Krátký návrat zimy podle lékařů nemocnost už neovlivní

0
344
nemocnost
Foto: Pixabay.com

Pacientů s respiračními infekcemi ubývá. Výjimkou jsou děti ve věku šest až 14 let, u nichž došlo v mezitýdenním srovnání k růstu nemostnosti o 2,8 procenta. Situace se lepší i u chřipek. Teplotní výkyv už nemocnost neovlivní, tvrdí odborníci.

Data o šíření akutních respiračních onemocnění zveřejňuje každý týden Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Ve dvanáctém týdnu tohoto roku došlo podle SZÚ k poklesu nemocnosti jak u akutních respiračních infekcí [ARI], tak u chřipkových onemocnění. Nákaz podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jana Kynčla ubyde i v následujících týdnech.

„Lze předpokládat, že ani aktuální teplotní výkyv a krátký návrat zimy už situaci výrazně neovlivní a nemocných bude s velkou pravděpodobností nadále ubývat,“ uvádí ve zprávě SZÚ Kynčl.

Hygienici v Česku podle dat SZÚ ale stále evidují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění. Jejich původci bývají podle Kynčla hlavně chřipkové viry. Nejvíce pak chřipky typu B a stále se mezi lidmi šíří koronavirus, tedy virus SARS-CoV-2.

Nemocnost v mezitýdenním srovnání

Byť v minulém týdnu ubylo pacientů s respiračními infekcemi celkem o 4,5 procenta, stále se počty nemocných pohybují kolem 1 300 na 100 tisíc obyvatel. Pacientů s respiračními nemocemi ubylo ve všech věkových skupinách s výjimkou dětí ve věku šest až čtrnáct let. U nich došlo mezitýdenně k 2,8% nárůstu nemocných. Nejvíce nemocných dětí v této věkové skupině vykazuje Kraj Vysočina. Tam připadá 3 362 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Vysoká čísla hlásí i Karlovarský kraj [2942/100 tisíc obyvatel], Pardubický kraj [2923/100 tisíc obyvatel] a Královéhradecký kraj s 2 867 nemocnými na 100 tisíc obyvatel.

Izolace končí. Lékař rozhodne o povinné roušce či respirátoru

Naopak nejméně nemocných ve skupině dětí šest až 14 let bylo v minulém týdnu v Praze, a to v počtu 1 100 na 100 tisíc obyvatel a ve Středočeském kraji [2 009 na 100 tisíc obyvatel]. Pokles nemocnosti v metropoli a Středočeském kraji obvykle naznačuje, že je vlna respiračních nemocí na ústupu a trend se v následujících týdnech postupně projeví i v ostatních krajích.

Nicméně co do počtu nemocných akutními respiračními viry zůstávají nejpočetnější skupinou ti nejmenší, tedy děti od narození do pěti let věku. Nejvíce nemocných v této skupině za minulý týden hlásí Liberecký kraj [5 430 na 100 tisíc obyvatel], Karlovarský kraj [4829/100 tisíc obyvatel] a Jihomoravský kraj [4 286 na 100 tisíc obyvatel]. Naopak nejméně jich hlásí Praha s počtem 2 157 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Chřipky se drží v seniorní populaci

Ještě strmější poklesy v počtech pacientů ukazují data SZÚ u chřipkových onemocnění. Oproti předchozímu týdnu pacientů s chřipkou ubylo o 14,5 procenta. Relativní nemocnost klesla téměř ve všech věkových skupinách kromě věkové kategorie lidí starších 65 let. V seniorní části populace přibylo pacientů s chřipkovou nákazou v minulém týdnu o 14,6 procenta. Naopak u dětí v nejmladší sledované skupině 0 až šest let došlo k mezitýdennímu poklesu nemocnosti o 21,4 procenta. U dětí ve věku od šesti do čtrnácti let ubylo nemocných o dvacet procent a u mládeže 15 až 24 let zhruba o deset procent.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

Při celkovém zhodnocení nákaz chřipkovými viry připadá nejvíce nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel na Jihomoravský kraj [156 na 100 tisíc]. Vyšší čísla vykazuje Liberecký kraj [126 na 100 tisíc], Olomoucký kraj [111 na 100 tisíc] a Královéhradecký kraj [109 na 100 tisíc]. V Praze hygieny hlásí za minulý týden sedm záchytů chřipky na sto tisíc obyvatel. V Karlovarském a Jihočeském kraji po sedmnácti záchytech na sto tisíc obyvatel.

Ministerstvo u covidu ruší povinné izolace

Chystanou úpravou vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti pro onemocnění covidem-19 plánuje Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] zrušit povinné izolace. Ty při nákaze covidem postupně ruší i jiné unijní země. Například na Slovensku neplatí od 20. března. V Česku nyní domácí izolace po nákaze covidem trvá sedm dnů počítaje prvním dnem od pozitivního testu.

V situaci, kdy má odpovědný subjekt dostatek informací o hlavních epidemiologických charakteristikách daného infekčního onemocnění, kam lze nyní zařadit i onemocnění covid‑19, je reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby a jejího nejbližšího okolí,“ uvádí ministerstvo v popisu změn ve vyhlášce.

Po prokázání nákazy covidem-19 by měl podle vyhlášky ošetřující lékař zvážit, zda pacientovi nařídit nošení ochrany dýchacích cest pomocí roušky nebo respirační masky. Rovněž by měl zvážit povahu jeho zaměstnání. Například pokud pracuje s osobami s oslabenou imunitou.

„Rozdílná je míra rizika dalšího šíření nákazy například v prostředí poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb,“ píše se v dokumentu.

Právě v takových případech mají lékaři podle materiálu zvažovat vhodnost nošení ochrany dýchacích cest. Změny by měly podle MZ ČR vejít v platnost v polovině dubna.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here