Tvarohový koláč se švestkami je nejen dobrý, ale i zdravý   

0
16929
tvarohovy_kolac_se_svestkami
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Začínají dozrávat švestky, které pro svou sladkokyselou chuť patří do české kuchyně od nepaměti. Sušené, vařené, teplé, studené, sladké i slané… Švestky můžeme připravit na mnoho způsobů. Dnes si ale upečeme tvarohový koláč se švestkami.

Švestky pocházejí z Kavkazu. Švestky, jimž se také říká „karlátka“, to podle Karla IV., který je do Čech přivezl, si zaslouží čestné místo na našem stole! Ne nadarmo je dostávali faraoni jako zásoby na onen svět a karavanám sloužily jako zdroj energie na dlouhé cesty pouští.

A švestky posilují i zdraví. Jejich konzumace ulevuje i lidem trpící dnou, vysokým cholesterolem nebo zácpou. Rozpustná vláknina pektin příznivě ovlivňuje trávení. Švestky obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamín B, který je nezbytný pro správné fungování metabolismu. Díky vitamínu E působí zase jako prevence proti rakovině či šedému zákalu, zmírňuje záněty kostí a kloubů a pomáhají v boji proti zmíněné dně. Vitamíny C, K, draslík, železo, měď a zinek zase podporují imunitní systém. Švestky navíc podporují i hubnutí. Zrychlují metabolismus a normalizují hladinu cukru v krvi.

Ale pojďme vařit. Dužina švestky si dlouho uchovává svůj tvar, a tak se hodí jako obloha na koláče. Další využití nacházejí švestky v marmeládách, kompotech a povidlech. Švestky vyžíváme jako náplň do kynutých knedlíků a buchet. Sušené švestky najdeme ve směsích a výborně chutnají i samotné. Ze švestek také připravujeme omáčky k různým masům.

Tvarohový koláč se švestkami

Protože začíná čas švestek, dnes připravím tvarohový koláč se švestkami. Recept neobsahuje mouku, a tak je vhodný i pro bezlepkovou dietu. A nemusí obsahovat zas až tak moc cukru.

Ingredience na tvarohový koláč se švestkami

  • 10 ks švestek nakrájených na polovičky
  • 500 g polotučný tvaroh
  • 4 vejce
  • 50 g vanilkový pudink
  • 4 lžíce cukru [sladkost si zvolte sami]

Postup: Tvaroh, puding, cukr a vejce vyšleháme v hladkou hmotu. Do připravené dortové formy vložíme pečící papír a zalijeme připravenou hmotou. Do ní naskládáme nakrájené čerstvé švestky. To vše pak pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut. Poté troubu stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut.

Po upečení necháme koláč vychladnout, posypeme vanilkovým cukrem a ozdobíme ho úhledně nakrájenou čerstvou švestkou. Koláč je pěkně vláčný. Mně nejvíce chutná ještě vlažný. Dobrou chuť přeje kuchař Dragan.

Několik praktických rad ke švestkám

Švestky skladujeme poměrně snadno. V chladničce vydrží asi týden. Rozpůlené a vypeckované švestky lze rovněž zmrazit. Při nákupu dbejme na to, aby švestky měly hladký povrch, působily plným dojmem a byly odolné vůči tlaku. Kromě toho by na nich měl být vidět ochranný voskovitý povlak.

Slivoň švestka neboli švestka domácí [Prunus domestica] patří do čeledi růžovitých [Rosaceae], rodu slivoň [Prunus]. Mezi poddruhy slivoně švestky se řadí nejen švestka domácí pravá [Prunus domestica subsp. domestica], ale také ryngle, blumy, špendlíky a mirabelky. Odborníci předpokládají, že slivoň švestka vznikla křížením trnky obecné [Prunus spinosa] a slivoně myrobalánu [Prunus cerasifera].

Černá čočka s kořenovou zeleninou >

Když maso, tak třeba panenku v krustě >

Řecké tzatziky s bazalkou >

Candát na másle s pažitkou a salátem >

Pečené fazole babičky Dragici >

Lilek s balkán. sýrem, rajčaty a bazalkou >

Existuje více než dva tisíce různých odrůd slivoní. Jejich plody se od sebe liší velikostí, barvou slupky a dužiny a samozřejmě i chutí. Švestky mají modrou až černofialovou barvu slupky, zatímco dužina je bílá až zelenožlutá. Bílý voskovitý povlak na slupce chrání plody před vysycháním, švestky si díky němu i lépe uchovávají své aroma.

Dragan Žďánský

Dragan Žďánský: Vyučený v oboru číšník na SOU v Poděbradech. Tenkrát tolik obávaná a nechtěná dvouletá vojenská základní služba pro něj měla jeden pozitivní přínos. Dala mu základy pro kuchařské řemeslo. Následně několik let pracoval na barových provozech v hotelu Forum. Na čas obor opustil a pracoval v reklamních agenturách. K řemeslu se vrátil a profesně rozvíjel v několika pražských restauracích. Dnes vaří v jedné ze středočeských restaurací s tradiční recepturou a v restauraci v centru Prahy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here