Za zhubnutí zaplatí VZP diabetikům nutričního poradce

1
1131
nutricniho
Ilustrační foto: Pixabay.com

Od příštího roku Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP] pacientům s diabetem nebo prediabetem zaplatí služby nutričního specialisty. Ovšem výměnou za to, že obézní pacient zhubne a u ostatních se sníží hladina cukru v krvi.

Služby nutričních specialistů od ledna 2024 nabídnou pojištěncům VZP ČR s diabetem lékaři spadající do sítě takzvaných rozšířených diabetologických ambulancí. Těch má být po celém Česku zhruba osmdesát. Diabetologové v těchto ambulancích budou při péči o pacienty spolupracovat s nutričními terapeuty smluvně navázanými na VZP ČR.

„Zapojení nutričních terapeutů do systému diabetologické péče v rámci ambulancí považuji za zásadní krok, který povede ke zlepšení péče o pacienty s diabetem v České republice,“ vítá rozšíření služeb v péči o cukrovkáře předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP prof. Martin Prázný.

Zapojení nelékařského personálu, tedy nutričního specialisty, umožní podle profesora v ambulancích diabetologů zvládnout širší spektrum činností. Nikoli jen těch zaměřených na analýzu pacientova těla a jeho stravovacích návyků, ale umožní také zasáhnout do jeho životosprávy a pracovat s jeho postoji ke stravování a pohybu.

„Z mého pohledu jde o významný pokrok, který otevírá v diabetologii zcela nové možnosti,“ říká prof. Prázný.

Zmenšení žaludku lékaři nedoporučí každému obéznímu

K hlavním úkolům nutričního specialisty v péči o diabetického pacienta bude zhodnocení složení jeho těla i jeho jídelníčku. A s ohledem na to mu poté navrhnout změny ve stravování a životosprávě, jež povedou k lepší kompenzaci diabetu. Rovněž ho upozorní na rizika spojená se špatným stravováním a nedodržováním nastavené léčby. S pacientem bude v prvních týdnech a měsících péče specialista v častějším kontaktu. Tím by se měla posílit motivace pacienta k tomu, aby se změnil, respektive zlepšil jeho přístup ke svému zdraví.

Konec úhrad “jen tak” bez sledování výsledků

Samotné pacienty u nově zaváděné služby možná zarazí to, že zdravotní pojišťovna již neproplatí péči o ně, konkrétně služby nutričního specialisty, jen tak, jak jsou pacienti zvyklí. Tedy bez kontroly. Podmínkou dlouhodobého proplácení služby z pojištění je, že se pokyny a radami specialisty bude pacient také řídit. Což si pojišťovna i jednoduše zjistí.

VZP bude u pacientů na nutriční terapii sledovat, do jaké míry se jim daří doporučený režim naplňovat. A zda u nich díky tomu dochází ke zlepšení sledovaných hodnot,“ říká k úhradě léčebné služby mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Až 40 procent diabetiků v Česku trpí poruchou funkce ledvin

Mezi kritéria úspěšnosti terapie podle ní patří například snížení tělesné hmotnosti alespoň o pět procent u obézních pacientů. Další podmínkou platnou i pro ostatní diabetiky je zlepšení kompenzace diabetu, konkrétně pokles hodnoty glykovaného hemoglobinu. Dále zlepšení hladiny glukózy v krvi po jídle nebo snížení výskytu hypoglykémií.

„Otevíráme tím cestu ke komplexní intervenci životního stylu u motivovaných pacientů s diabetem 2. typu. Ať už se jedná o pacienty s nově zjištěnou diagnózou, nebo pacienty obézní či s komplikacemi,“ říká k zaváděné péči navázané na přístup samotného pacienta prof. Prázný.

Nutriční specialista bude moci v diabetologické ambulanci pečovat o pacienty s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu. Dále o obézní diabetiky 2. typu a o pacienty s nasazenou injekční léčbou cukrovky. Využít ji mohou také pacienti s chronickým onemocněním ledvin nebo ve vysokém riziku kardiovaskulárního onemocnění.

Diabetici ročně spotřebují léky za skoro 10 mld. korun

Cukrovkou dnes v Česku trpí přes jeden milion pacientů a každým rokem jejich počty stoupají. Většina z těchto pacientů se léčí s diabetem 2. typu, který se u nich rozvinul hlavně kvůli špatné životosprávě. Tedy nezdravému stravování, života bez pohybu, který často doprovází popíjení alkoholu a kouření cigaret. Jenom VZP ČR, která registruje přibližně 60 procent všech pojištěnců v zemi, eviduje více než 575 tisíc diabetiků. A společně s přibývajícími počty těchto pacientů rostou i náklady na jejich léčbu. Jenom za loňský rok za péči o ně zaplatila 9,3 miliardy korun. Více než polovina těchto výdajů připadá na úhrady léků, přesně jde o částku ve výši 5,1 miliardy korun.

Diabetickou retinopatii nově vyšetří u diabetologa

V reakci na rostoucí počty diabetiků pojišťovna loni v srpnu nabídla diabetologům, aby ve svých rodinách na účet pojišťovny prováděli pacientům preventivní oftalmologické vyšetření diabetické retinopatie.

„Aktuálně VZP ČR nasmlouvala už 58 takových pracovišť, s dalšími ordinacemi o této možnosti jedná, výsledný počet tedy bude jistě vyšší,“ doplňuje mluvčí pojišťovny.

Screeningové oftalmologické vyšetření přímo v ordinaci diabetologa by tak mělo podle zástupců zdravotních pojišťoven stejně jako lékařů snížit počty diabetiků bez preventivního vyšetření diabetické retinopatie. A současně by se měl zvýšit počet pacientů, kteří se včas dostanou ke specializované péči u oftalmologa. V Česku žije zhruba 100 tisíc cukrovkářů s diagnostikovanou diabetickou retinopatií. Přibližně u dvou tisíc z nich způsobilo onemocnění úplnou slepotu.

–VRN–

1 komentář

  1. Nebylo by lepší, administrativně jednodušší, ale hlavně finančně výhodnější razantně zvednou pojištění a pokud chci platit nejen původní částku, ale také neplatit si léky v plné výši (výrobní náklady plus marže lékáren) tak úředně doložit BMI? Stejně si myslím, že k tomu jednou v nějaké formě dojde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here