Problém jsou nízké ceny léků v Česku, říká Prymula

0
1206
Prymula
Exministr zdravotnictví Roman Prymula / Foto: Úřad vlády ČR

Za jeden ze zásadních důvodů nedostatku léků v Česku považuje exministr zdravotnictví Roman Prymula nízké ceny, za které je Česko od výrobců nakupuje. Například Německo si léky zajistilo právě navýšením cen jejich výrobcům.

„To, co je naším problémem velikým, jsou poměrně nízké ceny léků,“ řekl k častému nedostatku i základních léků bývalý ministr zdravotnictví a vakcinolog v pořadu 360 ° televize CNN Prima News Roman Prymula.

Je pak podle něj vcelku pochopitelné, že země s jednou z nejníže vysoutěženou cenou za daný lék stojí na konci seznamu výrobců co do dodávek léků. A tak se i často stává, že se na takovou zemi zpravidla nedostává.

Maximální stanovenou cenu léku vázaného na lékařský předpis hrazeného z veřejného zdravotního pojištění v Česku určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] tak, že se zprůměrují tři nejnižší ceny daného léku v zemích Evropské unie [EU]. Tento systém stanovení ceny léků pak podle Romana Prymuly způsobuje, že se český trh stává pro farmaceutické firmy nezajímavým a sjednávají si smlouvy se zeměmi s vyššími cenami.

„Primární problém je, že jsme na chvostu cenových relací, které tady v Evropě jsou,“ řekl.

Pro příklad uvedl, jak na výpadky léků reagovalo sousední Německo. I když tamní systém stanovování cen léků funguje o něco jinak než v ČR. Nicméně v reakci na časté reexporty léků ze země a výpadky i základních léků vedení země navýšilo ceny některých léků až o 90 procent. Tím sice stáhlo Německo dodávky léků z jiných evropských zemí k sobě. Pro své občany tak ale zajistilo dostatek základních léků.

Co říkají zástupci ministerstva

Za Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v diskuzi hovořil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Podle něj ono navýšení cen za léky pro výrobce v Německu neproběhlo u všech léků. Ale jen spíše výjimečně. Uvedl, že například ceny generických léků [po vypršení patentové ochrany, pozn. red.] jsou v Německu nižší než v Česku. A to z toho důvodu, že zdravotní pojišťovny jejich ceny soutěží. To stlačuje ceny, za které je od výrobců nakoupí.

„A u nás se tyto tendry nedělají. Máme systém méně nátlakový, ale i méně rizikový,“ vysvětlil Jakub Dvořáček.

Antibiotika budou, i penicilin pro děti, slibuje ministr Válek

V českém systému stanovení ceny za léky tak podle něj nehrozí, že z trhu vypadne velký výrobce/dodavatel léků. Jakub Dvořáček i pro Zdravé Zprávy několikrát odmítl, že by ceny léků v Česku byly natolik nízké, až by se stalo Česko nekonkurenceschopné s ostatními státy. A to i přesto, že zástupci farmaceutických firem na tento problém upozorňovali už v době, kdy výpadky léků zdaleka nebyly tak časté jako dnes.

Léků bude letos možná dostatek

V nadcházející sezoně respiračních a jiných nemocí by se podle Jakuba Dvořáčka neměla opakovat situace s loňska ani letošního jara. To ale jen, pokud výrobci dodrží to, co ministerstvu slíbili, jak uvedl.

„Ano, budeme mít lepší situaci, než jsme měli. Ale vše závisí, jakým způsobem naplní sliby výrobci,“ uvedl k zajištění dostatku léků náměstek.

V lékárnách by podle něj měl být dostatek léků na respirační onemocnění, léků na snižování teploty i antibiotika, včetně těch penicilinových. Současné nasmlouvané množství objednávek podle Dvořáčka převyšuje množství léků, které se v ČR spotřebovaly loni na podzim a v zimě i letos na jaře.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

Příliš důvěřivý ke slovům přicházejících z resortu zdravotnictví ale není Kamal Farhan z opozičního hnutí ANO, jeho stínový ministr zdravotnictví.

„Pohybujeme se v imaginárních slibech,“ řekl směrem k resortu.

Podle něj jde o další z mnoha slibů ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09].

„Nemám informace, že léky nebudou. Ale sliby ministra Válka svědčí o tom, že je nikdy nezajistil,“ uvedl Farhan.

Dovozu léků z třetích zemí příliš nevěřil ani Prymula

Zmínil například letos na jaře ohlášenou spolupráci v zajištění léků s Jižní Koreou, kterou avizoval resort za přítomnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéty Pekarové Adamové. Byť si ministr Válek se svou stranickou kolegyní od zmiňované spolupráce slibovali zajištění dostatku léků pro Českou republiku, ke spolupráci zatím nedošlo. Což se dalo s ohledem na složitý povolovací proces dovozů léků z mimoevropských zemí očekávat i podle Romana Prymuly.

Jižní Korea do Česka léky nejen dodá, ale i je v Česku vyrobí

To v pořadu uznal i Jakub Dvořáček. Potvrdil, že vyřídit povolení pro dovoz léčivých látek z třetích zemí je složitý a zdlouhavý proces. Jelikož ale v Jižní Koreji jednali s výrobci, kteří již do Evropy léky dodávají, byť na jiná onemocnění, nemělo administrativní řízení zabrat tolik času jako obvykle, vysvětlil. Problém podle něj spočíval v tomto případě v tom, že korejští výrobci zjistili, že na český trh se významně obnovily dodávky antibiotik. A na trhu jich tak je dostatek.

„Oni poznali, že trh je přesycen a ekonomicky se jim proto dodávky nevyplatily,“ vysvětlil rozvázání plánované spolupráce s Jižní Koreou v oblasti léků náměstek Jakub Dvořáček.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here