Novavax kombinuje vakcínu proti chřipce i covidu-19

0
1497
vakcina_proti
Foto: Novovax

Americká biotechnologická společnost Novavax chystá vakcínu proti covidu-19 a sezónní chřipce zároveň. Přípravek, který vznikl kombinací dvou samostatně vyvíjených vakcín, firma zatím testovala na zvířatech. Výsledky vypadají slibně.

Farmaceutická společnost Novavax, která loni koupila závod na výrobu vakcín u Jevan nedaleko Prahy, ve své tiskové zprávě uvedla, že při studiích na zvířatech zaznamenala pozitivní imunitní reakci na chřipku a covid-19. Novou vakcínu složenou z obou přípravků firma prozatím testovala na fretkách a křečcích. Klinické testy na lidech chce firma zahájit ještě do konce letošního roku.

„I přes nízkou míru výskytu kvůli pandemie covidu-19 zůstává chřipka významným rizikem pro veřejné zdraví na celém světě. Potřeba všestranných a účinnějších vakcín, tedy i proti chřipce, je proto stejně tak důležitá jako kdykoli předtím,“ uvedl ředitel výzkumu Novavax Gregory M. Glenn.

Upřesnil, že přípravek proti covidu-19 NVX-CoV2373 i přípravek proti chřipce NanoFlu, které nyní firma kombinuje, úspěšně prošly třetí fází klinických hodnocení již loni.

„Věříme, že naše kombinovaná vakcína by se mohla stát budoucím důležitým nástrojem v dlouhodobém boji proti chřipce, tak proti covidu-19 zároveň,“ dodal.

Vakcína proti covidu od firmy Novavax je 96%

Závěrečné fáze hodnocení vakcíny NVX-CoV2373, kterou vyvinula americká farmaceutická firma Novavax, se v Británii účastnilo 15 tisíc osob ve věku 18 až 84 let. Zhruba 27 procent všech účastníků bylo starších 65 let. Analýza dat klinického testování prokázala vysokou účinnost proti původnímu viru SARS-CoV-2. Vakcína je proti němu účinná z 96 procent a vůči té britské mutaci z 86 procent.

Vakcína Novavax působí i proti novým variantám viru

Vakcína od Novavax se testovala i v Jihoafrické republice, kde dominuje jihoafrická mutace koronaviru. Výsledky této o něco menší studie prokázaly účinnost přibližně z 55 procent. Nicméně výrobce upozorňuje, že v britské i jihoafrické studii potvrdila vakcína stoprocentní účinnost v zamezení vážného průběhu nemoci covid-19 a úmrtí. Podle firmy dokázala zabránit i mírným příznakům nemoci. Očkovaní neměli žádné vážnější vedlejší účinky.

Novavax brzy podá žádost o schválení covid vakcíny

Firma již dříve oznámila, že chce požádat o schválení své vakcíny proti covidu-19 v Británii “ve druhém čtvrtletí roku 2021” a krátce poté také ve Spojených státech. Evropská léková agentura [EMA] vakcínu Novavax již prověřuje. Přesný termín ohlášení její podmínečné registrace zatím neuvedla. Část této vakcíny, se kterou počítá i česká očkovací strategie, by se přitom měla vyrábět v závodě Novavax CZ u Jevan nedaleko Prahy.

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

Přípravek používá jinou technologii než většina vakcín, které již získaly povolení. Funguje na bázi proteinů, které vyvolávají imunitní reakci, aniž by použily virus. To vakcíně dává výhodu v její relativně snadné produkci. Jde o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B. Další výhoda je jednoduchost jejího dlouhodobého skladování při teplotě 4 °C. Naopak nevýhoda je delší proces vývoje vakcíny.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here