Software analýzy rentgenových snímků přináší první ovoce

0
409
software
Primář RDG oddělení Nemocnice Šumperk Jiří Gerold / Foto: Petr Zouhar, Nemocnice Šumperk

Lékaři Nemocnice Šumperk testují umělou inteligenci [AI] pro čtení rentgenových snímků. A výsledek? Software pracuje neúnavně a na RTG snímku za krátkou dobu odhalí například zápal plic nebo najde miniaturní nádorové ložisko.

S novou technologií, kterou vyvinula česká společnost Carebot, v Nemocnici Šumperk pracuje pět lékařů radiodiagnostického oddělení. Za necelý půl rok provozu s její pomocí vyhodnotili rentgenové snímky hrudníku u více než 3 500 pacientů.

Nemocnice Šumperk dlouhodobě investuje do svého rozvoje, včetně smysluplných medicínských technologií, mezi které rozhodně patří i medicínský software na bázi umělé inteligence,“ říká předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach.

Umělá inteligence podle něj nikdy zcela nenahradí práci radiologa, protože odpovědnost nese lékař, ale AI dokáže v krátkém čase upozornit lékaře na klinicky závažný nález.

„Z mého pohledu jde o velký průlom pro české zdravotnictví, zejména s ohledem na omezené personální kapacity, na které v Česku dlouhodobě narážíme,“ dodává Polach.

Software a jeho výsledky v praxi

Novou technologii, o níž bližší informace nedávno přinesly Zdravé Zprávy, si pochvaluje i primář RDG oddělení Nemocnice Šumperk Jiří Gerold. Říká, že součástí testování je také hodnocení shody výsledků softwaru a náhledu lékařů. Odchylky, ve smyslu falešně negativní, nebo falešně pozitivní diagnózy lékaři zaznamenali, přičemž všechny informace o nich pravidelně předávali společnosti Carebot.

„Postupem času bylo vidět, že se systém zlepšuje, že je schopen hodnotit snímky mnohem spolehlivěji,“ popisuje výsledky postupu testování.

TOP 3 zdravotnické prostředky na českém trhu

Podle něj může umělá inteligence významně pomoci zejména mladým lékařům při získávání prvotních zkušeností během popisu snímků. To potvrzuje i jeden ze zakladatelů společnosti Carebot Matěj Misař s tím, že software bude po dokončení vývoje v podstatě fungovat jako systém druhého čtení.

V nemocnici jsme testovali finální model softwaru, který rozlišuje sedm různých nálezů. Lékaře tak systém po vyhodnocení snímku upozorní, co se na něm nachází, a vypíše mu lékařskou zprávu,“ říká k využití softwaru.

Další přínosy systému pro Zdravé Zprávy popsal Daniel Kvak ze společnosti Carebot: „Systém samozřejmě urychluje vyhodnocení normálních snímků a poskytuje lékařům více času na snímky, které si žádají větší míru pozornosti. Umožňuje také prioritizaci snímků podle míry abnormality.“

Firma usiluje o certifikaci systému

Pokud systém Carebot získá certifikaci, mohl by už v blízké budoucnosti pomoci přetíženému zdravotnickému systému. Rentgenových snímků rok od roku přibývá, lékařů ovšem nikoliv. S rostoucím náporem na vyhodnocování stále většího počtu snímků poroste i riziko chyb a nepřesností. A právě to by měla umělá inteligence dokázat eliminovat.

Digitalizace a AI jsou pro udržitelnou zdravotní péči nezbytné

Vývojáři systému tvrdí, že lékařům zkracuje dobu strávenou nad jedním snímkem až o 20 procent. Ještě před otestováním softwaru lékaři ho jeho tvůrci museli implementovat do takzvaného systému PACS. To je systém, který v nemocnicích umožňuje ukládání a zobrazování obrazové dokumentace, včetně RTG snímků. V praxi to při testování funguje tak, že si lékař otevře snímek hrudníku pacienta v počítači a jediný rozdíl je, že mu v prohlížeči přibylo viditelné vyhodnocení testovaného systému. Nemocnice Šumperk využívá systém PACS společnosti OR CZ, která s Carebot na vývoji nového softwaru spolupracuje.

Carebot už dnes pracuje i na modelech, které využívají umělou inteligenci k hodnocení mamografických snímků nebo snímků z magnetické rezonance. Umělá inteligence by přitom mohla pomáhat například i internistům. A znovu to má být Nemocnice Šumperk, která jako první v Česku nový systém otestuje.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here