Stanjura odmítl Válka. Schválená valorizace plateb státu jistá není

1
30719
valorizace_plateb
Ministr financí Zbyněk Stanjura včera zopakoval to, co ministr zdravotnictví Vlastimil Válek včera zpochybňoval. / Foto: MF ČR

Ministerstvo financí [MF ČR] potvrdilo slova svého šéfa Zbyňka Stanjury [ODS] o tom, že pokud dojde ke schválení snížení valorizace penzí, na řadě je s ohledem na vysokou inflaci i úprava valorizace plateb za státní pojištěnce.

I když v úterý [28.3.] ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] objasnil slova ministra financí Stanjury o možné úpravě valorizačního vzorce plateb za státní pojištěnce vyjádřením, že nejde o změny současné ani blízké budoucnosti, ministerstvo financí vyjádření Stanjury v České televizi o zvažovaných změnách včera znovu potvrdilo.

„V případě, že takováto úprava [u důchodů] bude vládou schválena a následně přijata, považuje MF a ministr Stanjura za logické, aby vláda debatovala o obdobné úpravě také u valorizace plateb za státní pojištěnce,“ potvrdilo ministerstvo financí v úterý [28.3.] v pozdním odpoledni.

Upřesnilo, že nyní resort čeká na představení příslušného návrhu ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Je přitom důležité dodat, že ani případná změna valorizačního mechanismu, která by znamenala nižší tempo růstu plateb za státní pojištěnce, by nijak neovlivnila kvalitu a dostupnost poskytované zdravotní péče,“ zdůraznilo ve svém vyjádření ministerstvo financí.

Finanční zdraví pojišťoven potvrdil ředitel VZP ČR

Pokud by se slova ministra financí stala realitou, znamenalo by to již druhé ponížení příjmů do zdravotnictví ze státní kasy v období vlády Petra Fialy [ODS]. První bylo zmrazení platby za státní pojištěnce v loňském roce. Na druhou stranu je otázka, zda se vzhledem k neutěšenému stavu veřejných financí nejedná o rozumný krok.

Dobrou finanční kondici zdravotního systému totiž například potvrdil počátkem března v podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Zdeněk Kabátek. Podle jeho slov funguje české zdravotnictví velice dobře, je stabilní a zdravotní pojišťovny plní své finanční závazky bez problémů.

„Já si myslím, že v současné době české zdravotnictví funguje velice dobře. A je profinancováno bez zásadních problémů,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Řekl, že poskytovatelům zdravotní péče se zvyšují úhrady za zdravotní práce každý rok o přiměřenou částku.

„Český zdravotní systém je stabilní. […] Pojďme se bavit o tom, ať se zlepší efektivita poskytovaní zdravotních služeb,“ uvedl s tím, že právě v této oblasti má zdravotnictví co měnit.

Válek: Změna valorizace plateb je vzdálená budoucnost

Avšak podle ministra zdravotnictví Válka se valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce, jehož prosazení a schválení v minulosti mnohokrát označil jako svůj osobní úspěch, kvůli rostoucím nákladům státu upravovat nebude. Tedy alespoň zatím ne.

Na adresu ministra Stanjury včera [28.3.] řekl: „On myslel, že se bude muset vést debata – někdy v budoucnu – o valorizacích plateb za státní pojištěnce. Určitě ne v tomto období nebo v dohledné době.“

Myslel, že se bude muset vést debata, řekl Válek o Stanjurovi

Se Stanjurou měl ministr Válek i osobně mluvit. A řekl, že jsou v tématu valorizace plateb ve vzájemné shodě. Jenže následovalo oznámení ministerstva financí, které ponížení valorizace plateb za státní pojištěnce znovu vrátilo do hry již příští rok.

Letos platba za státní pojištěnce činí měsíčně 1 900 korun. Od příštího roku bude částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně, jako je tomu u penzí. Přesto nakonec ale i ministr Válek připustil změny v navyšování plateb v jím prosazeném valorizačním vzorci. Byť jak tvrdí, nemá jít o nějakou okamžitou změnu.

Válek změny odmítá, ale i připouští

Připomeňme, že současný systém valorizace plateb, který má platit od ledna 2024, vychází z růstu inflace a reálné mzdy. To znamená, že v důsledku vysoké inflace odvede stát do veřejného zdravotního pojištění podstatně víc peněz, než plánoval. Podle České televize [ČT] by se předpokládaná částka ve výši 140 miliard korun zvýšila o sedm miliard.

V roce 2024 vláda počítala s platbou 1 982 korun na pojištěnce, nově by mělo jít podle České televize o 2 081 korun. Vysoká inflace stále zřejmě i za odložením platnosti valorizace plateb z letošního ledna na leden příštího roku. Podobně se měly kvůli inflaci o mimořádně vysokou částku valorizovat od letošního června důchody. Koalice ale prosadila legislativní změny ve Sněmovně tak, aby se již od června snížilo navýšení důchodů z původních 1 770 korun na 760 korun.

Podle informací ČT chtějí o změně valorizace plateb za státní pojištěnce jednat další koaliční strany. Ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] tvrdí, že by mohly na účtech zdravotních pojišťoven ležet desítky miliard a v rozpočtu by peníze na důležité priority chyběly. Podle poslance STAN Jana Kuchaře je možné, že se systém změní již příští rok. Opozice se změnami v platbách nesouhlasí.

Do zdravotnictví jde cca 450 miliard ročně

Systém veřejného zdravotního pojištění ročně hospodaří s částkou asi 450 miliard korun. Zhruba 130 miliard korun z toho platí stát za státní pojištěnce.

„Valorizace byla v našem programovém prohlášení proto, že potřebujeme ve střednědobém výhledu stabilizovat situaci. Aby jak narůstá počet státních pojištěnců a klesá počet zaměstnanců, byť se jim zvyšují mzdy, nám neklesal příjem zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil ministr Válek.

Kolem roku 2030 až 2035 by při zachování současného systému byla podle Válka částka hrazená do systému státem vyšší než platby pojistného od zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků. V té době bude při současném demografickém trendu státních pojištěnců už více než 70 procent.

„Do té doby se musí vymyslet scénář jak dál při narůstajícím počtu státních pojištěnců,“ uvedl s tím, že součástí změn je debata o připojištění.

Zdravotní připojištění představí MZ ČR příští rok

Pro úplnost dodejme, že počet státních pojištěnců loni a letos významně navýšili uprchlíci z Ukrajiny. Za většinu přitom platí zdravotní pojištění stát. Náklady činily podle ministerstva financí necelých pět miliard korun. Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR [VZP ČR] pracující uprchlíci odvedli 1,1 miliardy korun. 3,12 miliardy pak dodal stát právě na platbě za státní pojištěnce. Náklady na zdravotní péči všech ukrajinských běženců u VZP ČR dosáhly 2,1 miliardy korun.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. OD budoucna bych uvažoval návrh místo pacient tak hradilo v formě úhrad z místních poplatcích měst a obcí včetně regionální okresy z cca 500/odečíst DPH v 23%misto 21.
    Poskytování služeb zdravotnictví ČR v+115 Kč.
    12x měsíců v roce po 115 pro 75%obyvatelstvo ČR.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here