, že část dodávek už zamířila z Pavlova u Prahy, kde má společnost hlavní sklad, do dalších logistických center v Brně a Ostravě. Odtud je pak distributor sítě rozveze do lékáren na Moravě a ve Slezsku.

„Logistika ViaPharmy začne lékárnám dodávat léky ještě v noci. Během zítřka [středa 12.9.] by měl být rozvoz kompletní,“ upřesnil Michal Petrov.

Antibiotika budou, i penicilin pro děti, slibuje ministr Válek

Od druhé poloviny tohoto týdne by tak měla být penicilinová antibiotika v lékárnách plně dostupná pacientům. V síle 0,8 MIU přijal distributor na sklad 2 176 balení penicilinu a v síle 1,2 MIU pak 1 429 jeho balení, upřesnil. Jedno balení v obou případech obsahuje 30 tablet.

Mimo penicilin v tabletové formě společnost rovněž v pondělí [11.9.] naskladnila 100 kusů penicilinové draselné soli pro přípravu injekčních roztoků. Z celkem 2 735 lékáren v Česku jich 490 provozuje Dr. Max, což odpovídá 17procentnímu podílu na trhu.

„Pokud je pravda, že se teď distribuuje do celé ČR 30 000 balení, je to, co jsme dostali [celkem 3 605 balení], 12 procent z celkového objemu,“ dodává mluvčí lékáren.

BB Pharma obnovila dodávky penicilinu do Česka dříve

Slovenská farmaceutická společnost BB Pharma je jedním z hlavních dodavatelů základního penicilinu do Česka. Vedení firmy v červnu Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv oznámilo přerušení dodávek tohoto penicilinu. A jako předpokládaný termín obnovy dovozu tehdy podle informací SÚKL uvedlo 30. září 2023. Za důvod přerušení dodávek penicilinu tehdy výrobce označil nízkou výši stanovené maximální ceny, za kterou může lék v ČR prodávat.

Dřívější obnovení dodávek než 30. září je tak zřejmě výsledkem jednání ministerstva zdravotnictví s výrobcem. V nedávném diskuzním pořadu na CNN Prima News náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček poznamenal, že za letos dodávaný penicilin zaplatí česká strana více peněz. Zda dojde k navýšení úhrady z veřejného zdravotního pojištění nebo doplatku ze strany pacienta či obojího už ale neuvedl.

Problém jsou nízké ceny léků v Česku, říká Prymula

Předseda představenstva BB Pharma Jiří Volf řekl, že společnost pokrývá asi 15 procent českého trhu s penicilinem. A také to, že firma urychlila podzimní dodávky.

„Stejným způsobem debatujeme i s dalšími výrobci a zároveň řešíme dodávky ze zahraničí,” řekl na nedávné tiskové konferenci ministr zdravotnictví Válek.

Dodal, že raději bude penicilin pálit podobně jako vakcíny [proti covidu-19, pozn. red.], než aby nějakému pacientovi chyběl.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here