Kauza Stiborek: Podle Válka nejde o trestněprávní rovinu

0
971
valka
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM] Michal Stiborek má podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] jednu z nejpřísnějších bezpečnostních prověrek Národního bezpečnostního úřadu [NBÚ]. 

Takto se vyjádřil ministr Válek při příchodu na dnešní [16.8.] jednání vlády k informacím serveru Seznam Zprávy o úvěrovém byznysu ředitele IKEM Michala Stiborka.

„Pan ředitel má jedny z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu a takových ředitelů je opravdu málo,” uvedl ministr.

Michal Stiborek nastoupil do funkce ředitele IKEM v roce 2018. O rok později tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [ANO] po ředitelích ministerstvem řízených nemocnic žádal bezpečnostní prověrku. A většina z nich o ni také požádala.

Nicméně přesto se ministerstvo Stiborkovými aktivitami v oblasti půjčování peněz a způsobem jejich vymáhání, na který upozornil server Seznam Zprávy, zabývá a prověřuje. Podle výsledků šetření pak nakonec i rozhodne o dalším působení ředitele IKEM.

„Já teď hlavně potřebuji, aby v IKEMu byl klid a ta nemocnice fungovala, jak má,” uvedl ministr Válek pro Českou televizi.

Ministr nemá důvod se se Stiborkem o jeho byznysu bavit

V etické a morální rovině situace kolem úvěrových aktivit ředitele IKEM Válka nesmírně mrzí. Nevidí ale důvod se o tom přímo se Stiborkem bavit, dodal.

„Prověrky jsou extrémně složité a ne každý ředitel je získal, musel jsem je proto odvolat. Mimo jiné prověrky hodnotí původ majetku a způsob, jakým k tomu majetku prověřovaný přišel. Hodnotí to, zda člověk, který toho ředitele dělá, je z hlediska bezpečnosti státu v pořádku,” řekl Válek.

Podle několika článků Seznam Zpráv si Stiborek vydělal v posledních letech desítky milionů korun prostřednictvím půjčování peněz na vysoký úrok a s vysokými smluvními pokutami, které i za den podle zjištění serveru dosahovaly desítek tisíc korun. A není podle nich ani zřejmé, kde vzal ředitel IKEM 57 milionů korun na začátek svého podnikání ve finančnictví. Podle jeho vyjádření pro server mu peníze půjčila jeho rodina.

Stiborek místo ředitele IKEM obhájil letos v květnu, když MZ ČR vypsalo nové výběrové řízení na ředitele IKEM stejně jako u všech jím zřizovaných organizací, v jejichž vedení stojí ředitelé či ředitelky déle než pět let. Od patnáctičlenné komise Stiborek obdržel dvanáct hlasů. Jeho zvolení následně potvrdil ministr zdravotnictví.

Výběr šéfa SÚKL ukazuje na špinavou politickou hru

Podle Válka měl Stiborek taková daňová přiznání, kde byly toky peněz jasné.

„On toto v té době nedělal, tuto činnost,” řekl dnes [16.8.] ministr s tím, že jeho resort již informace z médií prověřuje.

„Ne všechny jsou úplně přesné,” dodal.

V daném případě podle Válka zřejmě nejde o trestněprávní rovinu. Kdybychom se bavili o morální stránce, o etice, tak mě to nesmírně mrzí, řekl následně.

Názor Válka a premiéra Fialy je docela odlišný

IKEM je podle Válka jednou z nejlépe hospodařících fakultních nemocnic. A je to jeho ředitel, za kterým stojí odborová organizace a stojí za ním i zaměstnanci, uvedl ministr.

„Dvakrát zvítězil naprosto suverénně v konkurzech,” vyzdvihl.

Nicméně v IKEM není vše zalité sluncem tak, jak by se mohlo ze slov ministra zdát. Letos v červenci již média docela podrobně informovala o sporech Stiborka se zaměstnanci institutu, především jeho čelními představiteli. Přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který byl jedním ze Stiborkových protikandidátů do čela IKEM už v roce 2018, byl vedením kritizován za to, že odmítl spolupracovat na programu transplantací ledvin se Slovenskem.

Další potíže v IKEM byly podle Seznam Zpráv s nakoupenými drahými srdečními pumpami, kterým ještě před jejich využitím skončila exspirace. Personální situaci v IKEM dokonce řešil na uzavřeném jednání senátní výbor pro zdravotnictví. Následně do institutu dorazil na osobní návštěvu ministr zdravotnictví s premiérem Petrem Fialou [ODS].

„Považuji za důležité, aby došlo k určité vnitřní stabilizaci, aby se IKEM nespokojoval jen s úspěchy, kterých dosahuje dnes, ale aby myslel i na budoucnost,“ řekl při návštěvě IKEM letos v červnu předseda vlády.

Slinivku IKEM transplantuje 40 let. Dorazil i premiér s ministrem

Prošel si i stavbu dvou nových pavilonů za více než miliardu korun. Uvedl, že se objekty dokončí v plánovaném čase a za plánované prostředky. Dofinancování ze státního rozpočtu nebude nutné, dodal.

Nicméně předseda vlády na zjištění serveru Seznam Zprávy zareagoval již počátkem týdne poněkud jinak než ministr zdravotnictví. Podle premiéra Fialy jsou nová zjištění týkající se Stiborka závažná a žádá co nejrychlejší vyjasnění situace.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here