Ředitel IKEM rezignoval, Institut povede prof. Malý

0
719
institut
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Rezignaci Michala Stiborka na funkci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] přijal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] dnes [18.8.] nad ránem. Institut dočasně povede zástupce ředitele prof. Jiří Malý.

O rezignaci Michala Stiborka informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na mimořádné tiskové konferenci [18.8.] bez možnosti pokládání otázek ze strany novinářů.

„Dnes ráno jsem jednal s ředitelem IKEM Michalem Stiborkem, který mi nabídl rezignaci na post ředitele IKEM, jeho rezignaci jsem přijal,“ prohlásil ministr Válek.

Zdůraznil, že od počátku obvinění směrem ke Stiborkovi a jeho podnikání v půjčování peněz na vysoký úrok, se kterými přišel počátkem tohoto týdne server Seznam Zprávy, považoval za velmi závažná. A nebral je na lehkou vládu. Písemně se k rezignaci Stiborka vyjádřil i premiér Petr Fiala.

„Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování, vytvářela klidné a inspirativní prostředí pro špičkové lékaře a zdravotníky a mohla dále poskytovat nejkvalitnější zdravotní péči,” napsal předseda vlády.

Řízením IKEMu v plném rozsahu ministr Válek pověřil statutárního zástupce Institutu, ředitele prof. Jiřího Malého.

„Jeho úkolem bude zajistit pokračování kvalitního fungování IKEMu, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty,“ uvedl.

Na zklidnění současné situace v IKEM a vyřešení vnitřních sporu v něm se bude podle Válka společně s dočasným vedením podílet i samo ministerstvo zdravotnictví.

Rezignace Michala Stiborka překvapila

Opuštění ředitelské funkce IKEM na vlastní žádost ze strany Michala Stiborka překvapila. Ještě o den dříve, ve čtvrtek 17.8. pro server Blesk Stiborek uvedl, že kauzu kolem jeho osoby považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů.

„Je to moje řízená likvidace,“ řekl s tím, že je přesvědčen o tom, se jedná o vyřizování účtů či důsledek vnitřního boje v IKEM.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, od roku 2018 stojí v čele IKEM. Tvrdí, že díky jeho působení vzrostly zisky IKEM a skončily pochybné zakázky.

„Ukončil jsem jednu lumpárnu spojenou s lobbisty, kteří se teď potichu vrátili do politiky a mají vliv. IKEM investuje, a to transparentně,“ poskytl vyjádření pro zmiňovaný server.

Zdůraznil, že investice IKEM pod jeho vedením jsou pod kontrolou Transparency International. O čemž Institut informoval již loni v prosinci především v souvislosti s více než miliardovou investicí do dvou nově stavěných pavilonů Institutu.

„Dokážu si živě představit kolik lobbisticko-politických skupin by tyhle investice chtělo dostat pod kontrolu. Já nikdy nebudu něčí loutkou,“ zdůraznil ve vyjádření pro server Blesk.

S výstavbou pavilonů IKEM pomáhá TI. Stavba zdražuje

Podle několika článků Seznam Zprávy publikovaných tento týden si Stiborek vydělal v posledních letech desítky milionů korun prostřednictvím půjčování peněz na vysoký úrok a s vysokými smluvními pokutami, které i za den podle zjištění serveru dosahovaly desítek tisíc korun. A není podle nich ani zřejmé, kde vzal desítky milionů korun na začátek svého podnikání ve finančnictví. Podle jeho vyjádření pro server mu peníze půjčila jeho rodina. Později uvedl, že je získal i z prodeje bytu a domu.

Institut podle ministra Válka hospodaří dobře

Ve středu [16.8.] se před jednáním vlády ke kauze v IKEM vyjádřil poprvé od zveřejnění článků ministr Válek. Uvedl, že IKEM je jednou z nejlépe hospodařících fakultních nemocnic. A je to jeho ředitel, za kterým stojí odborová organizace a stojí za ním i zaměstnanci, dodal.

„Dvakrát zvítězil naprosto suverénně v konkurzech,“ vyzdvihl s tím, že Stiborek má jednu z nejpřísnějších bezpečnostních prověrek Národního bezpečnostního úřadu [NBÚ].

Michal Stiborek nastoupil do funkce ředitele IKEM v roce 2018. O rok později tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [ANO] po ředitelích ministerstvem řízených nemocnic žádal bezpečnostní prověrku. A většina z nich o ni také požádala.

Kauza Stiborek: Podle Válka nejde o trestněprávní rovinu

Na napjatou situaci v IKEM a o sporech Stiborka s některými vedoucími zaměstnanci upozorňovala média již letos v červenci. Přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který byl jedním ze Stiborkových protikandidátů do čela IKEM už v roce 2018, byl vedením kritizován za to, že odmítl spolupracovat na programu transplantací ledvin se Slovenskem.

Další potíže v IKEM byly podle Seznam Zpráv s nakoupenými drahými srdečními pumpami, kterým ještě před jejich využitím skončila exspirace. Personální situaci v IKEM dokonce řešil na uzavřeném jednání senátní výbor pro zdravotnictví. Následně do institutu dorazil na osobní návštěvu ministr zdravotnictví s premiérem Petrem Fialou [ODS].

„Považuji za důležité, aby došlo k určité vnitřní stabilizaci, aby se IKEM nespokojoval jen s úspěchy, kterých dosahuje dnes, ale aby myslel i na budoucnost,“ řekl při návštěvě IKEM letos v červnu předseda vlády.

Premiér ve srovnání s ministrem zdravotnictví poměrně ostřeji zareagoval i na informace serveru Seznam Zprávy zveřejněných tento týden. Předseda Petr Fiala zjištění serveru označil za závažná s nutností co nejrychlejšího prošetření a vyjasnění situace v IKEM.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here