Premiér Fiala: Výpadky léků musí ministerstvo komunikovat

0
1455
Fiala
Foto: Úřad vlády ČR

Řešení nedostatku léků a jejich přetrvávajících výpadků považuje premiér Petr Fiala [ODS] za zásadní úkol ministerstva zdravotnictví. Stejně jako vyřešení dění kolem osoby ředitele IKEM Martina Stiborka.

„Považuji tu věc za jeden z naprosto zásadních úkolů ministerstva zdravotnictví,“ uvedl k zajištění dostupnosti klíčových léků pro pacienty v Česku po jednání vlády [16.8.] premiér Petr Fiala.

Přetrvávajícími výpadky především jen těžko nahraditelných léků a zajištěním jejich dovozu do ČR se na svém jednání po dvoutýdenních prázdninách mimo jiné zabývala vláda. Premiér podle svého vyjádření požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], který na tiskové konferenci chyběl, aby kabinet podrobně informoval o aktuálním stavu na trhu s léky. O tom, čeho je nedostatek a jak konkrétně bude ministerstvo v zajištění dostupnosti klíčových léků postupovat.

„A je důležité, aby ministerstvo zdravotnictví intenzivně komunikovalo a vysvětlovalo ty věci,“ řekl premiér s důrazem na to, že lidé nesmí z lékáren odcházet bez léků, které jim předepsal jejich lékař.

Výpadky léků měly skončit v květnu, nestalo se tak…

Výpadky dodávek léků do Česka pokračují i v letních měsících. Ministerstvo zdravotnictví, výrobci i distributoři často uvádí za hlavní příčiny přerušení dodávek chybějící účinné látky, obalové materiály a narušené logistické řetězce. Významnou roli v dodávkách léků ale sehrává i cenová regulace ze zdravotního pojištění hrazených či částečně hrazených léků. Přičemž jde o dlouhodobý problém, na který mnozí poukazovali již v době před pandemií covidu-19. A tento problém se týká zejména těch léků nejrozšířenějších a nejlevnějších.

Kupříkladu jeden z dodavatelů základního penicilinu do Česka, slovenská společnost BB Pharma, v červnu Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] oznámil přerušení dodávek tohoto penicilinu. Jako předpokládaný termín obnovy dovozu základního antibiotika uvádí podle informací uvedených na webu SÚKL 30. září 2023. A jako důvod přerušení dodávek uvedl výrobce nízkou výši stanovené maximální ceny, za kterou může lék v ČR prodávat.

Léků do ČR proudí o desítky procent více, problém je jinde

Výrobce za jedno balení tohoto léku s 30 tabletami dostává necelých 87 korun, pacient doplácí 18 korun. Maximální cena v lékárně činí necelých 131 korun. Konkrétně v souvislosti s výpadky základních antibiotik odborníci upozorňují, že jejich nahrazování širokospektrými antibiotiky se zvyšuje odolnost bakterií na ně. Což považuje za jednu z hlavních hrozeb pro veřejné zdraví i Světová zdravotnická organizace [WHO].

Kauza IKEM se řeší, tvrdí Petr Fiala

Jelikož se tiskové konference po jednání vlády ministr zdravotnictví osobně neúčastnil, na otázky kolem aktuální kauzy v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] novinářům odpovídal premiér Petr Fiala. Seznam Zprávy v posledních dnech přinesly informace, že ředitel IKEM Martin Stiborek obcházel regulaci centrální banky, když půjčoval peníze přes třetí osoby. V této souvislosti premiér Fiala uvedl, že byl sám svědkem toho, že v Institutu určité vnitřní spory existují.

„Já jsem také navštívil IKEM a hovořil se všemi klíčovými zaměstnanci. A byl jsem svědkem neklidu a dostal petici ve prospěch jednoho přednosty,“ řekl s tím, že se snažil o zklidnění situace, což se mu, jak uvedl, v mnoha směrech podařilo.

Ale i dodal: „Teď se objevují nové skutečnosti kolem osoby pana ředitele, který nedávno prošel výběrovým řízením organizovaným ministerstvem zdravotnictví.“

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka ale má ředitel Stiborek jednu z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu [NBÚ]. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že jde o takzvaný doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby.

Kauza Stiborek: Podle Válka nejde o trestněprávní rovinu

Podle bývalého ředitele NBÚ Dušana Navrátila, který se v této věci vyjádřil pro server Seznam Zprávy, je tento doklad na úrovni bezpečnostní prověrky na stupeň důvěrné. Před udělením dokladu o bezpečnostní způsobilosti podle Navrátila NBÚ standardně prochází evidence. Pokud v nich nenarazí na problém, doklad udělí a většinou už se neprověřuje nezávadnost blízkého okolí žadatele. Sám Stiborek podle serveru na otázky ke své prověrce nereagoval.

V řešení této kauzy premiér, uvedl, důvěřuje ministerstvu zdravotnictví. Resort podle něj pečlivě sleduje vývoj situace v IKEM. Má o ní informace a situaci bude řešit odpovídajícím způsobem, řekl k dění kolem vedení IKEM, které rozpoutaly články o úvěrovém byznysu Martina Stiborka zveřejněné počátek tohoto týdne.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here