TOP 3 zdravotnické prostředky na českém trhu

0
3889
zdravotnicke_prostredky
Úvodní foto a ilustrace: Medin / Foto snímku hrudníku: Carebot

Zdravotnické prostředky jsou stále vychytanější. Pracují s moderními materiály, technologiemi a umělou inteligencí. ZdraveZpravy.cz představují další tři zdravotnické prostředky, jež stojí za pozornost.

Zlomenina paty je zranění, které může pacienta v budoucím pohybu a mobilitě vážně omezit. K úrazu obvykle dochází v důsledku dopadu na paty z výšky a často si zlomeninu přivodí pracovníci na stavbách nebo třeba i sadaři. Systém implantátů fixující zlomeninu paty C-NAIL od české firmy MEDIN vrací pacientům chůzi i běh.

Jak konkrétně? Komplikované, víceúlomkové zlomeniny, které po úrazu nemají správný anatomický tvar, vrací lékaři do původního postavení tak, aby obnovili správnou hybnost a funkci chodidla. Úlomky kostí operačním zákrokem sestaví do původní pozice, ale až zavedené implantáty je zafixují na správných místech po dobu hojení a rehabilitačních postupů.

Ke stabilizaci a zafixování zlomeniny patní kosti lékaři používají různé zdravotnické prostředky. Nejvíce ale patentovaný nitrodřeňový hřeb C-NAIL z ušlechtilé implantátové oceli, který česká firma navrhla ve spolupráci s pardubickou a drážďanskou nemocnicí. Patní hřeb se využívá pro léčbu zlomenin extraartikulárních [mimokloubních] a intraartikulárních [vnitrokloubních], joint depression a tongue type zlomenin. Tedy zlomenin, u nichž došlo k velkému posunu jednotlivých úlomků.

Operační technika zjednodušeně spočívá ve správné repozici úlomků. Ta se provádí definovanou manipulací pomocí pinů a kostních drátů. Po navrácení úlomků do požadované pozice je nutné stabilizovat kloubní plochu mezi patní a hlezenní kostí. Což lékaři provádí zavedením dvou kostních šroubů pod kloubní plochu, které ji podepřou. Následuje vytvoření dutiny kosti pod úponem Achillovy šlachy a zavedení hřebu o délce 65 mm a průměru 8 mm. Hřeb je zpravidla fixován pěti až šesti zajišťovacími šrouby. Pro zavedení hřebu a šroubů potřebuje operatér sadu speciálních instrumentů.

Výhody a vlastnosti implantátového systému patního hřebu C-NAIL
  • Možnost zavedení jednotlivých implantátů přes několik malých řezů bez nutnosti obnažení patní kosti.
  • Nižší riziko vzniku pooperačních infekcí.
  • Biomechanická stabilita, díky které pacienti dříve rehabilitují a dříve se vrací ke každodenním činnostem bez omezení.
  • Materiál hřebu, jenž umožňuje trvalé voperování.

Firma Medin speciální zdravotnický prostředek i sadu instrumentů nejen vyvinula a navrhla výrobní technologii, ale celý systém kompletně vyrábí. Zástupci firmy pro ZdraveZpravy.cz uvedli, že vhodnost použití jejich operační techniky a zdravotnického prostředků dokládá již více než pět tisíc provedených operací. A také to, že v České republice se tato technika řadí k těm nejvyužívanějším.

Změření krevního tlaku pomocí telefonu

Naměřený krevní tlak v ordinaci lékaře není ideální vodítko k vedení léčby hypertenze. Někteří pacienti jsou nervózní a vykazují vyšší než běžné hodnoty. Lepší je průběžné a spolehlivé měření. Takové nabízí telemedicínská technologie české společnosti Meddi. Na vývoji technologie Meddi BioScan pracovala firma tři roky.

Vysoký krevní tlak patří k nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním v Česku i jinde ve světě. Hypertenzí u nás trpí přibližně třetina obyvatel ve věku 25 až 60 let. Cestou, jak na onemocnění včas přijít, je průběžné měření krevního tlaku. Lékaři tvrdí, že krevní tlak si musíme ideálně změřit třikrát. První měření je totiž u většiny pacientů zkreslené, vyšší. Ke správnému výsledku pro správné nastavení léčby hypertenze je třeba, aby se pacient zklidnil.

Aplikace Meddi BioScan naměří krevní tlak pouze pomocí mobilního telefonu a jeho kamery. Naměřená data jsou podle Meddi srovnatelná s údaji získanými z běžného tlakoměru. Aplikace dále nabízí odeslání naměřených dat ošetřujícímu lékaři.

Krevní tlak i doma spolehlivě naměří Meddi BioScan

Stačí si do telefonu stáhnout aplikaci Meddi a otevřít si funkci Meddi BioScan. Aplikaci nabízí Meddi zdarma v AppStore nebo Google Play. Měření probíhá zaměřením obličeje kamerou telefonu nejlépe při denním světle. Pokud není osvětlení ideální, což aplikace sama vyhodnotí, vyzve pacienta k měření pomocí bříška prstu. Stačí ho jen na několik vteřin přiložit na zadní kameru telefonu.

Technologie analyzuje obraz obličeje, případně bříško prstu a s pomocí AI z nasnímaných signálů stanoví výši krevního tlaku. Spolu s pravidelným sledováním krevního tlaku nabízí měření dalších základních hodnot. Například saturaci kyslíkem, dechovou a tepovou frekvenci a variabilitu srdeční frekvence. Z měření se pacient dozví třeba i to, jaká je jeho aktuální duševní kondice. Meddi pracuje i na rozšíření měřených parametrů.

„Plánujeme rozšíření funkce MEDDI BioScan o stanovení hladiny cholesterolu, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu. Teď tyto funkce testujeme,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz zakladatel a šéf Meddi Jiří Pecina.

Zdravotnické prostředky s AI jsou běžné, ukazuje Carebot

Zdravotnické prostředky už dnes přirozeně pracují s umělou inteligencí [AI]. Příklad dobré praxe ukazuje software české společnosti Carebot, který radiologům poskytuje pomoc při vyhodnocení RTG snímků hrudníku. Systém detekuje s velkou přesností sedm typů radiologických nálezů včetně plicních lézí a fluidothoraxu. V případě abnormality na snímku označí místo, podle kterého AI rozhodla o riziku přítomnosti nálezu.

Konečné vyhodnocení RTG snímku ale vždy leží v rukou radiologa. Systém Carebot mu usnadňuje práci a zvyšuje efektivitu. Podle zástupců firmy AI lékaři nabídne druhé oko v náročnějších situacích. Například, když je lékař zahlcený více snímky, unavený po mnoha hodinách práce nebo nejistý při vyhodnocení složitějšího snímku.

„Poskytne zpětnou vazbu a dodá lékaři jistotu, že snímek vyhodnocuje rozumně. Systém samozřejmě urychluje vyhodnocení normálních snímků a poskytuje lékařům více času na snímky, které si žádají větší míru pozornosti. Umožňuje také prioritizaci snímků podle míry abnormality. Pomáhá i v zaučování mladších radiologů a díky časnějšímu zachycení některých nálezů šetří peníze zdravotnickému systému,“ vysvětluje pro ZdraveZpravy.cz Daniel Kvak ze společnosti Carebot.

A jak systém funguje? Jde o software zabudovaný v systému PACs, ve kterém radiolog při hodnocení snímků běžně pracuje. Lékaři v PACs prohlížeči software nově nabízí vyhodnocení snímku pomocí AI. To lékař konfrontuje se svými vlastními zjištěními.

3 TOP zdravotnické prostředky na českém trhu

Software umělé inteligence od Carebotu je výsledkem práce týmu českých vývojářů. Aktuálně probíhá jeho testování v nemocnicích v Havířově a Šumperku. Carebot zároveň prochází certifikací nutnou pro nasazení v klinické praxi. Zástupci firmy věří, že se systém do konce roku objeví v mnoha nemocnicích, nejen v ČR. Testování již firma domlouvá na Slovensku a v Polsku.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here