Antibiotika budou, i penicilin pro děti, slibuje ministr Válek

0
321
penicilin
Foto: Pixabay.com

Současná spotřeba antibiotik v Česku podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] kopíruje loňský scénář. Resort dosud nasmlouval zhruba 300 tisíc balení tablet penicilinu i sirupů pro děti. Což má pokrýt poptávku i rezervu.

K současnému lékovému trhu s antibiotiky, konkrétně penicilinem, svolal [22.8.] ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tiskovou konferenci. Veřejnost na ní ujistil, že antibiotik je a bude pro letošní podzimní a zimní sezonu dostatek pro všechny skupiny pacientů, tedy i ty nejmenší.

„S výrobci a distributory se podařilo během uplynulých měsíců dojednat pro příští měsíce takové množství antibiotik, ať už penicilinových a jiných, že spotřeba během následující sezony bude pokryta s dostatečnou rezervou,“ řekl ministr Válek.

Současná spotřeba antibiotik včetně penicilinu podle něj docela dobře kopíruje loňské množství předepsaných antibiotik. Resort má u výrobců nasmlouváno více než 130 tisíc balení tablet s penicilinem i sirupů pro malé pacienty, které mají do Česka dorazit nejpozději do začátku října. Dalších 170 tisíc balení s penicilinem pak podle Válka výrobci či jejich distributoři do českých lékáren zavezou do poloviny listopadu.

Penicilin i jiná antibiotika v Českou jsou a budou

Toto nasmlouvané množství by mělo podle něj plně pokrýt budoucí poptávku po antibiotikách včetně penicilinu v různých formách. A to i v případě vyšší než loňské spotřeby, resort v objednávkách totiž zohledňuje i určitou rezervu léků.

„Loni v září bylo předepsáno 45 tisíc balení tablet a necelých 14 tisíc suspenzí,“ uvedl pro představu ministr Válek.

Současně nasmlouvané množství antibiotik by mělo zabránit opakovaní situace z loňska, kdy lékaři kvůli výpadkům léků, především dětských sirupů s penicilinem, často tápali, který lék pacientům předepsat, aby ho v lékárně pacient také dostal.

Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

Jednání s výrobci i distributory o dodávkách antibiotik do Česka stále pokračují, uvedl ministr. Nyní je v lékárnách balení antibiotik dostatek, a to od více výrobců. Pokud se stane, že jedna lékárna nemá pro pacienta právě předepsaný lék, pak to neznamená, že je jeho plošný výpadek v celé republice, upozornil ministr.

Novela o léčivech čeká na schválení ve Sněmovně

V této souvislosti ministr znovu vysvětlil, že v tuto chvíli resort nemá potřebné nástroje k tomu, aby zajistil rovnoměrné závozy léků vázaných na lékařský předpis do lékáren po celé zemi. To proto, že Poslanecká sněmovna v prvním čtení neschválila před prázdninami ministerstvem předloženou novelu o léčivech. Norma tuto povinnost, tedy povinné zajištění léků do všech lékáren, do praxe zavádí.

Ministr proto doufá, že novela dolní komorou parlamentu projde v nejbližších týdnech. Podle jeho názoru jde o klíčový nástroj pro snížení výpadků těžko nahraditelných léků.

„Je to zásadní novela, která umožní dlouhodobě a systémově stabilizovat trh s léky,“ řekl.

Premiér Fiala: Výpadky léků musí ministerstvo komunikovat

Díky novele, která výrobcům a distributorům léků ukládá povinnost dodávat léky na trh až dva měsíce po oznámení jejich výpadku dodávek, bude mít resort dostatek času na zajištění náhrady za ohlášené změny. Ministerstvo by pak mělo mít i lepší přehled o jednotlivých lécích v lékárnách. Tím získá i větší přehled o stavu zásob v Česku.

S povinností držet dvouměsíční zásobu léků na skladech nesouhlasí zástupci výrobců a distributorů, kterých se novela v praxi dotkne. Argumentují tím, že již nyní jsou dodavatelské řetězce výrobců léčiv pod značným tlakem. Novela zákona o léčivech, která chce zamezit nedostupnostem léků na trhu, by jich mohla ještě více vyvolat.

Novela zákona o léčivech může mít opačný efekt

Lékovou politiku má na ministerstvu zdravotnictví na starosti náměstek Jakub Dvořáček, který vede i pracovní skupinu speciálně zřízenou pro sledování dodávek a zásob léků, včetně jejich mimořádného zajištění. Skupina se schází každý týden. Podle dnešního vyjádření ministra Válka bude resort nyní každý týden svolávat tiskové konference, aby veřejnost informoval o dostupnosti léků na českém trhu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here