Myslel, že se bude muset vést debata, řekl Válek o Stanjurovi

0
16176
Valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek / Foto: Úřad vlády ČR

Valorizace plateb za státní pojištěnce se v dohledné době měnit nebude. Uvedl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Změny kvůli škrtům v rozpočtu v České televizi [ČT] ale zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Skutečnost, že je chystaná valorizace plateb za státní pojištěnce, kterou připravila a schválila vláda Petra Fialy [ODS] původně s platností od letošního ledna, předmětem jednání o rozpočtových úsporách, připustil v ČT ministr financí Zbyněk Stanjura. Později informaci jeho resort upřesnil následovně.

„V případě, že takováto úprava [u důchodů] bude vládou schválena a následně přijata, považuje MF a ministr Stanjura za logické, aby vláda debatovala o obdobné úpravě také u valorizace plateb za státní pojištěnce. V tuto chvíli nicméně čekáme na představení příslušného návrhu ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedlo Ministerstvo financí [MF ČR].

„Je přitom důležité dodat, že ani případná změna valorizačního mechanismu, která by znamenala nižší tempo růstu plateb za státní pojištěnce, by nijak neovlivnila kvalitu a dostupnost poskytované zdravotní péče,“ zdůraznilo MF ČR ve svém vyjádření.

Na jeho slova [28.3.] reagoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Podle něj se valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce kvůli rostoucím nákladům státu upravovat nebude. Tedy alespoň zatím ne.

Na adresu vládního kolegy pak dodal: „On myslel, že se bude muset vést debata – někdy v budoucnu – o valorizacích plateb za státní pojištěnce. Určitě ne v tomto období nebo v dohledné době.“

Rostou platby na zdravotní pojištění, nejnižší má zase stát

Se Stanjurou měl ministr Válek i osobně mluvit. A řekl, že jsou v tématu valorizace plateb ve vzájemné shodě. Letos platba za státní pojištěnce činí měsíčně 1 900 korun. Od příštího roku bude částka navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně, jako je tomu u penzí. Přesto nakonec ale i ministr Válek připustil změny v navyšování plateb v jím prosazeném valorizačním vzorci. Byť jak tvrdí, nemá jít o nějakou okamžitou změnu.

A změny v plánované valorizaci na Twitteru odmítl i předseda správní rady VZP ČR a poslanec Tom Philipp [KDU-ČSL], který uvedl:
„Diskuze o změně valorizačního vzorce plateb za státní pojištěnce nejsou namístě. Sami jsme je prosadili, ještě ani jednou nepoužili a už by se měly měnit. To opravdu ne.“

Válek změny odmítá, ale i připouští

Připomeňme, že současný systém valorizace plateb, který má platit od ledna 2024, vychází z růstu inflace a reálné mzdy. To znamená, že v důsledku vysoké inflace odvede stát do veřejného zdravotního pojištění podstatně víc peněz, než plánoval. Podle ČT by se předpokládaná částka ve výši 140 miliard korun zvýšila o sedm miliard.

V roce 2024 vláda počítala s platbou 1 982 korun na pojištěnce, nově by mělo jít podle České televize o 2 081 korun. Vysoká inflace byl zřejmě i důvod pro odložení platnosti valorizací plateb z letošního ledna na leden příštího roku. Podobně se měly kvůli inflaci o mimořádně vysokou částku valorizovat od letošního června důchody. Koalice ale prosadila legislativní změny ve Sněmovně tak, aby se již od června snížilo navýšení důchodů z původních 1 770 korun na 760 korun.

Vláda couvla od valorizace plateb za státní pojištěnce

Podle informací České televize chtějí o změně valorizace plateb za státní pojištěnce jednat další koaliční strany. Ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] tvrdí, že by mohly na účtech zdravotních pojišťoven ležet desítky miliard a v rozpočtu by peníze na důležité priority chyběly. Podle poslance STAN Jana Kuchaře je možné, že se systém změní již příští rok. Opozice se změnami v platbách nesouhlasí.

Do zdravotnictví jde cca 450 miliard ročně

Systém veřejného zdravotního pojištění ročně hospodaří s částkou asi 450 miliard Kč. Zhruba 130 miliard korun z toho platí stát za státní pojištěnce.

„Valorizace byla v našem programovém prohlášení proto, že potřebujeme ve střednědobém výhledu stabilizovat situaci. Aby jak narůstá počet státních pojištěnců a klesá počet zaměstnanců, byť se jim zvyšují mzdy, nám neklesal příjem zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil.

Zdravotní připojištění představí MZ ČR příští rok

Kolem roku 2030 až 2035 by při zachování současného systému byla podle Válka částka hrazená do systému státem vyšší než platby pojistného od zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků. V té době bude při současném demografickém trendu státních pojištěnců už více než 70 procent.

„Do té doby se musí vymyslet scénář jak dál při narůstajícím počtu státních pojištěnců,“ uvedl s tím že součástí změn je debata o připojištění.

Pro úplnost dodejme, že počet státních pojištěnců loni a letos významně navýšili uprchlíci z Ukrajiny. Za většinu přitom platí zdravotní pojištění stát. Náklady činily podle ministerstva financí necelých pět miliard korun. Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR [VZP ČR] pracující uprchlíci odvedli 1,1 miliardy korun. 3,12 miliardy pak dodal stát právě na platbě za státní pojištěnce. Náklady na zdravotní péči všech ukrajinských běženců u VZP ČR dosáhly 2,1 miliardy korun.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here