I s epilepsií se dá odnosit zdravé dítě, vědí lékaři

0
229
epilepsii
Foto: Pixabay.com

S diagnostikovanou epilepsií v Česku ročně otěhotní přibližně pět set žen. Epilepsie otěhotnění nevylučuje. Pacientky by však měly s ohledem na užívané léky graviditu plánovat dopředu.

I ženy s epilepsií zvládají těhotenství a výchovu dítěte a často i dětí. Při dodržování nastavené medikace se jejich zdravotní stav v době očekávání u většiny z nich nezhoršuje. A nepřibývá ani epileptických záchvatů.

„V Česku žije přibližně 20 tisíc žen s epilepsií, které jsou zároveň v reprodukčním věku. Dnes máme spoustu možností, jak pacientkám, které plánují mateřství, nastavit vhodnou léčbu, aby byla co možná nejbezpečnější pro ně i jejich potomky,“ říká Jana Zárubová z Centra pro epilepsie FN Motol, která je i místopředsedkyní spolku EpiStop.

Za naprosto zásadní u plánovaného rodičovství pacientek s epilepsií považuje to, aby početí dítěte předem plánovaly. Některé druhy antiepileptik totiž mohou pro plod značit nebezpečí. Navíc podle Zárubové není ideální měnit nastavenou a ověřenou farmakoterapii v době těhotenství. I přes apel lékařů ale polovina pacientek s epilepsií otěhotní neplánovaně.

„Pacientkám také doporučuji podstoupit podrobné vyšetření, které odhalí například nízkou hladinu vitaminu D nebo kyseliny listové. Ještě před těhotenstvím je pak doplníme,“ vysvětluje lékařka.

Pacientky s epilepsií rodí jedno, dvě i tři děti

Příkladem jmenuje zodpovědný přístup jedné ze svých pacientek, paní Zuzany. Epilepsii jí neurolog diagnostikoval v jejích devíti letech. Když se s partnerem rozhodli pro rodinu, řekla o tom neuroložce, kterou kvůli nemoci tak jako tak navštěvuje. Společně upravily léčbu a dnes je Zuzana matkou třech zdravých dětí.

„V prvním těhotenství jsem prodělala dva epileptické záchvaty. Podruhé jsem čekala dvojčata a záchvat mě potkal pouze jednou. Vše naštěstí proběhlo bez větších problémů,“ popisuje Zuzana a dodává, že spouštěčem ataku byl v jejím případě vždy stres.

Mozek je nejsložitější věc ne-li ve vesmíru, tak na Zemi

Ze statistik vyplývá, že většina žen s epilepsií v těhotenství zažívá stejný, nebo dokonce menší počet záchvatů v porovnání s obdobím před otěhotněním.

„Pravděpodobnost, že by žena prodělala epileptický záchvat přímo při porodu, je velmi nízká. Pokud navíc neměla záchvat v posledním roce, tak má 90% šanci, že se jí v těhotenství zcela vyhne,“ přidává zkušenosti z praxe Jana Zárubová.

Specialisté se podle ní shodují v tom, že při epilepsii v těhotenství záleží na tom, jakým konkrétním typem nemoci žena trpí. A jak se u ní projevuje. Některé druhy záchvatů pro ženu a dítě nepředstavují téměř žádné riziko, u jiných je tomu naopak.

Plánování rodičovství u epileptických pacientek

U zhruba pětadevadesáti procent pacientek s epilepsií se stav v těhotenství nezhorší a na svět přivedou zdravé dítě. Jana Zárubová upozorňuje, že ženy s epilepsií plánující těhotenství o tom mají vždy předem promluvit s ošetřujícím neurologem.

„Je důležité, aby pacientky nikdo nestrašil, ale zároveň jim nic netajil, a ony věděly a uměly se samy dobře rozhodnout, zda dítě chtějí a kdy,“ vysvětluje neuroložka s odkazem na web s ověřenými informacemi týkajících se epilepsie u žen, plánování rodičovství nebo třeba i vhodné antikoncepci.

Elektronické náramky mají pomáhat epileptikům

„V klidu si mohou vše prostudovat a následně se poradit se svým neurologem. Dívky a ženy s epilepsií často bojují s nízkým sebevědomím a mohou mít pocit, že si nezaslouží lásku ani mateřství. Tato stigmata je třeba bořit už v dětství,“ dodává.

Epilepsie je časté neurologické onemocnění

Připomeňme, že epilepsie patří do skupiny neurologických onemocnění. U pacientů dochází k nepředvídatelným a neprovokovaným epileptickým záchvatům. Podle lékařů jde o nejčastější neurologické onemocnění. O epilepsii neurologové obvykle hovoří v případě, že u pacienta došlo ke dvěma a více epileptickým záchvatům.

Hlavním projevem nemoci bývají epileptické záchvaty, ne vždy stejně probíhající. Projevují se třeba i pouhým zahleděním se, brněním končetin, výpadkem paměti nebo známými křečemi končetin se ztrátou vědomí. Dochází k nim kdykoli, tedy ve dne i v noci. Epilepsií v Česku trpí přibližně 80 tisíc pacientů. Díky dostupným lékům dokáží lékaři nemoc dostat pod kontrolu až u 80 procent pacientů. Celosvětově epilepsií trpí přes 50 milionů lidí, v Evropě více než jeden milion lidí, z toho přibližně dva miliony dětí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here