VZP letos sníží schodek. Ředitel dostane 1,574 milionu odměny

0
768
reditel
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] letos zřejmě bude hospodařit s nižším než očekávaným schodkem. Uvedla to Správní rada VZP ČR. Ta taktéž schválila odměnu pro ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka ve výši 1,574 milionu korun.

Údaje o příjmech a výdajích veřejného zdravotního pojištění VZP ČR za letošní leden a únor představila její správní rada na pondělní [27.3.] tiskové konferenci. Podle místopředsedy správní rady pojišťovny Miroslava Kalouska [TOP 09] je současné hospodaření asi o miliardu lepší, než se plánovalo.

„Máme důvod se domnívat, že celkově hospodaření bude o něco lepší než schválený [zdravotně] pojistný plán. Deficit by neměl být 5,5 miliardy, ale z dnešního pohledu zhruba o miliardu nižší,“ řekl s tím, že se samozřejmě může do konce roku ještě cokoli stát.

Pojišťovna podle Kalouska za letošní první dva měsíce vybrala na pojistném asi o dvě miliardy víc, než vydala na zdravotní péči. Podle stávajících čísel tak očekává vedení pojišťovny výsledné saldo 4,6 miliardy korun. Celkově mají výdaje systému veřejného zdravotního pojištění všech zdravotních pojišťoven letos činit. 471 miliard korun.

Tučné odměny se dočká ředitel VZP ČR

Konkrétně VZP ČR pro letošní rok počítá podle zdravotně pojistného plánu s příjmy zhruba 275,7 miliardy korun a náklady 281,2 miliardy korun. Na konci února byly příjmy 16,3 procenta ročního plánu, náklady na zdravotní služby 15,3 procenta ročního plánu. Na běžném účtu základního fondu zdravotního pojištění spravovala pojišťovna 19,2 miliardy, v rezervním fondu 3,3 miliardy.

Zdravotnictví funguje velice dobře, říká šéf VZP ČR

Loni pojišťovna odhadovala rovněž schodkový výsledek hospodaření, a sice přes pět miliard korun. Hospodaření nakonec skončilo vyrovnaně. Neplánované příjmy pro pojišťovnu značily splátky dlužníků na pojistném, kteří je uhradili v rámci takzvaného Milostivého léta. Tedy bez vyměřeného penále a sankce. Obě kola Milostivého léta přinesly do rozpočtu pojišťovny přes 330 milionů korun.

„Získali jsme díky tomu větší částku, než byl očekávaný průměr, než kdyby se to vymáhalo exekučně,“ vyzdvihl předseda správní rady VZP poslanec Tom Philipp [KDU-ČSL].

Akci podle něj využilo 13 500 pojištěnců. Na penále pojišťovna odpustila dohromady přes 1,1 miliardy korun.

Odměna pro ředitele Kabátka

Správní rada schválila i odměnu pro ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka. Podle serveru SeznamZprávy letos dostane odměnu ve výši 1,574 milionu korun. A to 1,255 milionu korun za dobré vedení pojišťovny v loňském roce a dalších 319 tisíc korun za nábor pojištěnců z Ukrajiny. Loni mu správní rada schválila odměnu ve výši 1,309 milionu korun. Měsíční plat ředitele VZP činí 225 tisíc korun. K němu může získat roční odměnu do výše šesti měsíčních platů.

Ukrajinští pojištěnci se chovají úplně stejně jako ti čeští

Veřejné zdravotní pojištění spravuje celkem sedm zdravotních pojišťoven, VZP ČR obhospodařuje zhruba šedesát procent trhu. Podle údajů ministerstva financí letos počítají v součtu s příjmy 464,1 miliardy korun a výdaji 471,3 miliardy korun. Schodek se předpokládá 7,5 miliardy korun. Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje šest pojišťoven mimo VZP, v lednu odhadoval, že schodek může být až 12 miliard Kč a hrozí vyčerpání rezerv.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here