Slinivku IKEM transplantuje 40 let. Dorazil i premiér s ministrem

0
3124
slinivku
Premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při své návštěvě IKEM k příležitosti 40 let od první transplantace slinivky břišní. / Foto: IKEM

Slinivku břišní v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] transplantují už 40 let. Celkem lékaři operovali 850 slinivek. A IKEM tak “slaví”. A na oslavu dorazil i premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

K příležitosti 40. letého výroční první transplantace slinivky břišní neboli pankreatu navštívil pražský IKEM předseda vlády Petr Fiala [ODS] společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09]. Ředitel IKEM Michal Stiborek uvedl, že jsou jediným pracovištěm v Česku, kde se diabetikům slinivka transplantuje.

„Program transplantace pankreatu není sice velký, ale je významný. Ročně se provede 30 až 35 výkonů. Na milion obyvatel patří IKEM k nejaktivnějším centrům na světě,” řekl na čtvrtečním [22.6.] setkání Stiborek.

Vůbec poprvé v Česku slinivku chirurgové v IKEM transplantovali 26. června 1983, to v kombinaci s transplantovanou ledvinou. Předseda vlády při návštěvě IKEM, jak uvedly oficiální zdroje, ocenil výsledky práce zaměstnanců a uvedl, že české zdravotnictví patří k těm nejlepším. Podle něj se za poslední desetiletí od vzniku samostatného Česka výrazně posunulo. A na mnoha experimentů a objevů se podíleli právě experti z IKEM.

„Naším úkolem je zajistit obdobné podmínky do budoucna,” pronesl Fiala.

Podle něj se podpora netýká jen zázemí nemocnice a jejího moderního vybavení, ale i pokračování komunity špičkových a sladěných odborníků.

V IKEM transplantují slinivku 40 let

Pražský IKEM se specializuje na léčbu nemocí srdce, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu. Zdravotní péči zajišťuje pacientům z celé republiky. Stále častěji spolupracuje i se zahraničními nemocnicemi, především v transplantačních programech.

V nemocnici funguje osm klinik s 315 lůžky a pracuje 1 700 zaměstnanců, z nich 300 lékařů a 600 všeobecných sester. V areálu nemocnice se staví další dva pavilony za více než miliardu korun. Bezmála 700 milionů korun dostal IKEM na výstavbu od státu formou dotace, to ještě za předchozí vlády Andreje Babiše [ANO].

„Investice má sloužit k tomu, aby IKEM byl dále schopen starat se o své nejvíce nemocné pacienty. To znamená zejména o pacienty, kteří podstoupí transplantaci a pacienty s problematikou kardiovaskulární,“ řekl nedávno k rozšíření kapacit IKEM Stiborek.

IKEM provedl první párovou výměnu ledvin s Izraelem

Podle něj se lůžková kapacita nemocnice navýší o 53 nových lůžek k 315 stávajícím. Do míst, které tyto obory uvolní v hlavní budově, se podle něj přesunou kliniky, které potřebují víc prostoru. Část, kam pacienti chodí do ambulancí, se oddělí od lůžkových oddělení. Výstavba má být hotova na jaře příštího roku.

Fiala: IKEM se nemá spokojovat jen s dnešními úspěchy

Premiér a ministr zdravotnictví Válek měli při návštěvě společnou zhruba půlhodinovou schůzku s vedením IKEM. Fiala uvedl, že s ředitelem hovořili o budoucnosti nemocnice.

„Považuji za důležité, aby došlo k určité vnitřní stabilizaci, aby se IKEM nespokojoval jen s úspěchy, kterých dosahuje dnes, ale aby myslel i na budoucnost,” řekl předseda vlády.

Prošel si i stavbu pavilonů. Uvedl, že se objekty dokončí v plánovaném čase za plánované prostředky. Dofinancování ze státního rozpočtu nebude nutné, dodal. Podle dřívějšího Stiborkova vyjádření ale budou v areálu potřeba další investice zhruba za miliardu korun.

Stiborek vede IKEM od začátku roku 2019. Ministerstvo zdravotnictví letos vypsalo výběrové řízení na vizi směřování IKEM a později i na místo ředitele. V patnáctičlenné komisi získal 12 hlasů, v čele Institutu tak zůstal.

IKEM nadále povede Michal Stiborek

Jako staronový šéf před nedávnem vyhlásil výběrová řízení na pozice přednostů klinik. Zaměstnanci Kliniky transplantační chirurgie se při příležitosti politické návštěvy na Fialu obrátili, aby mu předali dopis se stovkou podpisů na podporu svého přednosty Jiřího Froňka. Premiér prof. Froňka označil za špičkového odborníka a dodal, že věří, že se “vnitřní neshody” rychle vyřeší.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here