Izolace končí. Lékař rozhodne o povinné roušce či respirátoru

2
10799
izolace
Foto: Pixabay.com

Po zrušení povinné izolace při nákaze covidem-19 budou smět lékaři pacientům nařídit ochranu dýchacích cest. Vyplývá to z vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], která by mohla platit od poloviny dubna.

Právě chystanou úpravou vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti pro onemocnění covidem-19 ministerstvo plánuje zrušit povinné izolace. Ty při nákaze covidem postupně ruší i jiné unijní země. Například na Slovensku neplatí od 20. března. V Česku nyní domácí izolace po nákaze covidem trvá sedm dnů počítaje prvním dnem od pozitivního testu.

V situaci, kdy má odpovědný subjekt dostatek informací o hlavních epidemiologických charakteristikách daného infekčního onemocnění, kam lze nyní zařadit i onemocnění covid‑19, je reálné vyhodnotit míru rizika jeho dalšího šíření především v návaznosti na zdravotní stav posuzované osoby a jejího nejbližšího okolí,“ uvádí ministerstvo v popisu změn ve vyhlášce.

Vyspělé země „položil“ covid. Chudé země epidemiím čelí běžně

Zvažovat by měl lékař také charakter zaměstnání, které nemocný vykonává. Například pokud pracuje s osobami s oslabenou imunitou.

„Rozdílná je míra rizika dalšího šíření nákazy například v prostředí poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb,“ píše se v dokumentu.

Právě v takových případech mají lékaři podle materiálu zvažovat vhodnost nošení ochrany dýchacích cest.

MPSV upozorňuje na nejasné podmínky

Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] v připomínkách k navrhované změně vyjádřuje obavu, zda je vhodné nechat rozhodnutí o tom, zda nařídit, nebo nenařídit pozitivně testovanému izolaci, na lékaři. Za vhodnější resort považuje stanovení jasných podmínek.

„Nejedná se o volné uvážení lékaře, nýbrž proces hodnocení rizik, kdy jsou stejně jako u jiných infekčních onemocnění zvažována klinická a epidemiologická kritéria,“ argumentovalo ministerstvo zdravotnictví.

Vedle lékaře bude mít možnost nařídit nošení ochrany dýchacích cest také orgán ochrany veřejného zdraví, tedy krajské hygienické stanice.

Byznys s velkými objemy vakcín proti covidu skončil

Podmínky izolace a karantény se za tři roky pandemie covidu několikrát měnily. První pacienty zdravotníci striktně izolovali v nemocnicích na infekčních jednotkách. Po následném šíření koronaviru trvala izolace čtrnáct dnů. Všem kontaktům nakaženého hygieny nařizovaly karantény. K jejímu zrušení došlo teprve zhruba před rokem.

Od prvních případů nákaz z počátku března 2020 se infekce prokázala u více než čtyř milionů lidí. Čtyři sta tisíc pacientů se virem nakazilo opakovaně. K očkování se rozhodlo 6,9 milionu lidí. Zhruba 4,3 milionu osob dostalo jednu a téměř osm set tisíc pak dvě posilující dávky vakcíny. Kombinace proočkovanosti a takzvaného promoření populace umožňuje podle ministerstva zdravotnictví změnit přístup k izolaci nakažených.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. A víte, že respirátor netěsní přes vousy? Má to přímo ve svém návodu k použití, asi ho nikdo nečetl, že. Budou lékaři a hygienici nařizovat k tomu tedy taky oholení nebo to bude jen jako vtip jako doposud? P. S. Proto k lékařům s virózou za poslední roky zásadně nechodím! .-)

  2. Hmmm, respirátor, paráda. Takže místo aby člověk zůstal pár dnů doma v posteli, vyležel se, neriskoval poškození srdce kvůli přílišné námaze z důvodu nemoci, tak se bude dusit v respirátoru (což samo o sobě poškozuje zdraví) a ještě si bude škodit tím, že nebude ležet, fakt pecka. Nějak začínám ztrácet důvěru v lékaře a celkově ty tzv. „odborníky“.

    Mimochodem za letošní zimu jsem byla dvakrát nemocná, nevím jestli chřipka, nachlazení, viróza nebo čínská rýmička a je mi to i vcelku jedno, u dr jsem nebyla, prostě jsem zůstala dva tři dny v posteli s čajem, paralenem, vypotila jsem se a zase je dobře. Nevím kam by mě hnal dr, ale určitě by v první řadě řešil, jestli nemám čínskou rýmičku místo aby mi dal nějaké léky, jako to už jednou bylo. A tehdy mi rýmičku vyléčily antibiotika! Takže k dr jedině s něčím opravdu vážným, s čím si člověk neporadí sám.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here