Zmenšení žaludku lékaři nedoporučí každému obéznímu

0
4853
zmenseni_zaludku
Foto: FN Motol

Chirurgické zmenšení žaludku vede k úbytku hmotnosti i léčbě přidružených nemocí u obézních pacientů. I když výkon a následnou péči hradí zdravotní pojišťovny, ne každého pacienta s obezitou lékaři k výkonu doporučí. Musí se i sám snažit.

Bariatricko-metabolické operace, chirurgické výkony v oblasti trávicího traktu, pomáhají obézním pacientům s redukcí hmotnosti a následnou léčbou přidružených onemocnění, která souvisejí s obezitou. Nejčastěji jde o cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

„Principem bariatricko-metabolických operací je jakési zmenšení trávicího traktu. A to buď restrikčními výkony, tedy zmenšením žaludku, nebo výkony malabsorpčními, kdy dochází k částečnému zásahu i do střeva,“ popisuje léčbu vedoucí lékařka Centra léčby obezity při Interní klinice 2. LF UK a FN Motol Dita Pichlerová.

Ve výsledku podle ní takový chirurgický zákrok u pacienta ovlivní nejen velikost snědené porce, ale pacientovi se po operaci změní i hladina některých hormonů a neurohormonů.

„Takže má menší hlad a menší chuť a celkově se mění nastavení těla na hubnutí. Ve FN Motol se provádí restrikční typ operace. To je tubulizace neboli sleeve gastrektomie. Což je i světově nejrozšířenější výkon,“ přibližuje Pichlerová.

Pacient spolupracuje ještě před zmenšením žaludku

Chirurgickou úpravu, respektive zmenšení žaludku lékaři obecně doporučují pacientům s BMI vyšším než 35 a s přidruženými nemocemi. Pokud má pacient potvrzenou cukrovku 2. typu, pak ho k zákroku specialisté doporučí i při BMI nad 30. Nejde však o jediné vodítko vedoucí k doporučení a plné úhradě výkonu z veřejného zdravotního pojištění. Velmi důležité i je, aby pacient prokázal vůli ke spolupráci.

„Před operací je třeba pod dohledem specialisty začít upravovat jídelníček, zmenšit porce, naučit se něco o složení potravin a přizpůsobit pitný režim. Touto změnou začnou obvykle pacienti hubnout,“ vysvětluje Hana Hrdinová, nutriční terapeutka Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Při zhubnutí, byť jen několika kilogramů, se podle Hrdinové zmenší velikost jater, která jsou u obézních pacientů obvykle steatotická [ztukovatělá, pozn. red.]. Současně se sníží také objem nitrobřišního tuku.

„Operace je pak technicky snáze proveditelná. Zároveň pacient vlastně trénuje, jak bude jíst po operaci. Tedy často a méně, s vysokým obsahem bílkovin,“ říká nutriční terapeutka.

Obezita je nemoc, tvrdí Mojmír Kasalický z ÚVN

Upozorňuje, že na péči o obézní pacienty se podílí celý tým lékařů z oblasti interní medicíny, konkrétně obezitologie. Dále nutriční terapeut, psycholog, gastroenterolog, diabetolog a další lékařské specializace. Přičemž k operaci musí pacienta vždy schválit všichni odborníci.

Robotické zmenšení žaludku i střev

Samotný zákrok provádí operatéři Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol roboticky asistovaně v celkové anestezii. Restriktivní výkon s pomocí robota trvá přibližně 90 minut a v nemocnici stráví pacient většinou několik dnů. Všechny typy bariatricko-metabolických operací u nás plně hradí zdravotní pojišťovny. Stejně tak do úhrad spadá i před a pooperační péče o pacienta.

A režimová opatření pro pacienta rozhodně nekončí provedením operace, naopak. Pacienti se po operaci učí jíst ve zcela novém režimu. Nejprve začínají na 100 ml tekuté stravy několikrát za den. Po dvou týdnech přechází na 150 ml kašovité stravy a od 5. týdne na normální stravu.

„I s delším časovým odstupem je třeba dodržovat zásady – jíst pravidelně malé porce, vybírat si zdravé potraviny a dbát na dostatečný a nekalorický pitný režim. Pít je možné až hodinu po jídle, není vhodné kombinovat jídlo a pití,“ upozorňuje Pichlerová.

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

Postupně mají podle obezitoložky pacienti trvale omezovat alkohol. Postupně zařazovat do denního režimu také nějaký pohyb. Jinak řečeno, dodržovat zásady zdravého životního stylu, s jejichž zavedením do praxe pacientům pomáhají nutriční specialisté.

Odstranění přebytečné kůže po zhubnutí

Po redukci hmotnosti i o desítky kilogramů po bariatrické operaci žaludku pacienty často trápí povislá kůže, takzvané kožní a podkožní přebytky. To způsobuje tím, že kůže, především ve vyšším věku, nestíhá reagovat na rychlou ztrátu váhy. Lékaři nabízí pacientům v rámci následné pooperační péče takzvanou abdominoplastiku, odstranění valů paží a stehen.

„Ta správná chvíle, kdy vyhledat plastického chirurga, nastává, když si pacient ustálí zdravý životní styl, poté je možné upravit kožní přebytky, které po redukci hmotnosti zůstanou,“ říká plastický chirurg Chirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jakub Miletín.

Neandrtálské DNA sehrává roli v rozvoji obezity

Cílem bariatricko-metabolické operace je podle odborníků hlavně prodloužení života a zvýšení jeho kvality. Neurohormonální změnou pacient dosáhne nejen snížení hmotnosti, ale i zlepšení kompenzace metabolických chorob. V některých případech mohou tyto choroby i vymizet. Současně se zlepšuje kardiovaskulární prognóza pacienta. Redukce váhy pozitivně ovlivňuje pohybový aparát, snižuje riziko nádorů, plicních obtíží, neplodnosti u žen a erektilní dysfunkce u mužů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here