Dohodovací řízení se změnilo v totální guláš, říká Milan Kubek

1
2190
Kubek
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Dohodovací řízení o úhradách za zdravotní výkony pro příští rok podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka nerespektovalo jednací řád. Za vyloučené pak považuje uzavírání dohod jen s některými pojišťovnami.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka se v dohodovacím řízení o cenách mezi plátci zdravotních služeb, tedy zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb letos přestal respektovat jednací řád.

„Dohodovací řízení se proměnilo v totální guláš, protože se přestal respektovat jednací řád,“ okomentoval pro ZdraveZpravy.cz výsledky v úterý [20.6.] uzavřeného základního dohodovací řízení šéf lékařů.

Podle zmiňovaného řádu není možné uzavírat dohody pouze s některými zdravotními pojišťovnami.

„To byla základní premisa,“ poznamenal Kubek a dodal: „Ta pravidla se přestala respektovat. Já nevím, jaké to bude mít důsledky. I jaké z toho učinit závěry.“

Za příklad dal, když v jednání o cenách na příští rok například Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] nabízela, byť podle něj velmi nezávazně, ambulantním specialistům 8% nárůst úhrad. Zaměstnanecké pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] ale přišly s 2,2% nárůstem.

„Takže se samozřejmě k žádné dohodě dospět nemohlo,“ uvedl Kubek s tím, že v jiných segmentech padaly zase jinak rozdílné nabídky.

I 8% nárůst je hluboko pod inflací, tvrdí Kubek

Konkrétně ČLK vyjednává za čtyři segmenty. A sice ambulantní specialisty, ambulantní gynekology, praktické lékaře pro dospělé a komplementy. Což jsou laboratoře a rentgeny.

Nicméně ani nedohodnuté a často zmiňované osmiprocentní navýšení úhrad nepovažuje Milan Kubek za adekvátní. To s ohledem na nárůst cen v posledním roce.

„Buďme realisté, i kdyby to skutečně bylo osm procent, tak těch osm procent je hluboko pod mírou inflace,“ řekl pro ZdraveZpravy.cz.

Česká lékařská komora požadovala pro zastupující segmenty navýšení o 15 procent. I když byla i ČLK připravena k nějakým kompromisům, tak dvouprocentní růst tak, jak navrhovaly svazové pojišťovny, je podle Kubka naprosto nepřijatelný.

I zmínil, že pádným důvodem k minimálním nárůstům úhrad pro poskytovatele rozhodně není nedobrá finanční situace některé ze zdravotních pojišťoven. Kompetentní k řešení takové situace je podle Kubka Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Možností, jak to řešit, má podle něj resort více.

„Třeba sloučením tak, aby se tu kvůli tomu ekonomicky nepotápěla zdravotnická zařízení,“ řekl.

Dodejme, že ekonomické problémy některé ze zdravotních pojišťoven zmínila minulý týden s odvoláním na jednání na MZ ČR předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Prezident SZP ČR Ladislav Friedrich jakékoli finanční problémy některé ze zdravotních pojišťoven pro ZdraveZpravy.cz vyloučil.

Návrhy zdravotních pojišťoven

V letošním dohodovacím řízení navrhovaly zmiňované svazové zdravotní pojišťovny meziroční nárůst úhrad o pět procent. Nakonec na návrh přistoupily čtyři z celkem 14 segmentů.

„Po skončení základní části jednání byly dodatečně dosaženy dohody všech pojišťoven a příslušných skupin poskytovatelů na zhruba 5% nárůstu pro rok 2024 ve skupině ambulantních gynekologů, hemodialýzy, lékáren a dopravní zdravotní službě,“ potvrdili v tiskové zprávě zástupci SZP ČR.

K výsledkům jednání o cenách na příští rok se vyjádřil i ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

„VZP přišla do letošních dohodovacích řízení dle mého s poměrně velkorysou nabídkou, a to osmiprocentního růstu úhrad pro příští rok,“ uvedl s tím, že pro pojišťovnu by takový meziroční nárůst značil kompletní využití finančních možností.

Kabátek potvrdil i to, na co naráží v úvodu prezident ČLK. A sice, že s jedenácti segmenty uzavřela VZP ČR pouze parciální dohody, které se ale nepovažují za závazný výsledek pro všechny zdravotní pojišťovny. Čtyři z nich přistoupily na pětiprocentní nárůst tak, jak navrhovaly svazové zdravotní pojišťovny.

„Čtyři segmenty zůstaly bez dohod. A tak finální podobu úhrad pro příští rok stanoví ministerstvo zdravotnictví vydáním úhradové vyhlášky. Předpokládám, že ministerstvo při tvorbě vyhlášky zohlední výsledky dohodovacího řízení,” uvedl šéf VZP ČR.

Pro ZdraveZpravy.cz Milan Kubek ale také uvedl, že ani 8% nárůst jím zastupovaným segmentům reálně nikdo nenabídl. Žádnou závaznou nabídku, jak uvedl, nikdy do rukou tyto segmenty nedostaly.

„A osm procent nám reálně nikdo nenabídl. O těch se vždycky jen mluvilo, ale nikdy jsme do ruky nedostali návrh, jak by skutečně ten text těch úhrad měl vypadat,” uvedl.

Poznamenal, že naslibovat může kdo chce, co chce, ale pak se to musí reálně objevit v textu smluv a jejich návrzích.

„A nic takového jsme reálně nikdy neviděli,“ dodal.

MZ ČR opakuje stejnou chybu druhý rok po sobě

Prezident Kubek tak nepovažuje 5% a ani případný 8% nárůst úhrad za dostatečný. Koneckonců ani letos podle něj nedošlo k reálnému růstu plateb od pojišťoven o osm procent. Nýbrž ve skutečnosti jen o čtyři procenta, tvrdí s odvoláním na analýzy ekonomů ČLK Kubek.

„Pokud někdo souhlasí s takto nízkým nárůstem, tak to svědčí o tom, že má nějaké paralelní motivace. Protože kdyby skutečně hájil zájmy poskytovatelů zdravotních služeb, kteří mu dali plnou moc a důvěru, tak by nikdy nemohl přistoupit na to, že dva roky po sobě budou klesat reálné příjmy soukromých praxí,“ myslí si prezident ČLK Kubek.

Nízký objem peněz směřující do zdravotnictví podle něj ještě prohloubí současné problémy. Už nyní pacienti často doslova bloudí systémem, kdy se jich není nikdo ochoten ujmout, protože není podle Kubka práce zdravotníků dostatečně zaplacená.

Když nemají peníze, čekají Češi na kloubní náhradu i tři roky

V důsledku nižších úhrad zřejmě dojde i k prodloužení už tak dlouhých čekacích dob na plánované operace a vyšetření. Šance na nápravu tady podle Milana Kubka ale přeci jen ještě je. Eso v rukávu drží ministr zdravotnictví.

„Karty má v ruce pan ministr. Pan ministr rozhodne o tom, jakou vydá úhradovou vyhlášku, on vůbec nemusí respektovat výsledky dohodovacího řízení,“ upozorňuje prezident ČLK.

Navýšení plateb za státní pojištěnce je velká neznámá

Určitou nejistotu do zdravotnictví vnáší podle Kubka i neustálé debaty kolem navýšení plateb za státní pojištěnce od ledna 2024. Současný návrh rozpočtu ministerstva financí na příští rok totiž počítá se zmrazením navýšení plateb za státní pojištěnce podle automatické valorizace. A zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] o tom mluví dlouhodobě, ministr Válek takový scénář opakovaně vylučuje.

„Důležité bude i to, jestli vyjde plán ministra Stanjury na odsunutí valorizace platby za státní pojištěnce, protože to by připravilo zdravotnictví o dalších 15 miliard korun. A ty problémy by byly o to závažnější,” uvedl prezident ČLK.

Tématu navýšení plateb za státní pojištěnce od ledna 2024 se dotkl Milan Kubek na jednání s premiérem Petrem Fialou [ODS], kde byl přítomný i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] a ministr financí Zbyněk Stanjura, už 13. dubna.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

Už tehdy totiž na veřejnost podle Kubka prosakovala informace o jejich možném nenavýšení kvůli plánovaným vládním úsporám. Ministr Stanjura takový scénář podle Kubka tehdy striktně odmítl s tím, že nikdy nic takového nenavrhoval a navrhovat ani nebude.

„A neuplynuly ani dva měsíce a ministerstvo financí toto navrhuje v návrhu státního rozpočtu v těch doprovodných dokumentech,“ říká prezident Kubek s dodatkem, co si pak o takových politicích myslet, když, jak řekl, nemluví pravdu a lžou.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here