Běžte od toho, když to nezvládáte, vyzvala Válka Schillerová

24
26160
Schillerova
„Pane ministře Válku, běžte od toho a přenechte to někomu, kdo to zvládne,“ vyzvala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka šéfka sněmovního klubu hnutí ANO Alena Schillerová. / Foto: Hnutí ANO

Předsedkyně Poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová se obává o zdraví českých dětí kvůli nedostatku antibiotik. A proto na sociálních sítích vyzvala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], aby rezignoval na svou funkci.

„Pane ministře Válku, běžte od toho a přenechte to někomu, kdo to zvládne,“ vyzvala Vlastimila Válka k odchodu z ministerské funkce poslankyně a šéfka sněmovního klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

K ostrým slovům ji, jak říká, přiměl aktuální telefonní hovor s jedním z brněnských dětských lékařů, kterého k frustraci a zoufalství přivádějí stálé výpadky některých druhů antibiotik, především těch pro dětské pacienty.

„Právě mi zavolal známý dětský lékař z Brna a říkal mi o své frustraci a zoufalství. To, když má předepsat dítěti místo penicilinu na anginu například jiné méně vhodné antibiotikum, které ale stejné dítě může potřebovat na zápal plic a ono nemusí zabrat,“ popisuje situaci ve svém videu na Twitteru Schillerová.

Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

Dodává, že opoziční politici se mohli ještě zasmát situaci, kdy zástupci pětikoaliční vlády před loňskou zimou, kdy u lidí panovaly vážné obavy z nedostatku plynu a elektřiny, domácnostem radili obstarat si pro jistotu dva svetry. K smíchu už podle ní ale rozhodně nebylo, když vláda posílala seniory stát do fronty na příspěvky na bydlení k úřadům práce.

„A já bych se nerada dočkala toho, že angínu, hlavně u dětí, teď pro změnu budeme místo penicilinu léčit oreganem, šalvějí nebo česnekem,“ říká Alena Schillerová a vyzývá ministra Válka k odchodu z funkce.

Antibiotika v Česku chyběla a chybí

Pravda je, že od loňského podzimu v Česku opakovaně chybí některé druhy antibiotik i jiná třeba i volně prodejná léčiva, především dětské sirupy na kašel a snížení horečky. Na nedostatek léků ministerstvo zdravotnictví reagovalo mimořádnými nákupy v unijních zemích. Kupříkladu v polovině února do lékáren dorazila mimořádná dodávka dvaceti tisíců balení penicilinových antibiotik pro děti ve formě suspense.

„Skvělá zpráva! Díky jednáním s výrobcem se podařilo urychlit dodávku téměř 20 tisíc balení aktuálně nedostatkových dětských penicilinových antibiotik ve formě suspenze,“ pochlubil se počátkem února na Twitteru ministr zdravotnictví Válek.

Dodal, že resort dělá absolutní maximum pro zlepšení situace v dostupnosti antibiotik. K nedostatku některých léků podle něj došlo v důsledku extrémního nárůstu spotřeby. Zásobování léky sleduje od loňského prosince na ministerstvu zdravotnictví ustanovená pracovní skupina pod vedením náměstka Jakuba Dvořáčka.

Nechci vysvětlovat, proč někdo umřel, protože neměl léky

Zastoupení v ní mají lékaři, lékárníci, SÚKL, velkodistributoři i výrobci. Vzhledem k nutnosti posílení lékové politiky v Česku funguje tato pracovní skupina natrvalo.

„Pracovní skupina, která pracuje od prosince loňského roku, bude postupně přetvořena v tým, který bude celoročně pracovat,“ uvedl Jakub Dvořáček.

Současně resort dočasně přistoupil k zákazu reexportu některých léků, u nichž hrozí výpadky. A součástí řešení má být i novela zákona o léčivech. Více výše v podcastu ZdraveZpravy.cz s Jakubem Dvořáčkem.

Stabilitu trhu přinese změna legislativy

„Výrazně nám novela o léčivech umožní, aby byla lepší stabilita trhu. Lepší odolnost České republiky proti různým výpadkům,“ uvedl na únorové tiskové konferenci ministr Válek.

Usilovat bude, jak uvedl, o co nejrychlejší projednání normy. Jakmile novela projde meziresortním připomínkovým řízením, zamíří k projednání do vlády. Za ideální považuje Válek termín platnosti normy od letošního července. V horším případě pak od ledna 2024.

Stabilitu lékovému trhu přinese až novela o léčivech

Hlavní změnou, kterou přinese zmiňovaná novela o léčivech, je, že výrobci budou muset u předem vyjmenovaných léčiv držet jejich skladové zásoby v takovém objemu, který pokryje zhruba dvouměsíční poptávku trhu. V opačném případě je čekají finanční postihy. Firmy s tím nesouhlasí. Podle nich toto opatření způsobí další problémy.

Nově by distributoři léků i lékárny ministerstvu povinně poskytovali data z oběhu u vybraných léčivých přípravků. Od čehož si ministerstvo opět slibuje lepší přehled o dostupnosti léků. A včasnou reakci na jejich hrozící nedostatek. To tím, že začne jednat o mimořádných dodávkách na skladech ubývajících preparátů.

Veronika Táchová

24 KOMENTÁŘE

  1. Ač paní Schilerovou nemusim, v tomto případě má bohužel as pravdu. Pan Válek není ani náhodou nejostřejší tužka v penálu pětikolky, což dokazuje stále více svými diletantskými nápady a i skutky. Takovou situaci naše republika ještě nezažila a není zde na místě se zaklínat jakýmikoliv okolnostmi. Zkrátka pan Válek jako ministr zdravotnictví totálně selhává a nebude to lepší dokud se neprobudí šéfpartaj Fiala. Jen aby nebylo pozdě. Škoda že se rezorty nepřidělují jako dříve podle příjmení. Ministr zdravotnictví Rubáš, životní prostředí Dejmal, teď by to sedělo.

  2. A tak se ptám už 33 let,kde je ta vláda odborníku co nám sliboval Klaus.Bože chran nás od této vlády která opět kráčí k socialismu,udávání a klientelizmu.

  3. CHci vědět proč byl muj komentář smazán.Nebo zde platí pořekadlo -neříkej mi pravdu nebo mě nase…Tak je tohle demokracie nebo bude ještě huř. / Pozn. red.: Mějte s námi, prosím, strpení, ne vždy jsme u každého komentáře hned. / děkujeme, redakce.

  4. Pani Schillerová už rozumí i zdravotnictví. A když vládlo ÁNO, Babiš vyhazoval a dohazoval ministry zdravotnictví snad každý měsíc = to tehdá byli teda Odborníci zdraví.
    Alenka a Havlíček, panečku, Ti rozumí všemu, akorát sobě neé.

    • Souhlasím se vším co tu píšete. To co tu předvádí Šilerová, Havlíček a další jejich kolegové není ničím jiným, než neustálé hledání chyb vládních činitelů, otravují veřejnost, sami nic neumí jen kritizovat a doposud pouze sedí na dobře placených místech za naše peníze a pro náš národ nic nedělají.

    • Pan Válek se sám ztrapnil už když nastupoval, a takový neumětel, nemá co dělat na MZ. Toto ministerstvo může takto řídit kdokoli z ulice jako on. Vždyť je stejný jako celá vláda naslibuje a skutek utek. Vezměte si antibiotika a další léky. O covidu se nebudu bavit. Jen čeká až to odejde samo. Přitom se právě nezapočítávají ti, kteří onemocněli po očkování i po prodělané nemoci. Jen se podívejte do statistik. To že v rámci ČR probíhá stále pandemie nikoho nezajímá.

  5. Pávice a Blekota dvě želízka v politickém boji. Alenko nějak jsi zapomněla jak jste v nouzovém stavu při covidu prohýřili co se dalo, včetně tvého fotografování za 2,5 mil. A jak jste zajistili injekce a roušky? Všechno pozdě a ještě jste se u toho namazali. Válek to nezvládá ale ty seš poslední kdo by měl kritizovat.

    • Josef Josef nepamatujete si jak volala dnešní vláda v roli opozice že vláda dává málo? Opozice chtěla rozhazovat protože za to nebyla odpovědná. A ted brečí.

      • To je pěkná blbost.Stačí se podívat na seznam dodavatelů schválených tehdejší vládou na roušky a dovoz roušek z Číny.Hamáček je za vodou,Prymula a jeho děti taky.
        Neotáčejte dějiny prosím.

  6. Snížení valorizace důchodcům – to zvládli odhlasovat za 2dny s legislativní nouzí, ale novelu o lécích to nejde. A dodávky budou vyřešeny až v r.2024 – to jako vážně?

  7. Tak je měl Alenko objednat ministr gangu Ano/Agro, protože léky v takovém mnoožství se objednávají s několikaletým předstihem.
    Místo toho si mastil kapsu na provizích na miliardách za zbytečné roušky a léky na Covid, které se nyní vyhazují.

  8. A zamyslel se někdo nad tím, kolik léků berou dnešní děti? Jen je někde píchne a už honem léky. No je to zdraví vašich dětí. Moje děti měly za celé dětství snad dvakrát nebo třikrát antibiotika. Jsou snad děti dnes jiné než byly před třiceti lety?

  9. Naprosto souhlasím s paní Schilerovou, pán ministr zdravotnictví Válek není schopen zastávat tuto funkci ministra. Ony to nejsou jen léky, které jsou základem našeho zdraví, ale jak se zachoval k ženám, které byly nedobrovolně sterilizované – zamítnuto,zamítnuto.

  10. Opoziční spravedliví, nejlepší ze všech neustále někoho vyzývají k odstoupení. Za 8 let jejich vládnutí se ČR především posunulo na nejvyšší místa v hodnocení rozhazování. Děti hlavně potřebují pohyb, otužovat se.. jak tohle nebude,tak nikdy nebudou stačit žádné prášky.

  11. Jak může tahle teta radit někomu ať jde od toho? Sama neměla tolik soudnosti, aby se vzdala postu na MF a nakonec nechala po sobě sekeru 500 mld. Neuvěřitelná drzost celýho ANO se vůbec k něčemu vyjadřovat. To zadlužení co po sobě Babiš a jeho kumpáni nechali se bude ČR horko těžko zbavovat mnoho desetiletí.

  12. Jste hlupáci když nevidíte co se vlastně děje. Tahle vláda už od začátku své vlády rozhazuje i to co tu není. Dotace zvyšování cen energií, léků, nejdůležitějších potravin dokonce bezlepku,. Důchody srážení a to nemluvím o energií. Zvyšování cen nejdůležitějších léků rozprášena státní rezerva která před nástupem téhle vlády činila něco kolem 4 miliard, a evidentní zaslepení všech, že státní dluh se zvýšil o několik desítek miliard. Pomoc lidem který si za vše mohou sami, už jenom tím jakého člověka mají za prezidenta pornoherce či loutku nástrčenou západem samé lži, kdo tomu věří je zmanipulovan médiem jako fb, tiktik či insto, věříte lži a sami nevíte kde je pravda. Stačí aby vám někdo predhodil kost a vy skáčete tak jako spisy StB co vytáhli jenom jednoho a vám to stačí, ubohost nemyslet inu stačí slišeti či v médiu často pozorovati a jednoduše stě zmanipulovani.Kde jsou další co jsou tu dodnes. Ve vládě jich nevydite, protože vám právě tyhle tlačili kedlubny do hlavy, jste zmanipulovani bez špetky vlastneho úsudku. A ani to netušíte. Závist, zlost a faleš je to tady. Kde je minulost ooddss která připravila naše děti o slobodu. Je tady a rozseva samé lži znova a dokončuje to co bylo jimi započato desítky let zpátky. I demokracie…co to vlastně je.. nic spojené s volným vlastním názorem. Hanba. Tupost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here