O rodičovský příspěvek už se plně postará aplikace Jenda

0
650
aplikace_Jenda
Foto: Pixabay.com

O rodičovský příspěvek i změnu jeho výše lidé žádají i plně online pomocí aplikace Jenda. Jde o první standardní dávku, kterou Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] digitalizovalo. Ještě letos k ní přibyde příspěvek na dítě a na bydlení.

Prvně si v aplikaci MPSV zvané Jenda žádali rodiče nezletilých dětí o mimořádný jednorázový příspěvek pět tisíc korun na pokrytí potřeb dítě od loňského srpna. Příjem žádostí o něj již skončil. Nyní si v aplikaci lidé nově žádají o rodičovský příspěvek a vyřídí si v ní i veškeré další úkony spojené s tímto příspěvkem.

„Rodičovský příspěvek nyní tvoří 63 procent z celkového objemu poskytovaných dávek státní sociální podpory. Nyní přicházíme se zjednodušením žádosti o tuto formu pomoci,“ řekl při spuštění rodičovského příspěvku v aplikaci Jenda ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

O příspěvek si lidé mohou nadále žádat i přímo na úřadech práce nebo elektronicky. Úřadu doručí oskenované či ofocené a podepsané dokumenty. Nicméně jak vyzdvihuje ministr Jurečka, vyřízení příspěvku či jakýchkoli změn v jeho čerpání je v aplikaci Jenda jednodušší, rychlejší a bez „papírování“. Jde totiž o plně digitální formu komunikace s úřadem práce.

„Vše klienti vyřeší během několika minut z pohodlí domova, odkud pak mohou průběžně sledovat i stav vyhodnocení své žádosti,“ uvedl ministr.

Do aplikace podle ně přibydou do konce letoška přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. V dalším roce se pak počítá s rozšířením aplikace na další dávky státní sociální podpory.

O rodičovský příspěvek se online postará Jenda

V digitalizaci sociálních podpor začalo ministerstvo u těch nejobjemnějších dávek, tedy těch s největším počtem příjemců. To proto, aby se co nejvíce a nejrychleji odlehčila přetíženost pracovníků úřadů práce. A společně s tím i zkrátila doba vyřizování sociálních dávek. Letos v červnu úřady práce vyplatily podle dat MPSV 272 800 rodičovských příspěvků, 391 900 přídavků na děti a 267 400 příspěvků na bydlení. Před rokem ve stejném období to bylo 287 500 rodičovských příspěvků, 302 200 přídavků na dítě a 177 400 příspěvků na bydlení.

Využití aplikace klienty úřadů práce podstatně uleví i samotným pracovníkům úřadů, kteří automaticky získají informace nutné ke schválení dávky z jiných registrů veřejné správy a informačních systémů státu. A tak je nebudou žadatel muset složitě dokládat. A jak zmiňuje ministr Jurečka, žadatelé o dávky se digitalizace nebojí.

„Vidíme, že klienti mají o moderní přístup zájem a oceňují ho. Statistiky jasně ukazují, že se nám podařilo výrazně zkrátit dobu vyřízení žádostí. A to i na pracovištích s nejvyšším vytížením,“ řekl s tím, že úřady již vyřizují dávky v zákonných 30denních lhůtách a často je odbaví i pod touto hranicí.

Vyšší rodičovský příspěvek dostane jen část rodičů letošních dětí

Výhoda využití aplikace Jenda pro vyřízení dávky či jejích změn spočívá i ve snížení chybovosti v podávaných žádostech a dokládaných dokumentů. I kvůli tomu totiž často podle úřadů docházelo ke zpožďování schvalování a výplaty státních sociálních podpor.

Rodičovský příspěvek je průkopník digitalizace dávek

Podat žádost o rodičovský příspěvek v aplikaci Jenda mohou všichni rodiče, ať už jsou zaměstnanci, nebo živnostníci. Aniž by osobně navštívili některou z poboček úřadů práce. Stejně tak v aplikaci vyřídí i změnu výše čerpaného příspěvku, o kterou se žádá nanejvýš jednou za tři měsíce.

Rodičovský příspěvek v aplikaci Jenda
  • Podání žádosti o rodičovský příspěvek plně online.
  • Získání informace o stavu žádosti v aplikaci, e-mailu nebo SMS.
  • Oznámení změny o výši čerpaného rodičovského příspěvku.
  • Oznámení jakýchkoli změn týkajících se rodičovského příspěvku.

Nicméně ani vyřízení dávky online se neobejde bez ověření osoby žadatele. Aplikace Jenda si ji ověřuje například pomocí eObčanky, bankovní identity nebo pomocí mobilního klíče eGovernmentu. Po schválení přístupu žadatel o dávku či změnu v její výplatě vstoupí do samotné aplikace, která už ho jednoduše v několika krocích navede až k samotnému vyřízení požadavku.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here