Léků do ČR proudí o desítky procent více, problém je jinde

3
15152
leku
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

S odvoláním na data Státního ústavu pro kontrolu léčiv farma výrobci tvrdí, že od loňského září do letošního března dodali na český trh oproti předchozím obdobím o desítky procent více léků. Kritiku ministra zdravotnictví Válka proto odmítají.

Desítky tisíc balení do ČR mimořádně dodaných registrovaných i neregistrovaných léků za poslední sezonu několikrát veřejně avizoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Šlo a stále jde hlavně o antibiotické suspense pro děti, ale i peniciliny pro dospělé pacienty. A stejně tak v posledních týdnech otevřeně a s jistotou ministr hovoří o tom, že na opakovaných výpadcích léků nesou velký podíl jejich výrobci a distributoři.

„Korektnost v tomto směru skončila. Mám toho plné zuby, abych byl pořád za pitomce,“ řekl nedávno před poslanci sněmovního Výboru pro zdravotnictví na adresu farma firem ministr Válek ve věci dlouhodobých výpadků léků.

Farma firmy dostaly obrovskou svobodu, hřímal Válek na výboru

Za důležité proto nyní považuje přijmout co nejtvrdší zákony. Ty by resortu a jeho za lékovou politiku odpovědným organizacím daly podle jeho slov trumfy do ruky. Díky nim by se podle ministra farma firmy neodvážily třeba i nahodile přerušovat do Česka nasmlouvané dodávky léků.

„Ano, podle mě by měl být tvrdý přístup k těm firmám. Ty firmy dostaly obrovskou svobodu,“ řekl na jednání odhodlaně ministr Válek.

Výrobci léků jedou na maximum

Proti slovům ministra se již vyslovilo mnoho zástupců farmaceutických firem. A nyní se proti nim postavili i zástupci firem sdružených v České asociaci farmaceutických firem [ČAFF]. Ty vyrábějí především generické a biosimilární léčiva, která na trhu chybějí nejčastěji. Podle nich za výpadky léků nestojí jejich nízké dodávky, které se naopak v letošní sezoně nemocnosti navýšily o desítky procent, ale vysoká spotřeba a enormní poptávka po lécích nejen v České republice.

„Z otevřených dat na webu SÚKL vyplývá, že v období od září 2020 do března 2021 byl ve srovnání se stejnými měsíci sezony 2022/2023 zřejmý nárůst dodávek ve většině skupin antibiotik,“ uvádí ve své zprávě ČAFF.

Konkrétně například u základního tabletového penicilinu pro dospělé dodaly farmaceutické firmy na trh v uvedeném období o 92 procent balení více.

„ČAFF proto odmítá kritiku, že výrobci nedodali na český trh dostatek léčiv,“ ohrazuje se proti tvrzením ministra Válka Asociace.

Běžte od toho, když to nezvládáte, vyzvala Válka Schillerová

Navíc, jak podtrhuje, z veřejných dat je zřejmé, že výrobci dodávky většiny antibiotik na český trh v této době navyšovali. U některých druhů antibiotik dodali od září 2022 do března 2023 o desítky až stovky procent balení navíc.

Například u dětského penicilinového sirupu výrobci oproti loňské sezoně navýšili dodávky o 80 procent,“ říká výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Dokonce jedna konkrétní velikost balení zmiňované suspenze penicilinu pro děti podle jeho slov dosáhla nejvyšších prodejů ve sledovaném období let 2018 až 2023.

„A přesto byla poptávka po těchto lécích pro děti ještě vyšší. Tak obrovské výkyvy ve spotřebě a převis poptávky nelze v žádném případě předvídat,“ upozorňuje Vrubel.

Podobná data dokládající vyšší dodávky léků v porovnání s předchozími sezonami jsou podle něj vidět i u jiných druhů antibiotik.

Za výpadky výrobci nemohou, závozy se zvyšují

Zástupci farma firem s odvoláním na data SÚKL, který je ministerstvu zdravotnictví podřízenou organizací, tak odmítají kritiku, že k výpadkům dochází kvůli jejich omezeným dodávkám. Anebo přesměrováním dodávek do jiných lukrativnějších trhů. Současně vyzývají vedení resortu ke společnému a konstruktivnímu dialogu, jehož výsledkem by měl být silnější a odolnější český lékový trh.

Žádná firma ovšem není schopna pokrýt poptávku, pokud stoupne o sto a více procent meziročně ve více zemích, a navíc zcela neplánovaně,“ podotýká Vrubel.

Výpadky některých léků a jejich následnou nedostupnost vyvolala podle Asociace vysoká poptávka a spotřeba. Celé situaci podle Vrubela nepřidaly logistické problémy v dodávkách surovin a obalů nutných pro finální výrobu léků převážně z asijských trhů. To ruku v ruce s nárůstem cen energií a dalších výrobních vstupů.

„Současní dodavatelé antibiotik, kteří vyrábějí léky v Evropě, již téměř rok vyrábějí na maximu svých kapacit,“ tvrdí zástupci Asociace.

EK dělá vše pro to, aby docela dobila farmacii v EU

Rovněž připomíná, že jsou to právě farmaceutické firmy, které při plánování výroby a dodávek na jednotlivé trhy pracují s vysokou mírou obchodního rizika. Jelikož samotný stát žádné léky neobjednává a neurčuje ani objem jejich dodávek. Veškeré ztráty vzniklé ze špatně odhadnutého odbytu v dané zemi jdou proto na vrub daného výrobce. Veškeré přebytky, respektive nevyužité léky firmy likvidují na své náklady. K čemuž podle ČAFF v praxi i běžně dochází a v minulých letech se tak dělo i v případě antibiotik.

„Plánování výroby proto nemůže být jen o tom za každou cenu dodat maximum možného. Ale také o tom, jaká může být reálná potřeba,“ vysvětlují fungování trhu s léky zástupci farma firem.

Taktéž ministerstvo zdravotnictví znovu upozorňují na to, že řešení problému by podle jejich názoru přinesla revize cenových a úhradových mechanismů. Anebo garance státu odběrů dodaných léčiv.

Ministr Válek mírní svá slova

Závěrem dodejme, že i ministr Válek pomalu mírní rétoriku vůči farmaceutickým firmám, které v posledních týdnech označuje za hlavní viníky v Česku chybějících léků. Tento týden [18.5.] na svém profilu na Twitteru napsal následovné.

„Je spousta slušných a korektních farmaceutických firem, které nám v současné situaci pomohly. Ale některé byly, decentně řečeno, velmi neslušné,”

Dodal, že chce být i bude k farma průmyslu velmi korektní. Jelikož, jak píše, vnímá jako vlastní odpovědnost to, že pacienti v Evropě a ČR budou mít léky.

„Jsem ale připraven být extrémně tvrdý k těm, co říkají: Nás to nezajímá, to není náš problém, to není naše práce,” dodává ministr Válek s tím, že na to není skutečně zvědavý.

Na druhou stranu, jak například v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz uvedl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář, většina firem takový přístup v případě problémů neuplatňuje.

Čím menší je konkurence, tím více hrozí výpadků léků

„Všichni kolegové, u kterých jakýkoli výpadek hrozí, nebo už nastal, problému věnují maximální pozornost. A snaží se o to, aby ty dodávky přípravků, pokud už chybí, byly do České republiky co nejdříve navráceny. Snaží se maximálně o to, aby se pacient ke své léčbě dostal,“ řekl a potvrdil informace o tom, že léků se do Česka v poslední době vozí podstatně více než v minulosti.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Uprostřed pylové sezony přestal být dostupný na trhu přípravek na alergii – antihistaminikum Nestibil, neuvěřitelné měnit uprostřed pylové sezony osvědčený lék! Můžete mi vysvětlit, proč moderátoři nechtějí schválit tento příspěvek, že mi ten samý poprvé napsaný o tomto zmizel???! Mohou si to ověřit v každé lékárně.

  2. […] Výrobci dělají co můžou, ale poptávka se zvýšila o víc jak 100%. Přestože oni svoje dodávky oproti lonským letům zvýšili, stejně to nestačilo. Stát ani nikdo žádné léky neobjednává, takže riziko je pouze na straně výrobce : Výrobce pokud vyrobí víc léčiva než prodá, tak ho musí na vlastní náklady zničit a realizuje tak ztrátu. (dovedu si představit, že funguje jako obchod, který ke konci šichty už nepeče pečivo, aby ho nemusel vyhodit, pozn. Autora) https://www.zdravezpravy.cz/2023/05/19/leku-do-cr-proudi-o-desitky-procent-vice-problem-je-jinde/ […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here