Ukrajinská agentka a šavlistka prodává svou Barbie

0
256
barbie
Olha Charlanová [druhá zprava] ve vítězném týmu ukrajinských šavlistek. / Foto I, II, III.: Redakce ZdraveZpravy.cz / Zdroj: Olga Kharlan official profile

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová draží na eBay panenku Barbie, která podle ní jako po první Ukrajince vznikla. Veškerý výtěžek daruje na rehabilitace raněných ukrajinských vojáků, uvedla na svém profilu.

Olha Hennadijivna Charlanová je ukrajinská sportovní šermířka, která se specializuje na šerm šavlí. Dvaatřicetiletá šermířka zaujala v červenci média, když po vítězném duelu odmítla na mistrovství světa v Miláně podat ruku ruské soupeřce. A proto ji porota diskvalifikovala z turnaje.

„Panenka existuje v jednom případě. Je součástí série Barbie věnované výjimečným ženám po celém světě. Mattel jej vydal v roce 2020 speciálně k Mezinárodnímu dni žen a na počest svého 60. výročí,“ láká zájemce o koupi jedinečné Barbie ukrajinská šavlistka.

Na olympijských hrách Charlanová startovala v roce 2008, 2012 a 2016 v soutěži jednotlivkyň a družstev. V roce 2016 získala v olympijské soutěž šavlistek v Riu de Janeiro bronz díky výhře nad francouzskou Manon Brunetovou. Ukrajinu reprezentuje od prvního desetiletí jednadvacátého století.

Panenka s blonďatými vlasy…

Panenku s blonďatými vlasy v upnutém bílém šermířském úboru a s fleretem se chystá šermířka vydražit v internetové aukci eBay za co nejvyšší nabídku. Protože jde o jediný exemplář, lze očekávat enormní zájem ze strany sběratelů.

Charlanová nabízí i atraktivní sportovní příběh. Je několikanásobná mistryně světa a v roce 2008 vybojovala s ukrajinským družstvem šavlistek na olympijských hrách zlatou medaili. Šermířka původem z ukrajinského Mykolajivu teprve nedávno prozradila, že kromě toho pracuje v akademii ukrajinské tajné služby SBU.

Služba bezpečnosti Ukrajiny [Služba bezpeky Ukrajiny, SBU] je hlavní ukrajinská civilní kontrarozvědka. Zákon ji definuje jako státní orgán zvláštního určení s donucovacími funkcemi. Služba, která je přímo podřízená prezidentovi, zajišťuje státní bezpečnost Ukrajiny. Od 19. července 2022 ji vede brig. gen. Vasyl Maljuk.

Fleret u panenky Barbie je lehká bodná zbraň, lehčí než kord, která vznikla v 17. století. Jméno pochází z francouzského slova fleur [květ] a odkazuje na tvar záštitných oblouků. Jde o velmi rychlou a technickou zbraň, vhodnou pro začátečníky i zkušené šermíře. Sportovci s ní většinou začínají a teprve později přecházejí na kord. Při šermu s fleretem se počítají zásahy na vymezené části trupu šermíře s pomocí speciální elektricky vodivé vesty.

Šavlování má sportovkyně v krvi

K šermu a své šavli se Olha Hennadijivna Charlanová dostala podle serveru BBC jako dítě kouzlem nechtěného. Původně chodila na klasický tanec, ale v jednu chvíli si to její rodiče už nemohli dovolit, a tak ji v devíti letech zapsali na kurzy šermu, které byly zdarma. Tomuto sportu Olha propadla a všechny svoje sešity pokreslila kordy, popsala v ruskojazyčné verzi serveru BBC její sestra. Ve 14 letech už se účastnila mistrovství Evropy v soutěži dospělých.

Za její odmítnutí potřást rukou ruské soupeřce jí Akademie tajné služby SBU udělila své nejvyšší ocenění. Charlanovou diskvalifikovali ze soutěže šavlistek poté, kdy po vítězném duelu 1. kola nepodala ruku ruské soupeřce s neutrálním statusem Anně Smirnovové. Podle pravidel si po oznámení výsledku šermíři potřást rukama musejí, to však čtyřnásobná individuální mistryně světa vzhledem k ruské agresi na Ukrajině odmítla.

Na setkání se studenty akademie Charlanová podle webu ukrajinské stanice Hromadske zdůraznila, že Ukrajinci “si nemohou potřásat rukou s nepřítelem, nýbrž musejí celý svět upozorňovat na to, že válka pokračuje”.

Charlanová nebyla sama, kdo se takto na turnaji vymezil. I v soutěži kordistů odmítl bronzový olympijský medailista z Tokia Ukrajinec Ihor Rejzlin v 1. kole nastoupit proti Rusovi Vadimu Anochinovi a ze soutěže vypadl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here