Očkování proti chřipce se dá spojit s tím proti covidu-19

0
1942
ockovani_proti_chripce
Ilustrace: FNB

Spolu s podzimem přichází i čas na očkování proti chřipce. Loni se Česku kvůli hygienickým opatřením chřipkové viry vyhnuly, ale letos už ne. Očkování proti chřipce přitom lze spojit s tím proti covidu-19.

Loni u nás laboratoře nepotvrdily jedinou nákazu klasickým chřipkovým virem. Odborníci to přisuzují hlavně hygienickým opatřením a omezením společenských kontaktů. To však podle nich neznamená, že chřipka snad nadobro zmizela ze světa.

„Uplynulá sezona byla atypická, chřipka se vůbec neobjevila. V nadcházejících měsících však počítáme s tím, že se chřipkové viry znovu vyskytnou,“ říká primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní Nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK Hana Roháčová.

Novavax kombinuje vakcínu proti chřipce i covidu-19

Připomíná, že před nástupem pandemie covidu-19 u nás pro akutní respirační onemocnění navštívilo lékaře kolem jednoho milionu lidí. Proto se ani nyní není možné spoléhat na to, že se české populaci chřipkové viry vyhnou.

Za své zdraví je zodpovědný každý sám

S ohledem na svůj věk a zdravotní stav by si proto měl každý zvážit výhody a nevýhody, které mu očkování proti chřipce přinese. Lékaři přitom upozorňují, že samotná vakcinace přináší lidem výrazně méně zdravotních komplikací než onemocnění chřipkou.

Vir chřipky vymizel. Je otázka, kdy a jak se chřipka vrátí

Zvláště obezřetní by pak dle nich měli být senioři a lidé s chronickým onemocněním. Právě u nich získaná imunita proti chřipkovým virům značí významně nižší riziko hospitalizace a úmrtí v případě jejich nákazy.

Chřipková a covidová vakcína současně

Vakcíny proti chřipce podávají lidem zdravotníci v očkovacích centrech, anebo se na její aplikaci domluví se svým praktickým lékařem. Pokud je má tedy ještě k dispozici. Za připomenutí stojí, že lidé v riziku a senioři mají očkování v plné úhradě od své zdravotní pojišťovny. Na nákup vakcíny ale obvykle přispívají nějakou částkou pojišťovny všem svým klientům ze svých fondů prevence.

Do Česka letos dorazí kolem milionu chřipkových vakcín

Letos do Česka dorazí zhruba jeden milion jednodávkových vakcín proti chřipce. To je zhruba o 10 procent více než o rok dříve.

Očkování proti covidu-19 a chřipce

Zástupci odborných společností se shodují, že očkování proti chřipce lze spojit s očkováním proti onemocnění covid-19. V praxi doporučují podat jednu očkovací látku do jednoho ramene a druhou do ramene druhého, a to bez rizika kontraindikací.

„Vakcína [proti chřipce, pozn. red.] je podávána v jedné dávce a lze ji bez obav aplikovat spolu s očkováním proti onemocnění covid-19,“ říká primářka Roháčová.

S jejími slovy souhlasí i první místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

„Běžně očkujeme například proti chřipce a pneumokokovi zároveň, takže předpokládám, že by to ani v tomto případě nepředstavovalo problém,“ říká.

Dodává, že by jim takto naplánovaná návštěva pacienta, kdy by mu podali obě očkování pomohla v rychlosti jejich odbavování a také v logistice samotných vakcín do ordinací praktiků.

„Pokud bychom měli řešit zvlášť jednotlivá očkování a do toho covidové pacienty, bylo by to extrémně náročné,“ vysvětluje.

Podle jeho odhadů v letošní podzimní a zimní sezoně dorazí do jejich ordinací kvůli vakcinaci podstatně více pacientů než bývá zvykem.

Ochrana přichází po 14 dnech od očkování

Nejvhodnější je se nechat proti chřipce očkovat ještě před samotným nástupem chřipkové sezony. To znamená zhruba od poloviny října a po celý listopad.

„Pravidelné očkování zahajujeme v polovině října, aby bylo co nejúčinnější. Imunitní reakce organismu nastupuje zhruba po 14 dnech od aplikace dávky s tím, že má očkování relativně krátkou dobu ochrany,“ vysvětluje Roháčová.

Upozorňuje, že pro dostatečnou tvorbu ochranných látek po celou dobu chřipkové sezony je třeba podat očkování těsně před jejím začátkem. Očkování proti chřipce je podle ní vhodné i pro těhotné ženy, nejlépe pak v 2. nebo 3. trimestru gravidity. A vakcíny jsou dostupné i pro nejmenší pacienty, a to už od věku šesti měsíců.

Lidé s podezřením na covid už mohou do ordinací praktiků

Češi se chřipky nebojí, a tak se moc neočkují

Chřipka je sezonní virové onemocnění. Nejčastěji se mezi lidmi šíří v zimních a časných jarních měsících. Napadá horní i dolní cesty dýchací, doprovází jí horečka, nemocní pociťují celkovou slabost, stěžují si na bolesti hlavy, obtížně se jim dýchá a kašlou. Starosti lékařům přidělává i skutečnost, že Češi patří podle dat Světové zdravotnické organizace [WHO] vůbec k nejméně proočkovaným národům. Proti chřipce se u nás očkuje v průměru 5 % lidí. Mezi seniory, kteří patří k nejohroženější skupině co do nákazy chřipkovými viry, dosahuje proočkovanost zhruba 20 procent.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here