Odhalit včas rakovinu vaječníků je takřka nemožné

0
7004
vajecniku
Foto: Pixabay.com

Ovariální nádory se většinou rozvíjí několik let. Zhruba 30 procent jich vychází z vaječníků, častěji se objevují na konci vejcovodu. To stěžuje jejich odhalení při ultrazvuku. Řešení je znalost nemoci v rodině a pozitivity mutací genů BRCA.

Plošný screening karcinomu ovaria neboli rakoviny vaječníků by podle přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze prof. Davida Cibuly v praxi dost dobře nefungoval. Vyšetření CT přístrojem v pravidelných cyklech by zatěžovalo zdraví žen. Vaječníky jsou schované v bočních stranách dutiny břišní. Prevenci nádoru ovaria spatřuje prof. Cibula v genetickém vyšetření pacientek na přítomnost mutace zvané BRCA 1 a BRCA 2. A nejen pacientek, ale i jejich přímých příbuzných.

„Jde o účinnou prevenci, kterou zatím dostatečně nevyužíváme,“ říká ke genetickému vyšetření prof. Cibula.

Ženy s pozitivním výsledkem testu mají totiž v porovnání s ženami bez něj až 30krát vyšší riziko rozvoje rakoviny vaječníků. A nejen to. Jsou zhruba v desetinásobně vyšším riziku, že se u nich objeví nádor prsu.

„Nosičky a nosiči genetických poruch, jako je mutace BRCA genů, se mohou onemocnění buďto díky preventivním operacím zcela vyhnout, nebo mají větší šanci na včasný záchyt díky pravidelnému sledování,“ vysvětluje přednosta.

O rakovině vaječníků se mají ženy v rodině bavit

Otázkou tak je, jak se má pacientka o své případné pozitivitě na BRCA dozvědět, když se na mutaci ženy například v gynekologické ambulanci běžně netestují. K záchytům žen v riziku dochází podle prof. Cibuly tak, že se na mutaci vyšetřují všechny ženy s rakovinou vaječníků. Pozitivně testované ženy pak mají i na doporučení lékařů o výsledku, a tedy i vyšším riziku, informovat své přímé příbuzné. A propojit je s ošetřujícími lékaři. I tyto ženy se otestují. Náklady na vyšetření hradí zdravotní pojišťovny.

K vyšetření mutace genů BRCA se doporučují:
  • Všechny ženy s rakovinou vaječníků.
  • Všichni muži s rakovinou prsu.
  • Některé pacientky s rakovinou prsu.
  • Některé pacientky s rakovinou slinivky břišní či primárním peritoneálním tumorem.

Riziko rakoviny prozradí i rodinná anamnéza

V případě pozitivity pacientky a pacienty lékaři častěji sledují a kontrolují. Případně pacientkám doporučí, pokud již mají za sebou reprodukční část života, preventivní odstranění vaječníků a vejcovodů. Nicméně jak dodává prof. Cibula, stále dnes zůstává zhruba čtvrtina pacientek s karcinomem ovaria bez genetického vyšetření. Ročně v Česku tak rakovinou vaječníků onemocní kolem tisícovky žen.

Ultrazvuk funguje, ale ne jako prevence

I když patří ultrazvukové vyšetření v léčbě nádorů vaječníků k jedněm z nejefektivnějších metod, tak v samotné preventivní diagnostice tomu tak není. Zachycení karcinomu v jeho časném stadiu je s jeho pomocí, jak říká expertka na sonografii Onkogynekologického centra GPK VFN a 1. LF UK prof. Daniela Fischerová, v běžné praxi takřka nemožné. Nádor se v těle pacientky většinou rozvíjí i několik let. Vzhledem k umístění vaječníků není běžným ultrazvukem dlouho ani vidět.

„Když je vidět na ultrazvuku, tak už vyplňuje pánev a dutinu břišní. Proto zde nám ta prevence nepomůže,“ říká lékařka.

Jeho plné využití nastává až při samotném zahájení léčby rakoviny vaječníků. Jeho výhodou je podle prof. Fischerové možnost vyšetření v reálném čase. Navíc nemá žádnou radiační zátěž, díky čemuž jej lékaři používají i při léčbě těhotných žen.

„Ultrazvukové vyšetření provedené zkušeným sonografistou patří u nádorů vaječníků k zobrazovací metodě první volby,“ říká s tím, že nejenže dokáže spolehlivě odlišit nezhoubný a zhoubný nádor, ale určí předpokládaný typ nádoru a rozsah nádorového šíření.

Pojišťovny zaplatí onkopacientkám zmrazení vajíček

S pomocí ultrazvuku dokáží specialisté odebrat i vzorek tkáně z nádoru pro histologické vyšetření, kdy je na konci sondy umístěná jehla, s jejíž pomocí se vzorek odebere.

V diagnostice a léčbě nádorů vaječníků onkogynekologům pomáhá i virtuální mezinárodní platforma, do níž specialisté nasdíleli data z léčby více než 30 tisíc pacientek s rakovinou vaječníků. Na jejich základě pak lékaři vyhodnocují, o konkrétně jaký nádor u dané pacientky jde, včetně požadavků na rychlost řešení.

Po zadání velmi jednoduchých klinických parametrů i gynekolog v terénu dokáže říci, jaká rizika daný nádor značí,” uzavírá profesorka Fischerová.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here