Ministr Rakušan spěchá na prodloužení ochrany uprchlíků

21
13691
Ministr vnitra Vít Rakušan vítá školáky na začátku letošního školního roku. Co se týče dětí uprchlíků, nastoupilo jich letos do českých škol dle dat ČSÚ přes 51 tisíc. / Foto: MV ČR

Dočasnou ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny vláda nejspíš prodlouží do konce března 2025. Vyplývá to z novely zákona zvaného lex Ukrajina, kterou má vláda Petra Fialy [ODS] na programu příští týden ve středu.

Dočasná ochrana uprchlíkům z Ukrajiny zaručuje volný přístup na trh práce, přístup do českých škol i systému veřejného zdravotního pojištění. Dosavadní průběh války na Ukrajině podle Ministerstva vnitra ČR [MV ČR], které novelu zákona Lex Ukrajina vládě předkládá, nenasvědčuje blízkému návratu ukrajinských uprchlíků do jejich vlasti.

„Předpokládá se, že Rada EU vydá příslušné rozhodnutí, který institut dočasné ochrany prodlouží o jeden rok, v průběhu měsíce října. Na tento okamžik však nelze se zahájením legislativního procesu čekat,“ uvádí v doprovodném dopisu ministrovi pro legislativu a předsedovi Legislativní rady vlády Michalu Šalamounovi [za Piráty] ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Podle Rakušana k tomu, aby mohl být proces registrace cizinců k prodloužení dočasné ochrany zahájen již v lednu 2024 a mohl proběhnout obdobně jako letos, je třeba zajistit:

  • Přednostní projednání novely zákona vládou i oběma komorami Parlamentu.
  • Pokračování současných kapacit využívaných k udělování a prodlužování dočasné ochrany.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Přičemž u druhého bodu podle něj trvá rozpor s ministerstvem financí. A není jediný. Rakušan ve svém dopise zmiňuje i rozpor mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem školství „ve věci zavedení nových povinností ředitelů spádových škol v souvislosti s kontrolou plnění povinné školní docházky“.

K vízu dočasné ochrany přidá ČR dotazník

Postup prodloužení ochrany bude podle vnitra prakticky stejný jako v letos. Uprchlíci se budou muset do 15. března 2024 nejprve elektronicky registrovat. Při registraci si zároveň zarezervují termín k osobní návštěvě pracoviště vnitra. Na té pak obdrží vízový štítek, kterým prodloužení prokáží.

Novinkou bude dotazník, který budou Ukrajinci při žádání o prodloužení ochrany vyplňovat. Dosavadní průzkumy mezi uprchlíky totiž byly na dobrovolné bázi. A stát nemá k dispozici komplexní informace například o vzdělání, bydlení či složení domácností držitelů ochrany.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

„Údaje poskytnuté cizincem v dotazníku budou sloužit pro statistické účely s cílem podpory integračních opatření,” uvedlo ministerstvo, které dosud eviduje pouze místo narození dané osoby na Ukrajině. Takže nelze ani vyvodit, z jakého regionu daná osoba do Česka přichází.

Stát uhradí náklady na návrat uprchlíků z Ukrajiny

Novela reaguje také na změny ve školství a množící se poptávku cizinců po asistenci při návratu na Ukrajinu. Obecná pravidla pro dobrovolný návrat podle zákona o pobytu cizinců ani podle zákona o dočasné ochraně nejsou podle autorů vyhovující a dostatečně flexibilní. Ministerstvo vnitra proto plánuje vytvořit samostatný speciální program, který předloží ke schválení vládě.

Vláda připravuje zvláštní program pro návrat Ukrajinců

K pondělní půlnoci bylo v České republice podle dat MV ČR 365 875 lidí s dočasnou ochranou a Česko udělilo přes půl milionu víz. Část lidí se údajně vrátila na Ukrajinu. Většinu příchozích s dočasnou ochranou v ČR tvoří podle dřívějších informací ministerstva vnitra ženy a děti. Před válkou na Ukrajině v Česku resort evidoval zhruba 200 tisíc občanů Ukrajiny na území ČR.

–ČTK/DNA–

21 KOMENTÁŘE

  1. Jsem pro pokračování ochrany žen a dětí z oblastí, kde se bojuje. Naopak muže ve věku 18-65 let, kterých je u nás přes osmdesát tisíc, bych místo podpory poslal zpět, ať pomáhají bránit Ukrajinu a pokud nemohou bojovat, tak aspoň ať obnovují, co jim Rus zničil.

    • Tak jiste, pokud podporuji Ukrajinu musi podporovat i ukrajinske zakony, vsichni muzi, na ktere se vztahuje mobilizacni povinnost by meli byt vraceni na Ukrajinu. A ochrana poskytnuta jem zenam a detem z oblasti, kde se bojuje. To je snad logicke.

    • Máme vládu, ktorá namiesto aby pomáhala nám (som Slovák žijúci v ČR), tak pomáha Ukrajincom. Preč s takouto vládou!!

  2. Jaká ochrana uprchlíků. Vžyť je to blbost. Ukraji je veliká země a není důvod aby se úkasa cpali do Evropy. Co si nadrobili, ať si snědí. Mám toho plné zuby – Rakušáka, Filaji a jiných ukrajinofilů.

  3. Tak si říkám, být my v podobné situaci, zda by pomohli oni nám. Ale to by se asi mydlila celá €vropa, popř. další.

    • Myslím, že ne. Právě jeden Ukrajinec řekl svému českému známému, že my Češi jsme blázni. Kdybychom k nim prchli, tak by nám dali maximálně polévku, ubytovali by nás někde v tělocvičně a pak dále nic. Oblečení, drogerie, kapesné 5000, zdarma byt, vstupy do divadla, kina, bazénu, ZOO… Zdarma lékařská péče… Nic z toho by nám nedali. Asi ani by pro naše děti neposehnali do škol české asistenty, my pro ukrajinské máme ukrajinské asistenty do škol.

  4. Ukrajina je velká, je o mnoho větší, než je naše země. Na většině Ukrajiny se neválčí. Kyjev je v pohodě, západ v pohodě, také i Charkov. Natáčel tam jeden Čech. Vše funguje. Jen tam tedy nelítají letadla a je tam zákaz nočního vycházení. To jsme měli také za covidu a nikam jsme kvůli tomu neprchali.

    • Souhlasím. Nevidím jediny důvod proč bychom je měli podporovat.Nase důchodce, kteří celý život přispívali do systému okrádají.Statnim zaměstnancům (kam spadají zdravotníci, hasiči, policisté) zvyšují daně.A vše jen proto, abychom živili bandu Ukrajinců, kteří u nás mají vše zdarma i když u nás daně nikdy neodváděli.Je to hnus a degradace českého naroda

  5. Makal som na šachte aby som sa mal na stara kolena dobre,keby som to vtedy vedel nekopem uhli a ty čo su u kormidla by sa nenarodili a ten potěr by zmrzol,nemusel by ma štat okradnut nemuseli sme živit ukrajince,maju velku zem a oni idu k nam za podporu,že na ukrajine sa im dobre žije, čo vieme tak je to cez 100 mld a sam školnik Rakušan nevie kolko ich tu ma,ani nevie kolko im vyplatil podpori a ani nevieme kolko tych penazi spadlo do kapes, ale sa to dozvieme až tento učitelsky sbor padne aj s profesorskym mlčochom.

  6. Osobně mi vadí i přístup zaměstnavatelů, kteří tento druh víza využívají jako snažší,levnější a rychlejší fomu, jak získat pracovníky na sezónní práce a to, bohužel, nikdo nechce slyšet. Nebo fakt, že někteří pobývají většinu času na Ukrajině a sem přijíždí jen v rámci “dávkové turistiky” a využití výhod,které jim nabízíme. A proč je zde spousta lidí ze Zakarpatí, kde je klid a běžný život? Proč se kritéria nezpřísní jen pro ty, kdo ochranu SKUTEČNĚ potřebuji….

  7. Nikde jsem se nedočetl, jakou budou mít ochranu, když se uzavře čistě teoreticky mír za měsíc. Co potom s úkačkami? A že to jednou nastane, je jasné.

  8. nikoliv ochrana by mela skoncit nebot na Ukrajine se nekde nevalci a tam klidne Ukrajinci muzou jit.Uz jsme byli dost solidarni

  9. Byla bych pro ochranu dětem a zenam, ale Ukrajina je velká a na západě Ukrajiny se nevalci nechápu proč jich je tady moc a navíc i mladí muži kteří mají být na frontě tak je posílat je zpět na Ukrajinu jak to dělají v Polsku.Jako Rakušan je velmi nebezpečný ve svých krocích.Jako nemáme zde dost vlastních lidi co potrebuji pomoc a ochranu ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here